Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa na pełne deskowanie - jaka ?

Brwinów

Recommended Posts

Witam,

stoję przed wyborem papy na pełne deskowanie. Czytałem forum i widzę, że najczęściej polecana jest papa termozgrzewalna. Myślałem jednak o czymś tańszym(standardowo koszty odgrywają dużo rolę). Dekarz polecił mi Icopal W-PET SBS cena ok. 90 pln/rolkę 15 m2. Czy moglibyście polecić inną papę lub producenta z podobnej półki cenowej, ewentualnie nieco wyższej.

Z góry dziękuje

dach 150 m2

40st

dachówka ceramiczna

wychodzę z tego samego założenia "żadna membrana nie zastąpi papy" , ale jednak koszty są istotnym czynnikiem. Wydaje mi się że nawet papa ze średniej półki + deskowanie przetrwa więcej niż membrana. Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć, czy papa termozgrzewalna jest jedynym logicznym rozwiązaniem ?

Zgadzam się, że papa jest najlepsza.

Najlepszym rozwiązaniem będzie papa oksydowana.

Papa modyfikowana SBS jest zbyteczna.

Ja jestem tradycjonalistą dlatego użyłbym papy z osnową z tkaniny szklanej która ma najlepszą stabilność wymiarową i nie będzie fałdować się na dachu jak papa z osnową poliestrową.

Oznaczenie takiej papy z osnową z tkaniny szklanej to G200S4

Icopal W-PET SBS to cienka papa na poliestrze więc jej nie polecam. Poza tym przeczytałem że ma 3 letnią gwarancję na hydroizolacyjność.

Dziwi mnie to bo zazwyczaj minimalna gwarancja to 5 lat.

Proszę nie szukać oszczędności na dachu , żadna membrana nie zastąpi papy.

Poczytaj

http://www.doerken.de/bvf-pl/produkte/dach/steildach/index.php

Za swoją płaciłem swego czasy coś koło 12zł/m2, wiec argument cenowy do mnie nie przemawia.Staram się unikac papy tam gdzie jest to możliwe, także z powodu problemów z jej utylizacją (lub dodatkowych kosztów związanych z jej utylizacją)