Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt robocizny

Recommended Posts

witam firma wyceniła mi za wykonanie fundamentów 6600. w usłudze tej znajduje się zepchniecie humusu, wykopanie fundamentu uzbrojenie go drutem , wylanie ław i murowanie bloczków do punktu 0 , dom ma wymiary 14x10m plus fundamenty w środku pod ściany działowe , ława szerokość 60 cm wysokość 40 cm , bloczki 25 cm 6 rzędów . Jak myślicie cena jest duża czy mała ?

witam firma wyceniła mi za wykonanie fundamentów 6600. w usłudze tej znajduje się zepchniecie humusu, wykopanie fundamentu uzbrojenie go drutem , wylanie ław i murowanie bloczków do punktu 0 , dom ma wymiary 14x10m plus fundamenty w środku pod ściany działowe , ława szerokość 60 cm wysokość 40 cm , bloczki 25 cm 6 rzędów . Jak myślicie cena jest duża czy mała ?

Cena jest dobra napewno nie zdzierają. Sądząc z opisu leją ławę w grunt? To nie do końca dobre rozwiązanie. Jesteś pewny że ściany fundametowe są do poziomu zero budynku? Raczej sa na jakieś -20 od zera.

Cena jest dobra napewno nie zdzierają. Sądząc z opisu leją ławę w grunt? To nie do końca dobre rozwiązanie. Jesteś pewny że ściany fundametowe są do poziomu zero budynku? Raczej sa na jakieś -20 od zera.

masz racje ściany fundamentowe są na -25 od zera . a co masz na myśli pisząc ze to nie jest do końca dobre rozwiązanie ? jakie mogą być lepsze?

Mi za fundament pod dom 10x8,5m firma za robociznę policzyła:

Fundament+odwodnienie+ocieplenie- 10000zł netto

Ława 50x30cm, posadowienie 1,2m, 90cm wysokość bloczków.

6600 za 14x10 wydaje się tanio.

Sprawdź jaki grunt masz pod fundament. A może jest torf i dom będzie się zapadał?

nie ma tam torfu

co masz na myśli pisząc ze to nie jest do końca dobre rozwiązanie ? jakie mogą być lepsze?

Moim zdaniem, lepsze są gładkie fundamenty. Nie podciągają tak wody, łatwiej jest to posmarować i ocieplić styropianem, nie osypuje się piasek, masz pewność, że pod zbrojeniem jest dość betonu itd. Sporo zalet wg mnie.

Gość grend
masz racje ściany fundamentowe są na -25 od zera . a co masz na myśli pisząc ze to nie jest do końca dobre rozwiązanie ? jakie mogą być lepsze?

wykopy obłóż folia - nie obsypie się wykop, nie pomiesza się beton z piaskiem, piasek nie "wypije" wody z zaczynu betonowego - klasa betonu. Zakładki foli trzeba kłaść w jednym kierunku i w ten sam sposób lać beton aby nie dostał się międxy folie a piasek. Przypilnować ekipę aby nie dolewała wody do mieszanki betonowej bo " ... panie lepiej się rozleje i my tak 50 lat robimy i nikt nie narzeka"

Gość grend
... to dobrze wiedzieć ze jestem cudotwórcą.... W ogóle co to za argumenty - bo dobrze nie zaizolujesz :sick: - kto izoluje ławę ? Jak jest dobra gleba to bezproblemu zrobisz pionowe wykopy i to na 80% gruntów. Jajmar twoje wypowiedzi to sa głupoty. W ogóle myślisz jak coś piszesz ? Co ty wogole masz na myśli - że co ? że szybko wykopie wrzuce folię i wykop się nie zasypie :confused: :o Człowieku na razie dałes tylko dowód ze nic nie rozumiesz a jeszcze możesz odpowiedzieć na mój post #8 - oczywiście jeżeli podołasz - jestem ciekawy jakie teorie wyprodukujesz

• 5 weeks później...