Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Za niedługo będę najprawdopodobniej kładł instalację odgromową, co rodzi moje wątpliwości.

Moje pytania:

Czy kreskowane różowe zwody i maszty (zielone) są potrzebne?

Czy pomarańczowy zwód też jest potrzebny, jeżeli tak to czy ma schodzić po ogniomurku na dwie strony spadu?

W jakiej pozycji dać przewody odprowadzające (szare kwadraty) - 1 czy 2, czy dodać jakieś na ogniomurku?

Szare strzałki to spad dachu :)

DSC_0344.jpg

Plik w załączniku : https://goo.gl/yGPkzT

Edytowane przez dachodron
https://forum.murator.pl/topic/201128-instalacja-odgromowa-w-jaki-spos%C3%B3b-k%C5%82a%C5%9B%C4%87/

Gość grend

tu sa potrzebne wymiary kominów która kalenica wyżej, jak wygląda ten ogniomurek jeżeli jest w poziomie to kalenica jest też na tym samym poziomie czy nizej.

Nigdy nie schodziłem zwodem z kalenicy bo po drodze sa okna, dlatego robi się to w narożach i musi być zachowana odległość od drzwi. Ogniomurek jest zazwyczaj pokryty blachą i tylko łączysz do blachy. Na kominach robisz otok albo antenę która chroni pod kątem ... tutaj nie chce wprowadzić w błąd. prowadzenie zwodów po kalenicy i zejścia jest uwarunkowane wysokością. Chroni ciebie najwyższe punkty a nie zwody poziome poniżej. Można zrobić 2 zwody pionowe. Na dachu łapiesz wszystko co metalowe antena SAT kominy poręcze rynny itp. . Zwodami schodzisz w elewacji - drut w rurce grubościennej i wycięty styro z luzem. Puszka na elewacji ze złączem pomiarowym.

Najprosciej kupić normw w SEP-ie i tam jest wszystko opisane a temat nie jest skomplikowany albo podac temat w dziale elektryka gdzie jest elpapiotr który "żyje" normami to może ci z 50 pkt zacytuje