Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadproże i za nisko osadzone okno

Recommended Posts

Witam,

Zwracam sie z pytaniem może ktoś mnie wspomoże odpowiedzia. Mianowicie murarz ktory stawial u mnie dom usadowil owor okien zbyt nisko o ok min. 6cm ale za to pomyslal w momecie jak wstawial nadproze z belek w krztalcie L to nad nim dodatkowo wylal swoje tak jakby nadproze zbrojone, no i jeszcze wyzej jest posadzka poddasza tez zbrojona do cokolu. I tu jest moje pytanie, czy moge podkuc to nadproze tak z 5cm. Zbrojenia nie chce ruszac ew nad nim jeszcze skuc z 1 cm na pianke. Nadmienie tylko ze okna sa w krztalcie L, na rogu slup zelbetonowy i jedno okno 3 m dlugosci drugie 2m.

Dziekuje z gory za jakakolwiek rade.

Pozdrawiam

Witam,

Zwracam sie z pytaniem może ktoś mnie wspomoże odpowiedzia. Mianowicie murarz ktory stawial u mnie dom usadowil owor okien zbyt nisko o ok min. 6cm ale za to pomyslal w momecie jak wstawial nadproze z belek w krztalcie L to nad nim dodatkowo wylal swoje tak jakby nadproze zbrojone, no i jeszcze wyzej jest posadzka poddasza tez zbrojona do cokolu. I tu jest moje pytanie, czy moge podkuc to nadproze tak z 5cm. Zbrojenia nie chce ruszac ew nad nim jeszcze skuc z 1 cm na pianke. Nadmienie tylko ze okna sa w krztalcie L, na rogu slup zelbetonowy i jedno okno 3 m dlugosci drugie 2m.

Dziekuje z gory za jakakolwiek rade.

Pozdrawiam

Opisu nadproża nie rozumiem. Czytałem 3 razy. Co do nadproża ma posadzka poddasza? i Jakiś cokół ?

Ale jedno jest pewne NIE MOŻESZ odkuć prętów zbrojeniowych w nadprożu.

Inaczej, jest nadproze nad nim wylewka zbrojona i dopiero strop.czyli moge tylko sie pokusic o skucie do zbrojenia nie wiecej.

Tak naprawdę to nie do stali a tak aby stal nadal była otulona betonem.

Problem dotyczy 2 nadproży czy całej kondygnacji ? Jak 2 to bym odżałował parę złoty i zrobił je jak należy.

Tak naprawdę to nie do stali a tak aby stal nadal była otulona betonem.

Problem dotyczy 2 nadproży czy całej kondygnacji ? Jak 2 to bym odżałował parę złoty i zrobił je jak należy.

Tylko dwa okna w kuchni.podejrzewam ze jak bym chcial odzalowac pare groszy to bym poprostu zamowil 2okna nizsze za ok 3tys. I bylo by po problemie. Ale na tym etapie co jestem kazdy grosz sie liczy. Wiec narazie szukam sposobu jak ten problem obejsc by mnie nie kosztowal tych 3k. Czyli jesli otulina musi byc od spodu zbrojenia to raczej nic nie wymysle.

Dziekuje za pomoc.

Tylko dwa okna w kuchni.podejrzewam ze jak bym chcial odzalowac pare groszy to bym poprostu zamowil 2okna nizsze za ok 3tys. I bylo by po problemie. Ale na tym etapie co jestem kazdy grosz sie liczy. Wiec narazie szukam sposobu jak ten problem obejsc by mnie nie kosztowal tych 3k. Czyli jesli otulina musi byc od spodu zbrojenia to raczej nic nie wymysle.

Dziekuje za pomoc.

Teraz to już kompletnie nie rozumiem. Dlaczego masz być 3 tys w plecy kupując ciut niższe okna?

Pisząc o odżałowaniu kasy myślałem o ( w skrócie), podparcie stropu, wykucie za niskich nadproży, zaszalowanie zazbrojenie i zalanie prawidłowych.

Skoro mowa o tym, że gdyby nie kasa to okna mogły by być niższe i mieć niżej nadproża od pozostałych (a więc estetycznego problemu tu nie ma) to czy jest problem z parapetami niżej niż w pozostałych - na jakiej wysokości by one były ?

A okna o nietypowych wymiarach - o ile nie są jeszcze kupione i zamontowane - w zależności od producenta kosztują tyle samo lub tylko niewiele więcej od normatywnych.