imrahil 31.05.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Witaj, OZC zrobię na pewno, bo nie ma co wróżyć z fusów... może ty pomożesz w mojej nie wiedzy w 3 moich zadanych punktach.. a druga sprawa odnośnie samej podogówki, instalatorzy proponują rurki co 10cm (bez wyliczeń) tylko tak po prostu się robi :| ? jak taki bufor 200-500L nagrzejemy do... no właśnie do ilu stopni?? to jak długo temperatura w nim będzie odpowiednia? oczywiście przy działającym ogrzewaniu podłogowym? tzn. jak czesto będą chodziły grzałki w takim systemie ? rozstaw co 10 cm, to pewnie takie ich zabezpieczenie (lepiej gęściej niż rzadziej) - przy małym domu, gdzie prawie każde pomieszczenie jest narożne, może niewiele różnić się od wyliczonych rozstawów. na ile wystarczy ciepła w buforze zależy od tego ile dom tego ciepła z niego pobiera. zwykle oblicza się obciążenie cieplne dla skrajnej temperatury zewnętrznej (OZC), potem do tego dobiera się bufor i moc grzałek (im mocniejsze, tym krócej muszą pracować), przynajmniej w teorii. np. obciążenie domu 4 kW, więc grzałka 8 kW pracuje 12 godzin dziennie przy obliczeniowej temperaturze (-20*C). w praktyce jest jak napisano powyżej - dobrze zaizolowany murowany dom obejdzie się często bez bufora (sam nim jest), szczególnie że skrajna temperatura występuje statystycznie tylko kilka godzin w roku. bufor za to zapewnia odpowiedni komfort - pojawiają się opinie, że mimo odpowiedniej temperatury, przegrody są zimne i występuje uczucie chłodu. dzięki buforowi można to obejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 01.06.2015 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Nie zaglądałam kilka dni, a tu taka miła niespodzianka Cieszę się, że dyskusja się rozkręca i mam nadzieję na więcej! Ujawniam, że jestem BLONDYNKĄ , analizuję i biorę sobie do serca wszelkie wasze sugestie. Potrzebuję jednak łopatologicznie konkretnych propozycji dla mojego domu. Czyli nie bufor, a piec elektryczny? Czy PC? Już zrezygnowałam z komina, ale radźcie co dalej....jak to najsensowniej zrobić i tak, żeby w razie lipy zmienić coś w układzie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Nie zaglądałam kilka dni, a tu taka miła niespodzianka Cieszę się, że dyskusja się rozkręca i mam nadzieję na więcej! Ujawniam, że jestem BLONDYNKĄ , analizuję i biorę sobie do serca wszelkie wasze sugestie. Potrzebuję jednak łopatologicznie konkretnych propozycji dla mojego domu. Czyli nie bufor, a piec elektryczny? Czy PC? Już zrezygnowałam z komina, ale radźcie co dalej....jak to najsensowniej zrobić i tak, żeby w razie lipy zmienić coś w układzie. Dzięki. Ja bym zaczął od najtańszej inwestycji czyli kociołek elektryczny + bojler i posmigal tak ze dwa sezony, potem jeśli będzie wszystko ok zostawiasz bez zmian. Na pompę będzie zawsze czas a ten zestaw to koszt max. 3,5tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 02.06.2015 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Wielkie dzięki - inwestycyjnie wygląda wspaniale! Czy są na FM osoby, które zaserwowały sobie taki układ? Chętnie podpatrzyłabym jak sobie radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.06.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Wielkie dzięki - inwestycyjnie wygląda wspaniale! Czy są na FM osoby, które zaserwowały sobie taki układ? Chętnie podpatrzyłabym jak sobie radzą. Sporo jest takich w temacie poniżej,znajdziesz ich bez problemu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!/page927 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.06.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Jako że mam sentyment do blondynek (moja żona też blondynka) to poddam pod rozwagę usunięcie jednak także tego drugiego komina i kozy, na rzecz biokominka. Mnie wyjątkowo zauroczył taki (i taki też będę chciał zamontować): Co zyskasz tym zabiegiem? Czystość w domu (popiół i drewno brudzą, a wiadomo, lepiej spędzić czas z rodziną niż przy miotle). Dodatkowe pieniądze (komin jest kosztowny, a i koza spalinowa droższa niż biokominek). Wbrew pozorom taki biokominek także grzeje (co ciekawe także nieznacznie nawilża powietrze, co jest dosyć istotne w zimie). Może nie pali jak ogień piekielny z kozy na drewno, ale przy takim przytulnym domku nie ma co robić z tego dramatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.06.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Ja bym zaczął od najtańszej inwestycji czyli kociołek elektryczny + bojler EP EP EP, Nie da rady przy tym ociepleniu. Musi wstawić protezę zmniejszającą ep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 EP EP EP, Nie da rady przy tym ociepleniu. Musi wstawić protezę zmniejszającą ep. Charakterystyka energetyczna do PNB była zapewne zrobiona na sztukę tak, aby PNB uzyskac. Jezeli ma byc ogrzewanie elektryczne będą musiały być kolejne sztuki w dzienniku budowy, i tak to sie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.06.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 ,,,, Wbrew pozorom taki biokominek także grzeje (co ciekawe także nieznacznie nawilża powietrze, co jest dosyć istotne w zimie). Może nie pali jak ogień piekielny z kozy na drewno, ale przy takim przytulnym domku nie ma co robić z tego dramatu. Tak z ciekawości spytam, a czym jest zasilany ten elegancki biokominek, szczególnie o zimową porę mi się rozchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.06.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 A to jest zalezne od pory roku? Etanol.... To jest chyba tylko paliwo, do reakcji spalania brakuje utleniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.06.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Kogo? Pytanie bylo czym jest zasilany.... jest paliwo... jest powietrze (tlen) ,,,, Przyznam się, że ściągałem, ale ten wynik w zużyciu powietrza jako utleniacza do spalenia 1 litra etanolu ( C2H5OH + 3O2 -> 2CO2 + 3H2O ) wyszedł mi dziwny ( proszę o sprawdzenie, ja nie jestem chemikiem ). Do spalenia (utlenienia) 1 litra etanolu potrzeba około 5,9 m3 powietrza, myślałem, że dużo więcej tego chłodnego zimowego powietrza będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.06.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) Wbrew pozorom taki biokominek także grzeje (co ciekawe także nieznacznie nawilża powietrze, co jest dosyć istotne w zimie). Może nie pali jak ogień piekielny z kozy na drewno, ale przy takim przytulnym domku nie ma co robić z tego dramatu. Grzeje,nawet z mocą 6kW. Za to live (sam płomień),wygląda obrzydliwie,jak tani substytut kominka.Cena potężna.Choć biorę pod uwagę takie rozwiązanie,cena powala.Zaleta-nie potrzeba komina. Edytowane 3 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.06.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Za to live (sam płomień),wygląda obrzydliwie,jak tani substytut kominka. Przecież jest tanim substytutem kominka. Wiadomo że opary alkoholu palą się inaczej. Dla mnie jednak wad jest mniej niż zalet. Pali się czysto, nie śmierdzi (a nawet pachnie, bo jest alkohol aromatyzowany), nie brudzi. Są też wersje z nawilżaczami. Tymczasem uzyskaj taki efekt jak na wskazanym filmie w zwykłym kominku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 05.06.2015 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 EP EP EP, Nie da rady przy tym ociepleniu. Musi wstawić protezę zmniejszającą ep. Możecie mi wyjaśnić tą kwestię? Czy to znaczy, że jednak te proste rozwiązania u mnie się nie sprawdzą? Dlaczego? Biorę już i pod uwagę pc. Teraz jak to poukładać w miarę prosto i sensownie. Wykorzystanie głównie II taryfy. Kominek i tak będzie. Może w takim układzie lepiej zrobic płaszcz i wykorzystywać raz drewno raz prąd? Bo jeśli dobrze kombinuję to mimo rozpalenia w kominku (takim z dgp) trzeba będzie utrzymywać określoną temperaturę w podłogówce, tak, żeby woda nie zamarzała. Prawda? czy już popłynęłam w rozważaniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.06.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Może w takim układzie lepiej zrobic płaszcz i wykorzystywać raz drewno raz prąd? Bo jeśli dobrze kombinuję to mimo rozpalenia w kominku (takim z dgp) trzeba będzie utrzymywać określoną temperaturę w podłogówce, tak, żeby woda nie zamarzała. Prawda? czy już popłynęłam w rozważaniach? Musiałbyś,zakupić PC z zasobnikiem buforowym w wersji biv,z dodatkową wężownica do podłączenia z kominkiem ,lub/i innym źródłem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.06.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 @quisquis -- czemu tak ciągnie Cię do kominka? Masz do niego paliwo za darmo? Budujesz mały i przytulny domek, a kominek ma "kosmiczną" moc chwilową. Kominek z płaszczem (i kominem) nie tylko jest obciążeniem inwestycyjnym samym w sobie, ale także podraża samą instalację (konieczność zakupu zasobnika buforowego). Przelicz te koszty i zastanów się czy warto wykładać kasę na coś, co będzie się zwracać, przy tak małym domku, bardzo długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.06.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Tymczasem uzyskaj taki efekt jak na wskazanym filmie w zwykłym kominku... No, może nie takim zwykłym:https://www.youtube.com/watch?v=jhoUXRRfwDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 06.06.2015 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Panowie i panie, jeśli jakieś się udzielają. Rozmawiajmy o prądzie i ogrzewaniu mojego domu, tak was ładnie proszę. Czekam na wszelkie wskazówki a tym czasem oglądam biokominki. Nie wytłumaczyliście mi o co chodzi z tym EP? Dlaczego ogrzewanie na prąd się nie sprawdzi? Było to na początku najlepsząopcją, a teraz? Co zrobić, jak postępować, żeby nie pchać się w paliwa stałe. I jeszce jedno dlaczego tak dużo osób na fm grzejących prądem wybrało kable, a nie podłogówkę wodną? Ale to tylko tak z ciekawości pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.06.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Panowie i panie, jeśli jakieś się udzielają. Rozmawiajmy o prądzie i ogrzewaniu mojego domu, tak was ładnie proszę. Czekam na wszelkie wskazówki a tym czasem oglądam biokominki. Biokominek jest wskazówką do tego, że zwykły kominek (wymagający KOMINA), zwłaszcza z płaszczem (wymagającym BUFORA) jest piekielnie wysokim kosztem inwestycyjnym -- w przeciwieństwie do biokominka, który jest tani jak barszcz. Wiele osób nie zdaje sobie zwyczajnie sprawy jak kosztowny jest kominek klasyczny i jak długo się zwraca -- a zwraca się tym dłużej (o ile w ogóle gdy jest dodatkowym źródłem) im mniejszy i lepiej ocieplony dom. Jeśli masz darmowe paliwo, to jeszcze pół biedy. Masz? Nie wytłumaczyliście mi o co chodzi z tym EP? http://www.budujemydom.pl/domy-pasywne/7629-jakie-znaczenie-maja-podstawowe-wskazniki-zawarte-w-swiadectwie-energetycznym Dlaczego ogrzewanie na prąd się nie sprawdzi? Było to na początku najlepsząopcją, a teraz? Należy zrobić OZC dla obecnych (projektowych) założeń, jeśli nie będą zadowalające zmienić założenia (dodać trochę ocieplenia) i się sprawdzi. Co zrobić, jak postępować, żeby nie pchać się w paliwa stałe. Docieplić dom. I jeszce jedno dlaczego tak dużo osób na fm grzejących prądem wybrało kable, a nie podłogówkę wodną? Ale to tylko tak z ciekawości pozd. Rzekomo było taniej i łatwiej. Ale niedawno policzyliśmy i wyszło, że koszty kabelków vs rurek wyszły podobne. Zaraz poszukam tego wątku i przedłożę. Edit: o proszę, dyskusja z kwietnia: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237118-Planowanie-Instalacji-Co-i-Cwu-pomoc-w-planowaniu-i-wyborze&p=6840673&viewfull=1#post6840673 Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.06.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 I jeszce jedno dlaczego tak dużo osób na fm grzejących prądem wybrało kable, a nie podłogówkę wodną? Ale to tylko tak z ciekawości pozd. Ponieważ kable wydają się być tańsze niż wodna podłogówka z kociołkiem elektrycznym ale tak nie jest. Ci którzy wybrali kable rozkładali je sami i tu jest tajemnica "taniości",gdyby podobnie jak wodną podłogówkę zlecić firmie do rozkładania cena byłaby podobna. Kable nie mają zalet a wręcz same wady. Oczywiście dla mnie tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts