Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie schematu instalacji CO , CWU

Gracjan2015

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Jestem tutaj nowy i jeśli już na wstępie popełniłem błąd to wybaczcie ;)

Chciałbym prosić ludzi znających się na instalacjach C.O. oraz C.W.U. o ocene mojego schematu i wskazanie błędów...

Dodam kilka szczegółów na temat domu i instalacji :

-dom nowy, dobrze ocieplony ( grafit 15cm, dach- wełna 30cm ) powierzchnia około 110m2

-ogrzewanie podłogowe na parterze oraz poddaszu ( w sumie ok 900m rury pex 16mm )

-kocioł na ekogroszek 10KW ogniwo

-na parterze oraz na pietrze , w szafkach z rozdzielaczami, zamontowane grupy pompowe z zaworami termostatycznymi 3D i termometrami ( oba pietra maja osobne grupy pompowe )

-rozdzielacze po 6 obwodów z przepływomierzami

-zasobnik CWU 300L

Za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

DSC_0742.jpg

Mam układ zamknięty bo mam wszystko w kotłowni i na manometrze po ciśnieniu widzę czy układ jest szczelny. Nie wiem na jakim etapie jesteś ale 6 obwodów na podłogówce to chyba trochę za mało i dobrze jakbyś rotametry miał ze skalą nie większą 2,5l/min. Tak samo w schemacie brakuje ci kilku zaworów zwrotnych, dobrze też jak byś wziął pod uwagę model zaworów termostatycznych 3D o odpowiednich przepływach.

to co bedzie wymuszało ruch ciepłej wody z zasilania na powrót kotła?

Nie wiem, czy o to chodzi, ale na schemacie nie zaznaczyłem cyrkulacji CWU, która jest w planach...

W którym miejscu będzie dobrze , jeśli jeszcze dołoże zawory zwrotne ? na takie podpowiedzi czekałem :) na pewno dostosuję się do Waszych rad, bo po to tutaj zamieściłem swój post :)

Dziękuję,

Pozdrawiam

wg mnie ten zawor 4dr za dużo nie daje, woda sama nie popłynie

U mnie 4dr jest po to aby gdy nie pracują pompy woda grawitacyjnie mieszała w piecu wodę (obieg na 4dr na grubych rurach), po drugie przy podłogówce same 3D dużo nie dają gdy z podłogówki wypłynie zimna woda wtedy 4dr ją trochę wymiesza.

Nie wiem, czy o to chodzi, ale na schemacie nie zaznaczyłem cyrkulacji CWU, która jest w planach...

W którym miejscu będzie dobrze , jeśli jeszcze dołoże zawory zwrotne ? na takie podpowiedzi czekałem :) na pewno dostosuję się do Waszych rad, bo po to tutaj zamieściłem swój post :)

Zawory zwrotne możesz skopiować sobie z mojego schematu (sam to przerabiałem przy podpowiedziach na forum 2 lata temu), jak ich nie dasz to jedna pompa może pociągnąć wodę nie z pieca tylko z drugiej pompy, po drugie niepotrzebnie grawitacyjnie woda może ci krążyć po układzie.

Edytowane przez Maher

OK rozumiem i zawory zamontuje, dobra podpowiedź.

A jeśli chodzi o wymuszenie obiegu z zasilania do powrotu - pompy przy rozdzielaczach nie dadzą rady ?

Tak patrze, że Maher również nie ma dodatkowej pompy na wyjsciu zasilania i u niego wszystko fajnie śmiga...

Doradzcie proszę co z tym zrobić :) , przerabiac, czy zostawić i sprawdzić jak to będzie działać, a później ewentualnie przerobić.

Dziekuje,

Pozdrawiam

OK rozumiem i zawory zamontuje, dobra podpowiedź.

A jeśli chodzi o wymuszenie obiegu z zasilania do powrotu - pompy przy rozdzielaczach nie dadzą rady ?

Tak patrze, że Maher również nie ma dodatkowej pompy na wyjsciu zasilania i u niego wszystko fajnie śmiga...

Doradzcie proszę co z tym zrobić :) , przerabiac, czy zostawić i sprawdzić jak to będzie działać, a później ewentualnie przerobić.

Dziekuje,

Pozdrawiam

Spokojnie pompy to pociągną i nie trzeba dodatkowej, nawet jedna wspólna by wyrobiła, tylko ja chciałem mieć niezależne sterowane parter i poddasze (teraz widzę że to był dobry pomysł bo pompy chodzą różnie i ciężko by było ustawić instalacje aby temperatury na każdym poziomie były równe).

U mnie całe sterowanie jest w kotłowni, a rozdzielacze są tylko z rotametrami (wady : temperatura ustawiona na 3D jest minimalnie niższa na rozdzielaczu, plusy : wszystko mam w jednym miejscu i jest dobry dostęp do 3D, pomp i nie muszę latać i patrzeć po skrzynkach).

Tu masz linka do mojego sterownika (temperatura wewnętrzna to podłogówka poddasza, temperatura podłogówki to parter)

https://device.esterownik.pl/device/3439/

Edytowane przez Maher

Spokojnie pompy to pociągną i nie trzeba dodatkowej, nawet jedna wspólna by wyrobiła, tylko ja chciałem mieć niezależne sterowane parter i poddasze (teraz widzę że to był dobry pomysł bo pompy chodzą różnie i ciężko by było ustawić instalacje aby temperatury na każdym poziomie były równe).

U mnie całe sterowanie jest w kotłowni, a rozdzielacze są tylko z rotametrami (wady : temperatura ustawiona na 3D jest minimalnie niższa na rozdzielaczu, plusy : wszystko mam w jednym miejscu i jest dobry dostęp do 3D, pomp i nie muszę latać i patrzeć po skrzynkach).

Tu masz linka do mojego sterownika (temperatura wewnętrzna to podłogówka poddasza, temperatura podłogówki to parter)

https://device.esterownik.pl/device/3439/

Dziękuję Ci bardzo za pomoc :)

Właśnie nanoszę na schemat zawory zwrotne i pompe cyrkulacji CWU, a resztę zostawiam tak jak jest ;)

Powiedz mi jeszcze jaka srednice rur miedzianych najlepiej zastosowac z wyjscia zasilania do 4d i tak samo jeśli chodzi o powrót z zaworu 4D do kotła i zasobnika CWU ?

Pozdrawiam

Dziękuję Ci bardzo za pomoc :)

Właśnie nanoszę na schemat zawory zwrotne i pompe cyrkulacji CWU, a resztę zostawiam tak jak jest ;)

Powiedz mi jeszcze jaka srednice rur miedzianych najlepiej zastosowac z wyjscia zasilania do 4d i tak samo jeśli chodzi o powrót z zaworu 4D do kotła i zasobnika CWU ?

Pozdrawiam

Obwód 4d mam zrobiony na 6/4" (piec też był zamówiony z takimi wyjściami). Cyrkulacje CWU mam trochę inaczej zrobioną niż na schemacie, jest tam dołożony dodatkowy 3D termostatyczny aby na krany płynęła woda o temperaturze na nim ustawiona (temperatura jest OK tylko założenia były takie że włączam pompę cyrkulacyjną i po minucie mam ciepłą wodę w kranie, ale coś jest nie tak i dłużej trzeba czekać na ciepłą wodę).

Schemat CWU z stąd (schemat nr 2):

http://www.afriso.pl/manuals/Instrukcja%20rozszerzona%20termostatyczne%20zawory%20mieszaj%C4%85ce%20ATM%209540110009.pdf

szkoda prądu na tyle pomp.

Poza tym nieuzasadnione źródło ogrzewania na taki mały budynek - jak to niektórzy mówią "ekosyf". Ale jeśli ktoś lubi być kotłowym za grosze to może być. W innym przypadku można rozważyć ogrzewanie elektryczne lub niewielką pompą ciepła powietrze-woda

Akurat w moim przypadku pompy chodzą maksymalnie po kilka godzin dziennie i do tego są energooszczędne (praca 11W). Obojętnie jakie będzie źródło ciepła instalacje trzeba tak samo zrobić, można zrobić i na jednej pompie tylko nie będzie tak stabilnych temperatur na różnych poziomach (inaczej nagrzewa się i oddaje ciepło parter a inaczej poddasze), można też przy podłogówce dołożyć siłowniki tylko one też prąd ciągną. Widziałem też schematy które też się sprawdzają bez 4D lub bez 3D termostatycznych tylko jest to nie dużo większy koszt przy inwestycji, a mam wszystkie możliwości sterowania ogrzewaniem czy to pogodowe czy po czujnikach wewnętrznych (w moim przypadku każdy element za coś odpowiada).

ja bym zrobił tak że bym wstawił mały bufor żeby robił jako sprzęgło i za tym buforem rozgałęzienie na 3 obiegi (cwu +2co) tylko ze dojdzie pompa przy kotle.

przy starcie pompy ogrzewania, bufor uchroni przed gwałtownym spadkiem temp.,

inna sprawa, to taka że ludzie ustawiają kocioł w tryb kiszenia czyli jakies 45 stopni więc ochrony powrotu i tak nie ma

Maher temp. powrotu masz wyższą niż zasilania

Jakbyś trzymał kocioł na 60 stopni to zasobnik cwu mógłbyś wpiąć między kocioł a bufor i wtedy jedna pompa mniej

Edytowane przez BrodowskiG

Maher temp. powrotu masz wyższą niż zasilania

Jakbyś trzymał kocioł na 60 stopni to zasobnik cwu mógłbyś wpiąć między kocioł a bufor i wtedy jedna pompa mniej

Też to zauważyłem, bo gdy pompy stoją, a piec ma konstrukcje dolnego spalania wyższa temperatura jest na dole kotła niż na górze (podobno temu kotłowi zimny powrót to nie problem , zresztą powrót ma umieszczony w połowie pieca).

Ja mam też osobną pompę razem z zaworem zwrotnym do CWU po to że mam możliwość sterowania temperaturą wody w bojlerze (pomimo że na wyjściu z bojlera mam zawór termostatyczny), bo nie zawsze muszę grzać kocioł do temperatury pieca i są to zawsze jakieś tam oszczędności na wychładzaniu się bojlera.