Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikaty, 3%, dlaczego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chociaż jestem dużym fanem SILIKAtów mogę obecnie dać 1 argument na ich niekorzyść :)

Obecnie brak dostępności w hurtowniach! - szczyt sezonu i SILKę XELLi dosłownie wyssało. Miesięczne opóźnienia w dostawach.

Z drugiej strony to chyba świadczy o zmieniającym się popycie. Odnosząc się do tematu wątku, może w przyszłym roku będzie to już 5%

Tymczasem poszukuję 2 palet SILKI 18tki na szybko! :)

U nas sciany zewnetrzne sa z BK a wewnetrzne z SILKI (w tym te konstrukcyjne)

Dlatego wybor padl na produkty Xelli a nie inne pustaki (w tym polskie, ktore gdybym mial mozliwosc na pewno bym wybral)

Ta ostatnia sciana konstrukcyjna nie laczy sie z zewnetrznymi z BK, wiec moze faktycznie zastosuje jakis inny SILIKAT

... z łączeniem materiałów ściennych ( różnych producentów ) faktycznie niekiedy może być tak, jak z doborem ładowarki do telefonu komórkowego, 2cm różnicy na wysokości i muru " nie przewiążesz " ( przynajmniej w prosty sposób ) :)

- z ciekawości zapytam : dlaczego na ściany zewnętrzne BK, a do wnętrza Silka ?

optymalizacja przegrod

Na zewnatrz BK: dzieki 24cm bloczkowi i STYRO okolo 22-24cm uzyskam przegrode U=0,12 W/(m²•K) w ktora to wartosc mniej wiecej celowalem

Tylko ze przy tym rozwiazaniu nie musze wypuszczac okien na konsolatch, tylko wysunac je 2-3cm w izolacja - to wlasnie glownie chodzilo o okna i taki pseudo cieply montaz

- U=0,12 - to masz super ciepła przegrodę :)

... i faktyczne wysunięcie okien odsuwa możliwość powstania mostka termicznego ( wg zasady im bardziej w izolację termiczną, tym lepiej )

http://www.cieplymontazokien.pl/rys/izotermyokienwociepleniud.jpg

http://www.cieplymontazokien.pl/

często ( niestety ) o tym się zapomina, a faktycznie nie ma sensu sobie fundować X mostków liniowych wokół okien ;)

- przy wieńcach betonowych dochodzących do warstwy izolacji mamy U=0,17 co daje parametr przegrody lepszy od 0,20, który będzie obowiązywał od 2021 r. :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• 3 weeks później...

Witam

Planuję budowę domu i nie ukrywam, że mam dylemat odnośnie ścian zastanawiam się nad ścianą jednowarstwową 40cm ytong lub z silikatów 18cm+ocieplenie 18-20cm. Doradźcie mi proszę co będzie lepsze. Czytając o parametrach bardziej do mnie przemawia silka:-) ) ale…. Mój dom planuję zrobić z wentylacją mechaniczną +(być może w przyszłości reku), kominek z zamknięta komorą spalania oraz w całym domu ogrzewanie podłogowe zasilanie gaz z sieci. I tu zaczyna się mój dylemat jedyną wadą jakiej się obawiam przy silce to właśnie ta jego duża akumulacja ciepła w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym. Z racji tego, że jest to materiał, który się długo nagrzewa czy koszty ogrzewania podłogowego mnie nie zjedzą? Podłogówka charakteryzuję się dużą bezwładnością cieplną i jest niskotemperaturowa czy nie będzie problemu z wiecznym zimnem w domu, jak tym sterować przy bezwładności ogrzewania i dużej pojemności cieplnej silki? Dodatkowo co z okresami przejściowymi wiosna jesień gdy jeszcze się nie grzeje cały sezon, a w domu jest chłodno i trzeba się dogrzać to odpalenie ogrzewania na chwilę nic nie da bo wpierw pójdzie w ściany (mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli) pod tym względem jednak chyba lepszy ytong? Bardzo was proszę o poradę bo włosy już z głowy wyrywam w co pójść.

Policz sobie, jakim opór cieplny ma ściana z Ytonga 40 cm, a jaki z silikatu 18cm plus 20sm styropianu, to będziesz wiedział, co spowoduje wyższe rachunki.

Nie rozumiem, dlaczego miałbyś mieć problem z "wiecznym zimnem w środku". Ustawisz sobie temperaturę na 22C i masz zimno ?

Naprawdę, 22C w domu silikatu odczuwa sie tak samo, jak 22C w domu z gazobetonu.

I nie przesadzaj z tym, że coś Ci pójdzie "w ściany".

Po okresie letnim ściana ma jakieś 21.5C i przy krótkotrwałym ochłodzeniu to właśnie energia Magazynowana w silikacie grzeje, nie dopuszczając do szybkiego wychłodzenia pomieszczenia.

Podłogówkę tylką tą energię uzupełnia.

EDIT:

Dla porównania:

współczynnik przenikania ciepła U ścian z bloczków YTONG ENERGO 30 cm i 40 cm wynosi odpowiednio 0,30 W/(m2K) oraz 0,23 W/(m2K).

Ściana z silikatu, ocieplona 20cm styropianu ma 0.15 - 0.18W/(m2K), w zależności od użytego styropianu.

Chyba nie ma się nad czym zastanawiać...

Edytowane przez fotohobby

Witam

Planuję budowę domu i nie ukrywam, że mam dylemat odnośnie ścian zastanawiam się nad ścianą jednowarstwową 40cm ytong lub z silikatów 18cm+ocieplenie 18-20cm. Doradźcie mi ....

Ja na Twoim miejscu podarowałbym sobie ścianę jednowarstwową: o błędy w murowaniu nie trudno, a źle zrobiona nie będzie wcale ciepła, a poza tym będzie na granicy wymaganych parametrów. Poza tym jak stwierdzisz, że ją jednak będziesz docieplał styropianem, to Tobie wyjdzie mur jak w zamku.

Zrób np. zewnętrzne ściany 24cm Ytong PP0.4/6 + 20-25cm styro oraz wewnętrzne z silikatów (lepsza dźwiękoszczelność) albo wszystko z silikatów.

adams_m planujesz podobne rozwiązania do tego, co mam w swoim domu. Koszt gazu bynajmniej nie zjada. :) Właśnie wrzuciłam do dziennika rozliczenie za kolejny rok.

U siebie obserwuję, że okresy przejściowe są bardzo krótkie. Przy obecnych łagodnych zimach już w lutym wyłączamy okresowo podłogówkę, a w marcu kończymy grzanie. Dom grzeje wówczas słońce - duże przeszklenia południowe dają naprawdę sporo energii cieplnej. Przy pochmurnych dniach, gdy widzimy, że temperatura w domu się obniża, palimy w kominku, ale też nie tak, że całą dobę, tylko ładowanie, rozpalenie i już - do wygaśnięcia. Zazwyczaj jeden wsad wystarcza, żeby zrobić ten brakujący 1 czy 2 stopnie.

Akumulacyjność ciepła wychodzi w praniu tak, że na razie co rok, to kapkę niższe zużycie gazu. :)

Czy ciepło idzie najpierw w ściany? Raczej nie powinno - w końcu są dylatacje. Grzejnik jakim jest określona powierzchnia podłogi nie dotyka bezpośrednio ścian, pod spodem też jest izolacja.

..... te 3% dotyczy tylko domków jednorodzinnych. Obecnie większość budów developerskich to beton i silikat i tutaj jest generowany popyt który powoduje braki na rynku.

Gdyby to była prawda, to by było dobrze.

Niestety ale zalety gazobetonów w postaci szybkiego wznoszenia ścian dostrzegli również developerzy.

Ja widzę coraz więcej budynków deweloperskich, które wypełnienia mają wykonane z gazobetonów.

Niski koszt transportu i krótszy czas wznoszenia ścian to zysk dla dewelopera.

• 2 months później...