volker 23.05.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Witam kilka dni temu zamontowali mi HS-t, problem polega na tym że podłoże pod okno nie było idealnie równe. Efekt jest taki że tor jezdny jest podparty punktowo, co kawałek są prześwity panowie od okien zasugerowali że uzupełnić to jakimś twardym klejem murarskim, trudność polega na tym że listwa jest szeroka a prześwity niewielki. Potrzebował bym więc raczej coś co można wtrysnąć jak piankę montażową ale po zastygnięciu jest twarda i nie ugina się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 23.05.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Jedyna opcja, która mi się nasuwa to kotwa chemiczna. Ale tak czy inaczej brak ciągłego podparcia pod HST może być problematyczny. Niech się Spece wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.05.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 HST w przypadku braku dodatkowych profili pod nim (bazówki, poszerzenia ze wzmocnieniem) powinien być albo podparty cała swoją powierzchnia albo podklinowany co 20-30 cm. Przy zastosowaniu wspomnianych poszerzeń odległości podparcia można zwiększyć do 30-50 cm.I dotyczy to części od wewnątrz jak i od zewnątrz dość szerokiego profila dolnego HSaPiana nie jest żądnym elementem podpierającym !!! Nie wiadomo dokładniej jak jest u Ciebie ale cała sytuacja sprawia wrażenie kolejnej ekipy nie majacej pojęcia o HS i podejmująca się ich montazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volker 24.05.2015 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Jeśli chodzi o ekipę to panowie zastrzegli sobie że podłoże ma być równe więc wiele się nie namyślając kazałem budowlańcom wypoziomować i wylać miejsce pod wspomnianego HS-t niestety widziałem ich pracę dopiero po montażu HSa beton jak to beton porostu zastygając ściągną sobie jak chciał tworząc góry doliny. Niestety powinienem był znaleźć czas i tego dopilnować w tej chwili jest już po fakcie i muszę coś z tym zrobić wiec szukam jakiegoś sprytnego rozwiązania. Zastanawiam się czy nie nawiercić otworów i nie wpuścić pod profil za pomocą podajnika do sylikonów kleju np do siatki i styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 24.05.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Proponuje wrzucić tu jakieś foto bo dalej nie wiemy do końca w czym jest problem.Dlaczego ty masz kombinować a nie ekipa montażowa zrobić jak należy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.05.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Jednym słowem masz następującą sytuację.Nierówne podłoże i na to, bez żadnego uszczelnienia postawionego HS - tak?To wezwij ekipę która ci go montowała by poprawiła montaż i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.05.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Nie do końca wiemy jak się umawialiście, ale zwykle to jest tak (chyba piszę za każdego z nas tu obecnego) że pod HS`y w zależności od potrzeby dobiera się odpowiedniej wysokości poszerzenia które sie poziomuje na podkładkach. Tak jest wg mnie najsensowniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.05.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Nie do końca wiemy jak się umawialiście, ale zwykle to jest tak (chyba piszę za każdego z nas tu obecnego) że pod HS`y w zależności od potrzeby dobiera się odpowiedniej wysokości poszerzenia które sie poziomuje na podkładkach. Tak jest wg mnie najsensowniej. I tak naprawdę powinno się to robić choćby z powodu odwodnienia progu i możliwości odprowadzenia wody poza ocieplenie fundamentów czy płyty fundamentowej. Ale niestety pociąga to za sobą kasę a tej nikt wydawać nie chce. Vetrex ma swój fajny patent na posadowienie HSów ale nie sprzedaje innym Niestety dla tych co zamawiają HSy - większość ekip montażowych nie ma o nich zielonego pojęcia, ich szefowie czy inni oddelegowani do pomiarów i uzgodnień z klientem też wykazują się totalną ignorancją. Jak choćby konieczność zagłębienia HS poniżej docelowego poziomu posadzki - ile to już widziałem HS z progiem . . . . 5 cm zamiast tyle co prowadnica sanek ok 8 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts