Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie

planuję zakup działki budowlano rolnej. Sprawdziłem księgi wieczyste i w zasadzie nie ma żadnych zapisów o obciążeniach, służebnościach itd. Wygląda OK. Jestem jednak ciekawy w jaki sposób można dotrzeć do pól uprawnych za działką, wydaje się, że innej drogi nie ma, ale kto wie... .. Czy możecie mi wyjaśnić jak sprawdzić, czy na działce nie są ustanowione jakieś służebności? W którym dziale?

sprawdzam przez portal https://ekw.ms.gov.pl/. Czy ma znaczenie jaką zakładkę przeglądam (Przeglądanie aktualnej treści KW / zupełnej treści KW / lub aktualnej treści KW - dotychczasowa postać?

Inna sprawa: jak mogę dowiedzieć się - na etapie kupna - czy będzie można postawić na działce dom z piwnicami? Czy ta informacja jest już dostępna np w starostwie powiatowym czy też zlecenie badań geodecie jest niezbędna? Słyszałem o rejestrze gruntów, w którym zawarta jest informacja o klasie gruntów, jednak nie wiem gdzie tego szukać i jak interpretować ewentualne dane.

Jeśli nie ma dogi dojazdowej do działki rolnej to będziesz musiał zostawić 4m. W starostwie będzie informacja jeśli jest plan zagospodarowania, jesli nie ma to będziesz musiał złożyć wniosek o wstępne warunki zabudowy - możesz to zrobić nie będąc właścicielem działki. Drobna opłata, a wiesz na czym stoisz. Jeśli chcesz dom podpiwniczony, to wnioskuję, że działka na górce, więc to co w rejestrze gruntów to Ci niewiele nowego powie oprócz tego co widać na działce. Jedynie badania z odwiertów.