prezmer 22.05.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Dzień dobry, Nie jestem pewien czy wybrałem odpowiednią grupę na forum. Być może lepsza byłaby "Domy drewniane". Ale do brzegu. Myślę o samodzielnym zbudowaniu pergoli. Zależy mi bardzo by w w konstrukcji nie było widać blach które najczęściej wyglądają nieestetycznie. Biorąc pod uwagę, że ciężar drewna użytego na poziomą konstrukcję może być znaczny, pojedyncze wkręty ciesielskie mogą być niewystarczające. To co do tej pory znalazłem to następujące sposoby łączenia: Hobafix http://www.reswood.pl/produkty/sihga/hobafix/art-2520,hobafix-hf.htmlSimpson Strong Tie: http://www.kadetech.pl/filter/category,97,wieszaki-belki-ukryte Hobafix wygląda estetycznie, tyle że podejrzewam iż cena jest bardzo wysoka Podobny Simpson ATF też nie jest tani i jedno złącze kosztuje około 100 zł. Z kolei łączniki BT-4 wymagają chyba więcej pracy (konieczność dodatkowego nacięcia belki) i trudniej dokładnie przewiercić otwory przez belkę tak by były dokładnie pionowe. Czy znacie jeszcze inne alternatywy połączeń? Zależy mi na estetyce i łatwości dokładnego spasowania (to w sumie też estetyka). Chciałbym uzyskać np takie konstrukcje http://www.houzz.com/photos/402386/Main-Deck-contemporary-patio-other-metrohttp://www.houzz.com/photos/542918/Lake-Washington-Residence-modern-patio-seattlehttp://www.houzz.com/photos/2095138/Willow-Property-contemporary-patio-other-metrohttp://www.houzz.com/photos/65587/Modern-Perch-tropical-patio-hawaiihttp://www.houzz.com/photos/6658760/Modern-Craftsman-Custom-Homes-modern-patio-vancouver pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 28.11.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Czy znacie jeszcze inne alternatywy połączeń? Zależy mi na estetyce i łatwości dokładnego spasowania (to w sumie też estetyka). Chciałbym uzyskać np takie konstrukcje Ja bym to zrobił na wkręty + dobry klej. Bardziej bym się martwił żeby drewno było b. dobrze wysuszone, a po sklejeniu zaimpregnowane i polakierowane. Czy będziesz to robił samemu?, masz doświadczenie z takimi konstrukcjami? czy zlecisz stolarzowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murodamian 11.01.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Zobacz, zapytaj w tutaj. Mają dużo połączeń i systemów. Osobiście brałem system ozdobny SD - może on Ci przypasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 11.01.2016 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Zobacz, zapytaj w tutaj. Mają dużo połączeń i systemów. Osobiście brałem system ozdobny SD - może on Ci przypasuje. Dzięki, przejrzałem dostępne łączniki ale zupełnie nie spełniają moich oczekiwań. Szukam czegoś prostego, bez niepotrzebnych ozdób ale jednocześnie nie potrafię pogodzić się z widoczną blachą ocynkowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 11.01.2016 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Ja bym to zrobił na wkręty + dobry klej. Bardziej bym się martwił żeby drewno było b. dobrze wysuszone, a po sklejeniu zaimpregnowane i polakierowane. Czy będziesz to robił samemu?, masz doświadczenie z takimi konstrukcjami? czy zlecisz stolarzowi? Czy dobre wysuszenie drewna zapobiega skręcaniu się belek umieszczonych na zewnątrz? Planuję wykonać konstrukcję samemu + ewentualna pomoc żony, kiedy zabraknie mi rąk. Pergoli jeszcze nie budowałem. To co do tej pory zrobiłem to zaprojektowałem i wykonałem drewniany domek gospodarczy o powierzchni 24 m. kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 11.01.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Kiedys nie bylo złaczy stalowych i robiono np wieźbę bez żadnego gwozdzia - wystarczy nacinac krokwie. W pergoli można to wykonać bezproblemowo, nie wykonując zadnych skomplikowanych nacięć i możesz dowolnie wszystko zbijac od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.01.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Jeśli chcesz połączeń estetycznych, bez łączenia gwoździami/wkrętami - musisz poznać japońskie techniki ciesielskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.01.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 na tych przykładach co podałes - widzisz tam jakieś blachy ?Te konstrukcje sa BANALNIE proste i nie potrzeba żadnych blach. Gwożdzie i tylko gwożdzie. Wstawki drewniane miedzy krokwiami nie maja żadnego znaczenia nośnego - służą tylko jako rozpórki ,a krokwie robisz naciecie i od góry przybijasz gwoździe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 19.01.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Nie myślałeś nad połączeniem wkrętem i zaślepieniem otworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 20.01.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Nie myślałeś nad połączeniem wkrętem i zaślepieniem otworu? Też biorę to pod uwagę, czyli rozwiązanie wykorzystujące wręgi w kantówce i wkręty ciesielskie. Tyle że przy robieniu wręg wymagana jest duża dokładność aby efekt końcowy wyglądał estetycznie. Szczeliny będą wyglądać paskudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.01.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Też biorę to pod uwagę, czyli rozwiązanie wykorzystujące wręgi w kantówce i wkręty ciesielskie. Tyle że przy robieniu wręg wymagana jest duża dokładność aby efekt końcowy wyglądał estetycznie. Szczeliny będą wyglądać paskudnie. nie wiem co ty wymyslasz.... To nie jest pergola ale zasada jest ta sama i konstrukcja ta sama Jeden wielki BANAŁ - potrzebujesz tylko piłę ręczną, dłuto i pilnik. Do tego z 12 cm gwożdzie i to wszystko. Nic nie wkrecasz z boku, nie uzywasz zadnych blach itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjaskolski 06.02.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Wysuszenie to nie wszystko. Lata sezonowania powodują, że znikają naprężenia. Tylko pewnie takich belek nie dostaniesz albo będą drogie:) Jak drewno poleży kilka - kilkanaście latek to mamy skarb Dlatego mając miejsce warto myśleć o swoich dzieciach, które być może będą chciały się budować kiedyś i odłożyć troszkę drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pewew 04.09.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 (edytowane) Odnośnie systemu SPAM - korzystam z niego i jest świetny. Efekty można zobaczyć SPAM Edytowane 5 Września 2017 przez panfotograf SPAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts