Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie schematu instalacji CO , CWU

Gracjan2015

Recommended Posts

Witam ponownie,

Wiele się zmieniło od kiedy zamieściłem tego posta :) a mianowicie jednak nie będzie kotła na paliwo stałe...będzie instalacja gazowa. Nowa nitka jest już w budowie i niedługo zagości na mojej działce skrzynka ( za kilka dni ma być wszystko gotowe ). Teraz jest jeden problem, w ogóle nie znam się na instalacjach gazowych ;) nie mam pojęcia jak powinna wyglądać kotłownia dobrze wykonana...i dlatego bardzo bym prosił o podpowiedzi co mam zlecić instalatorom, aby nie zrobili mnie w jajo, lub czegoś, co w moim przypadku po prostu nie będzie miało sensu :)

Napiszę pokrótce co mam zrobione w tej chwili, aby rozjaśnić sytuacje :

-podłogówka parter 5 obwodów po ok 85m z własnymi rozdzielaczami i grupą pompową ( z zaworem termostatycznym 3D )

-podłogówka piętro również 5 obwodów po ok 85m i też swoje rozdzielacze z pompą ( tak jak wyżej )

od rozdzielaczy pociągnięte rury zasilania i powrotu do kotłowni i jeśli chodzi o C.O. to by było na tyle.

Dom ocieplony grafitem 20cm , to samo na podłodze, wylewki anhydrytowe, okna ze współczynnikiem poniżej 0,8 i to samo dachowe. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. W domu będą mieszkać 4 osoby. Powierzchnia do ogrzania po podłogach to ok 110m2

Na pewno w grę wchodzi kocioł jednofunkcyjny - bo dwie łazienki będą często użytkowane jednocześnie ;)

Kocioł jaki planuję kupić to termet ecocondens gold 20kW z zasobnikiem 140l

Wszelkie sugestie mile widziane.

Dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam

Zawory 3D możesz wywalić/sprzedać, grupy pompowe możesz zostawić. Za kotłem sprzęgło i dopiero za sprzęgłem podpięte rozdzielacze.

Kocioł brałbym Vaillanta albo Junkersa - fajne możliwości współpracy ze sprzęgłem. Ten Termet nadaje się według mnie tylko do bardzo prostych instalacji.

I wszystko jasne :) wielki dziękie za pomoc :)

Instalacja w takim razie będzie bez pomp przy rozdzielaczach i prawdopodobnie zdecyduję się na kocioł immergas VICTRIX X 12 2 I z zasobnikiem 160l ( w moim regionie jest serwis termeta i immergas, także dzięki twojej podpowiedzi wybór padnie na immergas )

Pozdrawiam