Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom dwulokalowy, dwu rodzinny

Recommended Posts

Witam serdecznie,

co prawda dopiero jestesmy na etapie poszukiwania działki...

ale postanowiłam poszukać forum i zaczerpnąć troche wiedzy od was :)

Poszukujemy działki pod Krakowem, wstepnie Świątki Górne

jest działak 14,5 ar ale ma 3 słupy na działce

31989455_2.jpg

myślicie że to bedzie jakiś kłopot albo coś? nie widzialam działki na żywo wiec dość cięzko mi to okreslić - chyba trzeba sobie zrobić wycieczke...

Dom chcemy na dwie rodziny dla nas (ja, mąż, synek i kot - planowane 2 dziecko) i Moich rodziców.

Obcnie w necie wyszukałam dwa domy ale mam problem w części dla rodziców jest za mała :( potrzebuje tam 2 osobne pokoje by w jednym zrobić mala pracownie. Nie chce by mama miała mszyne do szycia w kuchni czy też w pokoju...

czy ktoś z Was mieszka w takim domu?? jak on sie sprawdza?

najbardziej podoba nam sie ten z wyglądu

289.jpg

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-mniszkach/m42d27d5822cae

tylko jest za mały na dole w cześci dla Rodziców.

Myślicie że coś by sie dalo z tym zrobić?

Dom bedzie nam budować moja rodzina, planujemy w tym roku ew początkiem przyszłego roku kupic działke. Wziąść kredyt na dom i w 2017 wejść do niego na wiosne.

Pytanie jeszcze czy bardzo dużo kosztuje podpiecie gazu, wody itp ? na co zwracac uwage?

Jeszcze mam pytanie od strony prawnej ale nie wiem czy tutaj można?

pozdrawiam, zycze miłego weekendu w Krakowie jest nie za ładnie :)

3 słupy uroku nie dodają zawsze będą za oknem ale to mały problem. W zależności co to za linia są określone warunki ile od niej możesz się budować czyli może to być realne utrudnienie w zagospodarowaniu działki. Z fotki wygląda że nad częścią działki widza przewody - sprawdź sobie to.

Przyłącza gaz, prąd woda kanaliza to zawsze spory wydatek. Ile to zależy już od danej działki i odległości do danego przyłącza. Warto posprawdzać możliwości podłączenie i ceny w odpowiednich zakładach występując do nich o warunki.

• 8 months później...

Dom ładny także braliśmy pod uwagę ten projekt przed rozpoczęciem budowy lecz wygrała ekonomia wybrałem projekt dwulokalowy i jak najprostszy dom niestety każdy balkon ,lukarna ,wykusz i skomplikowany dach to dosc duze koszty .ja wybrałem projekt z pracowni horyzont i po zmianach powstał taki dom ....image.jpg

image.jpg

Słupy? Może jakaś służebność przesyłu się trafi, jednak w razie awarii to problem.

Co prawda zwrócą koszty, gdy dokonają zniszczeń, ale po co tyle nerwów - zniszczone ogrodzenie, ogródek..

Pod linkami na pewno nic nie wybudujesz.

Co do domu, wszystko zależy od warunków zabudowy i budżetu.

Możecie wybudować taki:

https://www.horyzont.com/projekty/3345-sidney-2-wersja-ag-z-pojedynczym-garazem.html#.VqUjcyrhDDc

http://www.mgprojekt.com.pl/na-wspolnej

lub np. taki http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BS12zs.html

My budujemy dwulokalowy wg indywidualnego projektu.

• 11 months później...
Dom ładny także braliśmy pod uwagę ten projekt przed rozpoczęciem budowy lecz wygrała ekonomia wybrałem projekt dwulokalowy i jak najprostszy dom niestety każdy balkon ,lukarna ,wykusz i skomplikowany dach to dosc duze koszty .ja wybrałem projekt z pracowni horyzont i po zmianach powstał taki dom ....[ATTACH=CONFIG]344280[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]344281[/ATTACH]

A co to za projekt jeśli mozna wiedzieć???