fotohobby 22.06.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 już znam murarzy co potrafią wszystko. Oprócz ścian postawią dach oraz zaaranżują ogród. Ale my jednak cały czas rozmawiamy o MUROWANIU ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 26.06.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Chociaż jestem dużym fanem SILIKAtów mogę obecnie dać 1 argument na ich niekorzyść Obecnie brak dostępności w hurtowniach! - szczyt sezonu i SILKę XELLi dosłownie wyssało. Miesięczne opóźnienia w dostawach. Z drugiej strony to chyba świadczy o zmieniającym się popycie. Odnosząc się do tematu wątku, może w przyszłym roku będzie to już 5% Tymczasem poszukuję 2 palet SILKI 18tki na szybko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.06.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 ... a możesz zobaczyć również polskie SILIKATY : http://www.grupasilikaty.pl/produkty-scienne.php lambda = 0,46 dla porównania Silka - Xella, ( którą też lubię w projektowaniu ) ma lambdę 0,53 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 26.06.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 U nas sciany zewnetrzne sa z BK a wewnetrzne z SILKI (w tym te konstrukcyjne)Dlatego wybor padl na produkty Xelli a nie inne pustaki (w tym polskie, ktore gdybym mial mozliwosc na pewno bym wybral) Ta ostatnia sciana konstrukcyjna nie laczy sie z zewnetrznymi z BK, wiec moze faktycznie zastosuje jakis inny SILIKAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.06.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 ... z łączeniem materiałów ściennych ( różnych producentów ) faktycznie niekiedy może być tak, jak z doborem ładowarki do telefonu komórkowego, 2cm różnicy na wysokości i muru " nie przewiążesz " ( przynajmniej w prosty sposób ) - z ciekawości zapytam : dlaczego na ściany zewnętrzne BK, a do wnętrza Silka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 27.06.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 optymalizacja przegrodNa zewnatrz BK: dzieki 24cm bloczkowi i STYRO okolo 22-24cm uzyskam przegrode U=0,12 W/(m²•K) w ktora to wartosc mniej wiecej celowalemTylko ze przy tym rozwiazaniu nie musze wypuszczac okien na konsolatch, tylko wysunac je 2-3cm w izolacja - to wlasnie glownie chodzilo o okna i taki pseudo cieply montaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.06.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 (edytowane) - U=0,12 - to masz super ciepła przegrodę ... i faktyczne wysunięcie okien odsuwa możliwość powstania mostka termicznego ( wg zasady im bardziej w izolację termiczną, tym lepiej ) http://www.cieplymontazokien.pl/rys/izotermyokienwociepleniud.jpg http://www.cieplymontazokien.pl/ często ( niestety ) o tym się zapomina, a faktycznie nie ma sensu sobie fundować X mostków liniowych wokół okien - przy wieńcach betonowych dochodzących do warstwy izolacji mamy U=0,17 co daje parametr przegrody lepszy od 0,20, który będzie obowiązywał od 2021 r. Edytowane 27 Czerwca 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams_m 16.07.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 WitamPlanuję budowę domu i nie ukrywam, że mam dylemat odnośnie ścian zastanawiam się nad ścianą jednowarstwową 40cm ytong lub z silikatów 18cm+ocieplenie 18-20cm. Doradźcie mi proszę co będzie lepsze. Czytając o parametrach bardziej do mnie przemawia silka:-) ) ale…. Mój dom planuję zrobić z wentylacją mechaniczną +(być może w przyszłości reku), kominek z zamknięta komorą spalania oraz w całym domu ogrzewanie podłogowe zasilanie gaz z sieci. I tu zaczyna się mój dylemat jedyną wadą jakiej się obawiam przy silce to właśnie ta jego duża akumulacja ciepła w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym. Z racji tego, że jest to materiał, który się długo nagrzewa czy koszty ogrzewania podłogowego mnie nie zjedzą? Podłogówka charakteryzuję się dużą bezwładnością cieplną i jest niskotemperaturowa czy nie będzie problemu z wiecznym zimnem w domu, jak tym sterować przy bezwładności ogrzewania i dużej pojemności cieplnej silki? Dodatkowo co z okresami przejściowymi wiosna jesień gdy jeszcze się nie grzeje cały sezon, a w domu jest chłodno i trzeba się dogrzać to odpalenie ogrzewania na chwilę nic nie da bo wpierw pójdzie w ściany (mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli) pod tym względem jednak chyba lepszy ytong? Bardzo was proszę o poradę bo włosy już z głowy wyrywam w co pójść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.07.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 (edytowane) Policz sobie, jakim opór cieplny ma ściana z Ytonga 40 cm, a jaki z silikatu 18cm plus 20sm styropianu, to będziesz wiedział, co spowoduje wyższe rachunki. Nie rozumiem, dlaczego miałbyś mieć problem z "wiecznym zimnem w środku". Ustawisz sobie temperaturę na 22C i masz zimno ? Naprawdę, 22C w domu silikatu odczuwa sie tak samo, jak 22C w domu z gazobetonu. I nie przesadzaj z tym, że coś Ci pójdzie "w ściany". Po okresie letnim ściana ma jakieś 21.5C i przy krótkotrwałym ochłodzeniu to właśnie energia Magazynowana w silikacie grzeje, nie dopuszczając do szybkiego wychłodzenia pomieszczenia. Podłogówkę tylką tą energię uzupełnia. EDIT: Dla porównania: współczynnik przenikania ciepła U ścian z bloczków YTONG ENERGO 30 cm i 40 cm wynosi odpowiednio 0,30 W/(m2K) oraz 0,23 W/(m2K). Ściana z silikatu, ocieplona 20cm styropianu ma 0.15 - 0.18W/(m2K), w zależności od użytego styropianu. Chyba nie ma się nad czym zastanawiać... Edytowane 16 Lipca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 16.07.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Witam Planuję budowę domu i nie ukrywam, że mam dylemat odnośnie ścian zastanawiam się nad ścianą jednowarstwową 40cm ytong lub z silikatów 18cm+ocieplenie 18-20cm. Doradźcie mi .... Ja na Twoim miejscu podarowałbym sobie ścianę jednowarstwową: o błędy w murowaniu nie trudno, a źle zrobiona nie będzie wcale ciepła, a poza tym będzie na granicy wymaganych parametrów. Poza tym jak stwierdzisz, że ją jednak będziesz docieplał styropianem, to Tobie wyjdzie mur jak w zamku. Zrób np. zewnętrzne ściany 24cm Ytong PP0.4/6 + 20-25cm styro oraz wewnętrzne z silikatów (lepsza dźwiękoszczelność) albo wszystko z silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 16.07.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 adams_m planujesz podobne rozwiązania do tego, co mam w swoim domu. Koszt gazu bynajmniej nie zjada. Właśnie wrzuciłam do dziennika rozliczenie za kolejny rok. U siebie obserwuję, że okresy przejściowe są bardzo krótkie. Przy obecnych łagodnych zimach już w lutym wyłączamy okresowo podłogówkę, a w marcu kończymy grzanie. Dom grzeje wówczas słońce - duże przeszklenia południowe dają naprawdę sporo energii cieplnej. Przy pochmurnych dniach, gdy widzimy, że temperatura w domu się obniża, palimy w kominku, ale też nie tak, że całą dobę, tylko ładowanie, rozpalenie i już - do wygaśnięcia. Zazwyczaj jeden wsad wystarcza, żeby zrobić ten brakujący 1 czy 2 stopnie. Akumulacyjność ciepła wychodzi w praniu tak, że na razie co rok, to kapkę niższe zużycie gazu. Czy ciepło idzie najpierw w ściany? Raczej nie powinno - w końcu są dylatacje. Grzejnik jakim jest określona powierzchnia podłogi nie dotyka bezpośrednio ścian, pod spodem też jest izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.07.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 ..... te 3% dotyczy tylko domków jednorodzinnych. Obecnie większość budów developerskich to beton i silikat i tutaj jest generowany popyt który powoduje braki na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.07.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 ..... te 3% dotyczy tylko domków jednorodzinnych. Obecnie większość budów developerskich to beton i silikat i tutaj jest generowany popyt który powoduje braki na rynku. Gdyby to była prawda, to by było dobrze. Niestety ale zalety gazobetonów w postaci szybkiego wznoszenia ścian dostrzegli również developerzy. Ja widzę coraz więcej budynków deweloperskich, które wypełnienia mają wykonane z gazobetonów. Niski koszt transportu i krótszy czas wznoszenia ścian to zysk dla dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.09.2015 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Coś zaczynam mieć wątpliwości co do procentowego podziału rynku który zacytowałem w 1 poście.Chyba silikaty zyskują na popularności i obecnie będzie to więcej niż te biedne 3% (nawet licząc tylko inwestycje indywidualne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts