Gracjan2015 02.08.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Witam ponownie, Wiele się zmieniło od kiedy zamieściłem tego posta a mianowicie jednak nie będzie kotła na paliwo stałe...będzie instalacja gazowa. Nowa nitka jest już w budowie i niedługo zagości na mojej działce skrzynka ( za kilka dni ma być wszystko gotowe ). Teraz jest jeden problem, w ogóle nie znam się na instalacjach gazowych nie mam pojęcia jak powinna wyglądać kotłownia dobrze wykonana...i dlatego bardzo bym prosił o podpowiedzi co mam zlecić instalatorom, aby nie zrobili mnie w jajo, lub czegoś, co w moim przypadku po prostu nie będzie miało sensu Napiszę pokrótce co mam zrobione w tej chwili, aby rozjaśnić sytuacje : -podłogówka parter 5 obwodów po ok 85m z własnymi rozdzielaczami i grupą pompową ( z zaworem termostatycznym 3D ) -podłogówka piętro również 5 obwodów po ok 85m i też swoje rozdzielacze z pompą ( tak jak wyżej ) od rozdzielaczy pociągnięte rury zasilania i powrotu do kotłowni i jeśli chodzi o C.O. to by było na tyle. Dom ocieplony grafitem 20cm , to samo na podłodze, wylewki anhydrytowe, okna ze współczynnikiem poniżej 0,8 i to samo dachowe. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. W domu będą mieszkać 4 osoby. Powierzchnia do ogrzania po podłogach to ok 110m2 Na pewno w grę wchodzi kocioł jednofunkcyjny - bo dwie łazienki będą często użytkowane jednocześnie Kocioł jaki planuję kupić to termet ecocondens gold 20kW z zasobnikiem 140l Wszelkie sugestie mile widziane. Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gracjan2015 03.08.2016 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Panowie zlitujcie się chociaż drobne podpowiedzi czego na pewno nie może zabraknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.08.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Zawory 3D możesz wywalić/sprzedać, grupy pompowe możesz zostawić. Za kotłem sprzęgło i dopiero za sprzęgłem podpięte rozdzielacze. Kocioł brałbym Vaillanta albo Junkersa - fajne możliwości współpracy ze sprzęgłem. Ten Termet nadaje się według mnie tylko do bardzo prostych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gracjan2015 03.08.2016 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Dziękuję za podpowiedzi, uwierz mi, że każda jedna jest na wagę złota inaczej "specjaliści " od instalacji mogą mi nawijać makaron na uszy a tak zawsze chociaż trochę się przygotuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gracjan2015 04.08.2016 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Teres,Czy mógłbyś polecić jakiś konkretny model sprzęgłą ? czy nie ma zbyt wielkiej różnicy ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 07.08.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Na 110m2 to możesz te pompy zupełnie wywalić. Termeta nie bierz, bo sterowanie ma bardzo ubogie. Poleciłbym Ci Junkersa, Vaillanta, Aristona albo Immergasa - w zależności od dostępności lokalnego serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gracjan2015 07.08.2016 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 I wszystko jasne wielki dziękie za pomoc Instalacja w takim razie będzie bez pomp przy rozdzielaczach i prawdopodobnie zdecyduję się na kocioł immergas VICTRIX X 12 2 I z zasobnikiem 160l ( w moim regionie jest serwis termeta i immergas, także dzięki twojej podpowiedzi wybór padnie na immergas ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 07.08.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Weź lepiej VICTRIX 12 X TT 2 ErP - ma już elektroniczną pompę obiegową (znacznie oszczędniejszą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts