Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wentylacja mechaniczna wykonana jest prawidłowo, wątpliwości.

Recommended Posts

Witam serdecznie, poniżej rzut mojego domu. Niebieskie skrzynki nadmuchy, bordowe wyciągi.

wentylacja.jpg

Moje wątpliwości budzi to że skrzynka nadmuchowa ma 8 nadmuchów a wyciągowa 6 Jeżeli włączę rekuperację na wyższy bieg kiedy np.

w domu będą goście czy instalacja będzie w stanie równo dostarczyć i odebrać powietrze oraz obędzie się bez hałasów ?

Dom parterowy, w przyszłości do zabudowy poddasze 60m więc zdecydowałem się na centralę airpack 400.

. Wolę zapytać teraz niż po zabudowaniu sufitów i ociepleniu pluć sobie w brodę.

Przygotowany mam już ruszt i od poniedziałku kręcę regips:) więc to ostatni czas na ewentualne poprawki.

Z góry dziękuję za rady

Gość Gos**c
Mam pojedyncze, mam podwójne i z zadnego nic nie słychać.

Mnożenie anemostatów nie ma sensu - ani ekonomicznego, ani estetycznego

Cieszę się bardzo że tak jest i mam nadzieję, że tak u mnie będzie.

Rekuperator jeszcze nie dojechał i mam włączony głośny wentylator i słysze różnicę pomiędzy pojedynczym a podwójnym nawiewem. Czyli przynajmniej u mnie jest sens. Mam nadzieję, że jak zamontuję rekuperator i wymienie prowizoryczne kanały z czerpni i wyrzutni na docelowe to się zmieni.

ps

kanały mam tej samej mniej więcej długości.

Gość Gos**c
Jeśli każdy anemostat Ci hałasuje.

Słyszę wyraźniej w jednym, jedynym, podwójnym, nawiewowym. Rury sam kładłem więc wiem, że są tej samej długości co inne kanały.

Wiem, że po dokończeniu instalacji nie będzie słychac w żadnym bo wiem co robię.

Jednak mając teraz etap przejściowy mogę stwierdzić, że podwójne są głośniejsze.

Tak jak pisałem liczę w przyszłości poddasze czyli w sumie z parterem będzie jakieś 165m x 2,6m wysokości. Poza tym chciałbym żeby centrala nie była żyłowana. Na chwilę obecną nie wiem czy poprawnie wyliczyłem poprawcie mnie jeżeli się mylę że dla 3 osób wymiana powinna wynosić około 160m3 co przy centrali 400m3 oznacz że będzie ona chodzić na jakieś 40% i da to 0,6 wymiany na godzinę. Kubatura parteru około 270m3. Czy to prawidłowe założenia ?

No i właśnie dlatego się podpytuję, każdy podaje inną zalecaną wymianę, albo 30m3/osoba albo minimalne higieniczne dla pomieszczeń itd. To samo z wymianą od 0,3 do nawet 0,9 i bądź człowieku mądry :) Do tego niektórzy podają, że w nocy te 30m zredukować nawet do 20 np.http://www.rekuperator.waw.pl/artykuly/jaki-rekuperator--ilosc-powietrza.html Jeżeli ktoś ma w domu wentylację mechaniczną napiszcie proszę z doświadczenia jaką macie ustawioną wymianę.

Słyszę wyraźniej w jednym, jedynym, podwójnym, nawiewowym. Rury sam kładłem więc wiem, że są tej samej długości co inne kanały.

Wiem, że po dokończeniu instalacji nie będzie słychac w żadnym bo wiem co robię.

Jednak mając teraz etap przejściowy mogę stwierdzić, że podwójne są głośniejsze.

Ludzie, bo zwariuję... Miałem robiony projekt przez termokontol - na górze wszędzie kanał podwójne. Ale było na 2 skrzynkach rozdzielczych nawiewnych. Teraz postanowiłem dać 1 skrzynkę nawiewną i jedną wywiewną na 2 piętra. Na parterze nawiew jest na salon 2x2, pokój/biuro 1 nawiew oraz pompownie/pralnie 1 nawiew, a także wyciąg parter 2 x kuchnia, 3x lazienka. Piętro bylo projektowane na osobnej skrzynce puszczanej po stropie pietra 2 x 4 kazdy pokoj na gorze, a jest ich wlasnie 4, wiec kazdy pokoj mial miec 2 nawiewy. mial byc tez wywiew w lazience oraz na klatce schodowej 3*1,

Pytanie jest następujące. Czy jesli mam jedną skrzynkę nawiewną muszę ze wzgędu na delikatnie duższą drogę na piętro dublowac kanały, czy wystarczy pojedynczy kanał nawiewny na piętrze, zakładsjąc , że na godzinę będzie tłoczone powietrze w ilości 30m3 na godzinę (standard powiedzy)? Pytanie uzasadnione o tyle , że potrafi zaoszczędzic tak na skrzynkach jak i na kanałach około 1000 zł... A jeśli komfort ma być taki sam, to po co przepłacać?

Bije się tu teoria ilości kanałów względem prędkości powietrza nawiewanego kanałem z prędkością optymalną (nazwijmy ją teronią TB) z teorią czasu zakładającą, że lepiej ograniczyć opór kosztem ceny układu. A ja się zastanawiam, co mam wybrać...

Edytowane przez Ifarrg

Gość Gos**c
Ludzie, bo zwariuję... Miałem robiony projekt przez termokontol - na górze wszędzie kanał podwójne. Ale było na 2 skrzynkach rozdzielczych nawiewnych.

...

Pytanie jest następujące. Czy jesli mam jedną skrzynkę nawiewną muszę ze wzgędu na delikatnie duższą drogę na piętro dublowac kanały, ...

Tak jak pisal Fotohobby przy dobrze wykonanej wentylacji nie bedzie jej slychac, czy na pojedynczych czy na podwojnych nawiewach. Dobrze wygluszone kanaly do skrzynek rozdzielczych zniweluja halas wentylatorow. Jesli na tym zaoszczedzis lub zle wykonasz to wtedy poczujesz roznice.

Wentylacja w domu to nie laboratorium. Jak zamiast 30m3/godz bedziesz miec 20m3/godz to nie problem. Zamkniesz czy otworzysz drzwi i juz strumien powietrza sie zmienia.

Tak jak pisal Fotohobby przy dobrze wykonanej wentylacji nie bedzie jej slychac, czy na pojedynczych czy na podwojnych nawiewach. Dobrze wygluszone kanaly do skrzynek rozdzielczych zniweluja halas wentylatorow. Jesli na tym zaoszczedzis lub zle wykonasz to wtedy poczujesz roznice.

Wentylacja w domu to nie laboratorium. Jak zamiast 30m3/godz bedziesz miec 20m3/godz to nie problem. Zamkniesz czy otworzysz drzwi i juz strumien powietrza sie zmienia.

Bardziej chodzi o to, czy 1 kanał do sypialni wystarczy, czy trzeba 2 prowadzić, żeby doleciała odpowiednia ilość powietrza. Kanały mają od skrzynki max. 14m bo idą po ścianie na piętro i z tamtą sufitem do pomieszczeń. Wg obliczeń wychodzi, że jeden by spokojnie starczył, a projekt wszędzie zakłada 2...

To jak się to ma do salonu gdzie mam jeden nawiew pojedynczy i jeden podwójny. I teraz np mam imprezę na 12 osób czy te 3 przewody będą w stanie dostarczyć odpowiednią ilość powietrza by nie było w salonie duszno i by sąsiedzi nie musieli słuchać śpiewów mojej ekipy od karaoke:) ( żeby uniknąć otwierania okien) ?