NieJan 22.05.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z deską w kuchni? Nie podoba mi się wydzielanie aneksu również podłogą, nie podoba mi się gres w salonie. Chcę w całym, łącznie z częścią kuchenną, rzucić deskę warstwową. Czy to się może udać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Tak, może, ale jest bardziej narażona na uszkodzenia. Efekt bardzo pozytywny mino tych utrudnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 22.05.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Efekt pozytywny ale jeżeli nie będziesz o nią dbała to szybko zrobi się bardzo negatywny. Deska nie lubi wody. Jako propozycja do rozważenia pozostają płytki imitujące drewnianą podłogę. Na pewno wyjdzie taniej w położeniu i eksploatacji. Link do tematu płytko-desek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64040-P%C5%81YTKI-DREWNOPODOBNE-imituj%C4%85ce-drewno-zdj%C4%99cia-uk%C5%82adanie-jakie-wybra%C4%87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 22.05.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Mam wrażenie, że delikatnie ale zniechęcacie. Hmm. W salonie i tak chcę deskę, a połączenie deski z płytką udającą drewno chyba się nie uda w sposób estetyczny, także pewnie będę musiał zdecydować się jednak na typowy gres w aneksie. Tylko wówczas się pewnie okaże, że musi być szkliwiony a nie polerowany i znów zonk. Nie widzę nigdzie ładnego gresu szkliwionego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 22.05.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Osobiście nie przepadam za tym, kiedy jeden materiał udaje inny. Glazura udająca drewno daje zupełnie inne odczucia niż drewno.Wybierz coś twardego (egzotycznego) i potraktuj to chemią która utwardzi materiał. Przy odrobinie uwagi (nie rzucamy patelniami po podłodze i podczas kłótni nie rozbijamy talerzy o podłogę tylko o ścianę) długo Ci posłuży - odświeżyc zawsze można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 22.05.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Od ponad trzech lat mam w kuchni parkiet. I ma się bardzo dobrze. Nie wiem skąd przekonanie, że w kuchnie leje się woda strumieniami i że "deska nie lubi wody"? Dobrze zaolejowana nie będzie sprawiała więcej problemu niż w innych pomieszczeniach w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 27.05.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Od ponad trzech lat mam w kuchni parkiet. I ma się bardzo dobrze. Nie wiem skąd przekonanie, że w kuchnie leje się woda strumieniami i że "deska nie lubi wody"? Dobrze zaolejowana nie będzie sprawiała więcej problemu niż w innych pomieszczeniach w domu Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal... Podłoge robi się na trochę dłużej niż 3 lata. Rozumiem że przez te 3 lata tylko raz konserwowałaś te podłogę a woda w kuchni jest jej zupełnie obca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 27.05.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Tak, raz. Woda nie jest jej obca, tak samo jak w innych pomieszczeniach, w przedpokoju również, błoto i inne zanieczyszczenia z butów. Więcej, blat mam dębowy, jemu woda tym bardziej bliska i ma się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 27.05.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Pozostaje jedynie kwestia pojmowania znaczenia słowa doskonale... Nie widzisz albo nie chcesz widzieć różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 27.05.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Pozostaje jedynie kwestia pojmowania znaczenia słowa doskonale... Nie widzisz albo nie chcesz widzieć różnicy... A co proponujesz na fronty szafek kuchennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 27.05.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 MDF + lakier.... a czemu pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 27.05.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 I jak daje radę w kuchni pomimo obecności wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 27.05.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Wspaniale.. pomijając wywody o właściwościach i grubości lakieru to pozwolę sobie przypomnieć że z powierzchni ustawionych pionowo (tu mam namyśli fronty) lepiej ew woda spływa niż z powierzchni ułożonych horyzontalnie (podłoga). Pytanie z cyklu w czym młotek jest lepszy od gruszki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 27.05.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Ja nie widzę sporej różni, jak mi się chlapie w kuchni, to i na drewnianym blacie, i drewnianych frontach - orientacja bez znaczenie. Poki co nie odnawiałem - kuchnia używana od 2000r. Proszę zatem nie demonizowac ilości wody w kuchni normalnie użytkowanej. No chyba, że ktoś używa jak typowa "kaczka" W przypadku drewnianej podłogi większym zagrożeniem jest jej ścieranie wzdłuż ciągów roboczych, ale wystarczy coś tam położyc i będzie zabezpieczone - moja LP położyła długi sizalowy dywan/chodnik - powód był inny, ale idea taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 27.05.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Nie demonizuje... bynajmniej. Moim zdaniem należy się urządzać przede wszystkim praktycznie, czasem kosztem lekkiej rezygnacji z efektu wizualnego. Co z tego że super coś wygląda jak jest nie praktyczne, bardziej się brudzi, trzeba bardziej dbać itd. Różnica między pionem a poziomem jest dla mnie oczywista.. chyba że popije wtedy się potrafi zacierać. Widzę że masz odwrotne podejście do mojego. Wywaliłeś $ na drewnianą podłogę by zasłonić ją dywanikiem - nie wnikając w powody nie widzisz tej podłogi... dla mnie strata $ pod spodem mogło by być gumoleum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 27.05.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Ja mam akurat kafle, na całej kondygnacji, bez względu na funkcje pomieszczenia , ale nie bałbym się drewna w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.07.2015 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 mam parkiet w kuchni od 11 lat. FAjnie bo ciepły ale każdy spadający garnek lub pokrywka zostawia ślad. Jest już dość sfatygowany lakier tzn bardziej niż w mieszkaniu. Głównie dziurki po upadkach. Czy żałuję że mam parkiet? nie nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 12.07.2015 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Akurat argument o spadających garnkach do mnie nie trafia. Garnek upadający na ceramikę potrafi zrobić większe szkody. Stłuczona płytka wygląda znacznie gorzej niż wgnieciona deska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts