qosek 23.05.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Cześć Pewnie nietypowe pytanie - czy ktoś wie (wujek Google nie udzielił mi odpowiedzi) ile średnio idzie wody podczas jednorazowego podlewania chudziaka ? (będzie miał tak z 145m2) Pytam, bo nie budowie nie ma (jeszcze - trwa walka z nieczynnym hydrantem) bieżącej wody i będę musiał kombinować wodę. Dodatkowo - jak polecacie podlewać chudziak jak nie mam bieżącej wody (będzie w zbiorniku), więc nie mam jak podpiąć węża i dać końcówkę "rozbryzgującą" wodę. Konewką ? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 24.05.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 zacznijmy od tego, po co chcesz w ogóle podlewać chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 24.05.2015 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 zacznijmy od tego, po co chcesz w ogóle podlewać chudziaka? hmmm Praktycznie wszedzie pisza, ze nalezy "pielegnowac" beton przez podlewanie go. Moja siostra jak sie budowala rok temu, to miala od ekipy przykaz podlewania chudziaka (na 100% chudziaka, bo budowala parterowke wiec nie miala stropu lanego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 24.05.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 beton ale konstrukcyjny, chudziak pełni rolę podkładu i jak trochę popęka to nic mu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 24.05.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 baniaki 25l, na allegro po 5-6pln optymalne do uzupelniania duzego zbiornika jak i potem podlewania plytypamietaj ze trzeba to podniesc do gory przy nalewaniu do zbiornika, a wiec cos wiekszego raczej odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 24.05.2015 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 baniaki 25l, na allegro po 5-6pln optymalne do uzupelniania duzego zbiornika jak i potem podlewania plyty pamietaj ze trzeba to podniesc do gory przy nalewaniu do zbiornika, a wiec cos wiekszego raczej odpada 1) to podlewac, czy nie ? 2) jak napelnic duzy zbiornik mam pomysl. Nie wiem jak podlewac. Czy mozna normalnie lac "z wiadra" na chudziak, czy trzaba cos bardziej "kropelkowego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.05.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Podlewać, nie ma co samemu fundować sobie pęknięć. Wystarczy wiadro i wylać -rozlać wodę po betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 24.05.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 teraz chudziak, to pół biedy podlejesz jak umiesz może być wiadrem, natomiast przy stropie radzę zainwestować w przynajmniej 1 kubikowy pojemnik i pompę, wtedy spokojnie uda Ci się polewanie wężem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monach 24.05.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 na jednorazowe podlanie tego wodą pójdzie ci około 150 L wody...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 24.05.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 1) to podlewac, czy nie ? " jak już pisałem, podlewanie chudziaka jest bez sensu, tym bardziej że nie masz bieżącej wody Podlewać, nie ma co samemu fundować sobie pęknięć. Wystarczy wiadro i wylać -rozlać wodę po betonie. możesz rozwinąć myśl o pęknięciach (raczej rysach) w chudziaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.05.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 j możesz rozwinąć myśl o pęknięciach (raczej rysach) w chudziaku? co tu rozwijać? nie podleje ma prawie pewne rysy skurczowe, jak podleje może tego uniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 24.05.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 co tu rozwijać? nie podleje ma prawie pewne rysy skurczowe, jak podleje może tego uniknie. chodziło mi bardziej jakie znaczenie ma czy są rysy czy nie na chudziaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.05.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) co tu rozwijać? nie podleje ma prawie pewne rysy skurczowe, jak podleje może tego uniknie. jak to beton zupka, pół kruszywa w litrze wody, to nie pomoże podlewanie... prędzej czy później trach. Podlewanie ma na celu przeżycie czasu kiedy beton jest słabieńki na rozciąganie, tj jego wytrzymałość jest daleka od tego co powinien mieć. Później z założenia jego wytrzymałość jest na tyle duża że z naprężeniami skurczowymi sobie poradzi. Nie mniej przy lichej mieszance, przy naprężeniach przekraczających wartości wytrzymałości po 28 dniach i tak strzeli, ponieważ pierwsze beton zupka, pół kruszywa w litrze wody, ze szczyptą cementu. Kolejna sprawa zbrojenie, oraz to gdzie ten nasz element cielbetowy jest, czy czasem nie jest to płyta np stropowa jakiegoś tarasu, od góry palnik - dołem chłód. Edytowane 24 Maja 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 31.05.2015 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 to jednak zdecydowalem sie podlewac (raz dziennie) (szczegolnie, ze pogoda calkiem ladna - 18 stopni, brak deszczu, wiec pobyt na dworze nie szkodzil) na jednokrotne podlanie szlo z 150-180 litrow wody (czyli tak z 1 litr na m2 chudziaka) (w sumie na 2 podlania poszlo ponad 1/3 zbiornika m3) I tak w paru miejscach sa "rysy"/pęknięcia. (na szczescie male) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts