Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podlewanie chudziaka

qosek

Recommended Posts

Cześć

Pewnie nietypowe pytanie - czy ktoś wie (wujek Google nie udzielił mi odpowiedzi) ile średnio idzie wody podczas jednorazowego podlewania chudziaka ? (będzie miał tak z 145m2)

Pytam, bo nie budowie nie ma (jeszcze - trwa walka z nieczynnym hydrantem) bieżącej wody i będę musiał kombinować wodę.

Dodatkowo - jak polecacie podlewać chudziak jak nie mam bieżącej wody (będzie w zbiorniku), więc nie mam jak podpiąć węża i dać końcówkę "rozbryzgującą" wodę. Konewką ?

Dzięki

zacznijmy od tego, po co chcesz w ogóle podlewać chudziaka?

hmmm

Praktycznie wszedzie pisza, ze nalezy "pielegnowac" beton przez podlewanie go.

Moja siostra jak sie budowala rok temu, to miala od ekipy przykaz podlewania chudziaka (na 100% chudziaka, bo budowala parterowke wiec nie miala stropu lanego)

baniaki 25l, na allegro po 5-6pln

optymalne do uzupelniania duzego zbiornika jak i potem podlewania plyty

pamietaj ze trzeba to podniesc do gory przy nalewaniu do zbiornika, a wiec cos wiekszego raczej odpada

1) to podlewac, czy nie ?

2) jak napelnic duzy zbiornik mam pomysl. Nie wiem jak podlewac. Czy mozna normalnie lac "z wiadra" na chudziak, czy trzaba cos bardziej "kropelkowego"

1) to podlewac, czy nie ?

"

jak już pisałem, podlewanie chudziaka jest bez sensu, tym bardziej że nie masz bieżącej wody

Podlewać, nie ma co samemu fundować sobie pęknięć. Wystarczy wiadro i wylać -rozlać wodę po betonie.

możesz rozwinąć myśl o pęknięciach (raczej rysach) w chudziaku?

co tu rozwijać? nie podleje ma prawie pewne rysy skurczowe, jak podleje może tego uniknie.
jak to beton zupka, pół kruszywa w litrze wody, to nie pomoże podlewanie... prędzej czy później trach.

Podlewanie ma na celu przeżycie czasu kiedy beton jest słabieńki na rozciąganie, tj jego wytrzymałość jest daleka od tego co powinien mieć.

Później z założenia jego wytrzymałość jest na tyle duża że z naprężeniami skurczowymi sobie poradzi.

Nie mniej przy lichej mieszance, przy naprężeniach przekraczających wartości wytrzymałości po 28 dniach

i tak strzeli, ponieważ pierwsze beton zupka, pół kruszywa w litrze wody, ze szczyptą cementu.

Kolejna sprawa zbrojenie, oraz to gdzie ten nasz element cielbetowy jest, czy czasem nie jest to płyta np stropowa jakiegoś tarasu, od góry palnik - dołem chłód.

Edytowane przez מרכבה

to jednak zdecydowalem sie podlewac (raz dziennie) ;) (szczegolnie, ze pogoda calkiem ladna - 18 stopni, brak deszczu, wiec pobyt na dworze nie szkodzil)

na jednokrotne podlanie szlo z 150-180 litrow wody (czyli tak z 1 litr na m2 chudziaka) (w sumie na 2 podlania poszlo ponad 1/3 zbiornika m3)

I tak w paru miejscach sa "rysy"/pęknięcia. (na szczescie male)