Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strumyk górski - przejazd na działkę

bad wolf

Recommended Posts

Dzień dobry.

Posiadam działkę w górach, którą od drogi publicznej oddziela niewielki górski potok (szerokość ok. 1,5 m). Zleciłem niedawno wykonanie mapy zasadniczej i okazało się, że leży on w całości w granicach mojej działki. Chciałbym zbudować niewielki most zapewniający dojazd na posesję... i tu zaczynają się schody. Im więcej czytam na ten temat w internecie tym mniej wiem.

Czy muszę występować o wniosek o pozwolenie na budowę zjazdu z drogi publicznej, zlecić wykonanie operatu wodnoprawnego oraz projektu budowlanego mostu? Skoro strumień leży na mojej działce to może wystarczy samo zgłoszenie budowy przepustu przez ciek wodny. A może podciągnąć to pod obiekt małej architektury (na terenie z warunkami zabudowy) i zbudować klimatyczny drewniany mostek, na tyle szeroki, aby dało się przejechać autem.

W najbliższym czasie nie zamierzam się budować i dlatego nie chcę na razie za bardzo wchodzić w koszty. Zależy mi tylko na tym abym mógł wjechać na działkę i postawić tam przyczepę.

Jeżeli ktoś spotkał się z podobną sytuacją to proszę o informację.

......... abym mógł wjechać na działkę i postawić tam przyczepę.

Mam wrażenie, że zrobienie w Twoim przypadku z ułożonych kamieni, czy mostek z pełnych belek pozostawiających pod spodem ok 50 cm prześwit do lustra wody nie stanowi żadnego problemu zarówno prawnego jak i melioracyjnego.

Może się mylę, ale widziałem w górach wiele takich konstrukcji i nie sądzę, aby ktokolwiek występował o ich pozwolenie. Inną sprawą jest to, że jak już poinformujesz urząd o zamiarze musisz liczyć się z tym, że będziesz musiał zrobić wszystko zgodnie ze "sztuką", planami, i pozwoleniami.

...z ułożonych kamieni, czy mostek z pełnych belek pozostawiających pod spodem ok 50 cm prześwit do lustra wody...

Jest to pewien pomysł, ale w przyszłości planuję zbudować tam niewielki budynek rekreacyjny (możliwe, że w technologii strawbale). Teren jest dosyć spadzisty i bez (niewielkiej) koparki się nie obejdzie, więc wolałbym, żeby była to solidna konstrukcja. Zresztą dla spokoju ducha wolę nie ryzykować samowoli budowlanej.

...będziesz musiał zrobić wszystko zgodnie ze "sztuką", planami, i pozwoleniami.

Rozumiem, że będę potrzebował projektu budowlanego i operatu wodnoprawnego, i jeszcze zatrudnić kierownika budowy? Obecnie jest to działka rolna więc zastanawiam się czy każdy rolnik chcący zbudować przejazd na swoją działkę przez np. rów melioracyjny musi występować o pozwolenie na budowę?

Rozumiem, że będę potrzebował projektu budowlanego i operatu wodnoprawnego, i jeszcze zatrudnić kierownika budowy? Obecnie jest to działka rolna więc zastanawiam się czy każdy rolnik chcący zbudować przejazd na swoją działkę przez np. rów melioracyjny musi występować o pozwolenie na budowę?

Chyba to jednak nie to samo, bo potrzebujesz zgody: Ministerstwa Środowiska Departamentu Zasobów Wodnych, kiedyś wyszło takie opracowanie które jest brane pod uwagę, "Zasady dobrej praktyki w utrzymaniu rzek i potoków górskich" a później weszła w życie nie wiem czy nie ustawa "Regulacja rzek i potoków górskich"

Wszystkiego zapewne dowiesz się już w gminie gdzie leży działka bo pisanie na forum jest raczej skierowane do kogoś kto się z tym spotkał.

Jest wiele uwarunkowań i co do strumienia i co do rzeczy które chcesz z nim zrobić więc zasady mogą być całkiem inne i odmienne.

Wszystko zależy również od miejsca gdzie taki strumień się znajduje i od MPZP i innych rzeczy.

Popytaj w urzędach bo nawet Twoja interpretacja tego strumienia, może być inna od interpretacji urzędników.

Powodzenia.