Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z deską w kuchni? Nie podoba mi się wydzielanie aneksu również podłogą, nie podoba mi się gres w salonie. Chcę w całym, łącznie z częścią kuchenną, rzucić deskę warstwową. Czy to się może udać?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/
Udostępnij na innych stronach

Efekt pozytywny ale jeżeli nie będziesz o nią dbała to szybko zrobi się bardzo negatywny. Deska nie lubi wody. Jako propozycja do rozważenia pozostają płytki imitujące drewnianą podłogę. Na pewno wyjdzie taniej w położeniu i eksploatacji. Link do tematu płytko-desek:

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64040-P%C5%81YTKI-DREWNOPODOBNE-imituj%C4%85ce-drewno-zdj%C4%99cia-uk%C5%82adanie-jakie-wybra%C4%87

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/#findComment-6837445
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie, że delikatnie ale zniechęcacie. ;) Hmm. W salonie i tak chcę deskę, a połączenie deski z płytką udającą drewno chyba się nie uda w sposób estetyczny, także pewnie będę musiał zdecydować się jednak na typowy gres w aneksie. Tylko wówczas się pewnie okaże, że musi być szkliwiony a nie polerowany i znów zonk. :( Nie widzę nigdzie ładnego gresu szkliwionego...
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/#findComment-6837553
Udostępnij na innych stronach

Osobiście nie przepadam za tym, kiedy jeden materiał udaje inny. Glazura udająca drewno daje zupełnie inne odczucia niż drewno.

Wybierz coś twardego (egzotycznego) i potraktuj to chemią która utwardzi materiał. Przy odrobinie uwagi (nie rzucamy patelniami po podłodze i podczas kłótni nie rozbijamy talerzy o podłogę tylko o ścianę) długo Ci posłuży - odświeżyc zawsze można.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/#findComment-6837556
Udostępnij na innych stronach

Od ponad trzech lat mam w kuchni parkiet. I ma się bardzo dobrze.

 

 

Nie wiem skąd przekonanie, że w kuchnie leje się woda strumieniami i że "deska nie lubi wody"? Dobrze zaolejowana nie będzie sprawiała więcej problemu niż w innych pomieszczeniach w domu :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/#findComment-6837579
Udostępnij na innych stronach

Od ponad trzech lat mam w kuchni parkiet. I ma się bardzo dobrze.

 

 

Nie wiem skąd przekonanie, że w kuchnie leje się woda strumieniami i że "deska nie lubi wody"? Dobrze zaolejowana nie będzie sprawiała więcej problemu niż w innych pomieszczeniach w domu :)

 

Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal...

Podłoge robi się na trochę dłużej niż 3 lata. Rozumiem że przez te 3 lata tylko raz konserwowałaś te podłogę a woda w kuchni jest jej zupełnie obca?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/#findComment-6840804
Udostępnij na innych stronach

Wspaniale.. pomijając wywody o właściwościach i grubości lakieru to pozwolę sobie przypomnieć że z powierzchni ustawionych pionowo (tu mam namyśli fronty) lepiej ew woda spływa niż z powierzchni ułożonych horyzontalnie (podłoga). Pytanie z cyklu w czym młotek jest lepszy od gruszki...:bash:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/#findComment-6841104
Udostępnij na innych stronach

Ja nie widzę sporej różni, jak mi się chlapie w kuchni, to i na drewnianym blacie, i drewnianych frontach - orientacja bez znaczenie. Poki co nie odnawiałem - kuchnia używana od 2000r. Proszę zatem nie demonizowac ilości wody w kuchni normalnie użytkowanej. No chyba, że ktoś używa jak typowa "kaczka"

W przypadku drewnianej podłogi większym zagrożeniem jest jej ścieranie wzdłuż ciągów roboczych, ale wystarczy coś tam położyc i będzie zabezpieczone - moja LP położyła długi sizalowy dywan/chodnik - powód był inny, ale idea taka sama :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/#findComment-6841109
Udostępnij na innych stronach

Nie demonizuje... bynajmniej. Moim zdaniem należy się urządzać przede wszystkim praktycznie, czasem kosztem lekkiej rezygnacji z efektu wizualnego. Co z tego że super coś wygląda jak jest nie praktyczne, bardziej się brudzi, trzeba bardziej dbać itd. Różnica między pionem a poziomem jest dla mnie oczywista.. chyba że popije wtedy się potrafi zacierać. Widzę że masz odwrotne podejście do mojego. Wywaliłeś $ na drewnianą podłogę by zasłonić ją dywanikiem - nie wnikając w powody nie widzisz tej podłogi... dla mnie strata $ pod spodem mogło by być gumoleum.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/#findComment-6841120
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
mam parkiet w kuchni od 11 lat. FAjnie bo ciepły ale każdy spadający garnek lub pokrywka zostawia ślad. Jest już dość sfatygowany lakier tzn bardziej niż w mieszkaniu. Głównie dziurki po upadkach. Czy żałuję że mam parkiet? nie nie żałuję.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201093-deska-warstwowa-w-kuchni/#findComment-6870202
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...