samotnik 22.05.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Nie wiem, na które podforum to powinno trafić, więc wybrałem uniwersalne. Buduję dom na działce ze spadkiem wzdłuż dłuższej krawędzi domu. Niżej położona połowa domu będzie podpiwniczona. Projekt zakłada jednolite lico wykończonej ściany aż do poziomu ławy. Zwiększam jednak grubość ocieplenia i tak się zastanawiam nad pozostawieniem dotychczasowej grubości ocieplenia dookoła ścian fundamentowych, przez co powstanie zagłębiony na 5cm cokół. Bo: - czy warto pakować w ziemię, zwłaszcza w części niepodpiwniczonej, 20cm styropianu XPS? Koszta! A żeby zachować lico to będę musiał tak zrobić... - może odcięcie wizualne w ten sposób poziomu zero przysłuży się wyglądowi zewnętrznemu domu - dość wysokiemu w części podpiwniczonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 22.05.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Ja bym zadał pytanie inaczej, czy są jakieś przeciwwskazania by w jednej linii warstwy styropianu mógł by być położony xps (w częsci która na gotowo bedzię pod ziemią i styropian w części nadziemnej? Oczywiście tej sameg grubości. Masz zachowany cokół i nie pakujesz $ w xps ponad gruntem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 22.05.2015 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Oczywiście nie ma problemu i tak zrobię. Tak czy siak, nawet wtedy mam do oszczędzenia jakieś 2000 zł. Z jednej strony wymierna kasa, z drugiej - muszę mieć jakiś sensowny pomysł, jak ten cokół miałby wyglądać. Jakoś nie mam inspiracji. Zatynkować, pomalować na jakiś inny kolor, czy co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts