Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deska warstwowa w kuchni?


NieJan

Recommended Posts

Efekt pozytywny ale jeżeli nie będziesz o nią dbała to szybko zrobi się bardzo negatywny. Deska nie lubi wody. Jako propozycja do rozważenia pozostają płytki imitujące drewnianą podłogę. Na pewno wyjdzie taniej w położeniu i eksploatacji. Link do tematu płytko-desek:

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64040-P%C5%81YTKI-DREWNOPODOBNE-imituj%C4%85ce-drewno-zdj%C4%99cia-uk%C5%82adanie-jakie-wybra%C4%87

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie, że delikatnie ale zniechęcacie. ;) Hmm. W salonie i tak chcę deskę, a połączenie deski z płytką udającą drewno chyba się nie uda w sposób estetyczny, także pewnie będę musiał zdecydować się jednak na typowy gres w aneksie. Tylko wówczas się pewnie okaże, że musi być szkliwiony a nie polerowany i znów zonk. :( Nie widzę nigdzie ładnego gresu szkliwionego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście nie przepadam za tym, kiedy jeden materiał udaje inny. Glazura udająca drewno daje zupełnie inne odczucia niż drewno.

Wybierz coś twardego (egzotycznego) i potraktuj to chemią która utwardzi materiał. Przy odrobinie uwagi (nie rzucamy patelniami po podłodze i podczas kłótni nie rozbijamy talerzy o podłogę tylko o ścianę) długo Ci posłuży - odświeżyc zawsze można.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od ponad trzech lat mam w kuchni parkiet. I ma się bardzo dobrze.

 

 

Nie wiem skąd przekonanie, że w kuchnie leje się woda strumieniami i że "deska nie lubi wody"? Dobrze zaolejowana nie będzie sprawiała więcej problemu niż w innych pomieszczeniach w domu :)

 

Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal...

Podłoge robi się na trochę dłużej niż 3 lata. Rozumiem że przez te 3 lata tylko raz konserwowałaś te podłogę a woda w kuchni jest jej zupełnie obca?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wspaniale.. pomijając wywody o właściwościach i grubości lakieru to pozwolę sobie przypomnieć że z powierzchni ustawionych pionowo (tu mam namyśli fronty) lepiej ew woda spływa niż z powierzchni ułożonych horyzontalnie (podłoga). Pytanie z cyklu w czym młotek jest lepszy od gruszki...:bash:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie widzę sporej różni, jak mi się chlapie w kuchni, to i na drewnianym blacie, i drewnianych frontach - orientacja bez znaczenie. Poki co nie odnawiałem - kuchnia używana od 2000r. Proszę zatem nie demonizowac ilości wody w kuchni normalnie użytkowanej. No chyba, że ktoś używa jak typowa "kaczka"

W przypadku drewnianej podłogi większym zagrożeniem jest jej ścieranie wzdłuż ciągów roboczych, ale wystarczy coś tam położyc i będzie zabezpieczone - moja LP położyła długi sizalowy dywan/chodnik - powód był inny, ale idea taka sama :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie demonizuje... bynajmniej. Moim zdaniem należy się urządzać przede wszystkim praktycznie, czasem kosztem lekkiej rezygnacji z efektu wizualnego. Co z tego że super coś wygląda jak jest nie praktyczne, bardziej się brudzi, trzeba bardziej dbać itd. Różnica między pionem a poziomem jest dla mnie oczywista.. chyba że popije wtedy się potrafi zacierać. Widzę że masz odwrotne podejście do mojego. Wywaliłeś $ na drewnianą podłogę by zasłonić ją dywanikiem - nie wnikając w powody nie widzisz tej podłogi... dla mnie strata $ pod spodem mogło by być gumoleum.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...