chmieuzg 24.05.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Witam, Proszę o pomoc w wyborze kotła na pellet z podajnikiem. Dom budowany wg projektu Wera 2 PS z drobnymi zmianami. Na parterze w większości ogrzewanie podłogowe, u góry grzejniki + podłogówka w łazience. W domu będzie rekuperacja. Wg projektu proponowane było rozwiązanie pieca na paliwo stałe ~24kW, ale wydaje mi się za dużo (w szczególności przy rekuperacji). Chciałbym aby piec ogrzewał również wodę. Możecie polecić jakiś model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.05.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 poszukaj na forum - temat wałkowany wielokrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmieuzg 24.05.2015 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Wiem, że był. Kilka dni już czytam i nie mogę się zdecydować. Widziałem, że często się udzielasz w tych tematach- więc pewnie doświadczenie masz. Mógłbyś podać jakieś 2-3 konkretne modele które sam byś sobie zamontował? Nie uznam Cię za "sprzedawcę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.05.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 to źle uznasz bo jestem sprzedawcą i instalatorem. Pisałem już o tym wielokrotnie jaki polecam - wystarczy poczytać. Będziesz potrzebował urządzenia z dobrą modulacją pracy i typowo na pellet a nie połaczenia śmieciucha z palnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmieuzg 24.05.2015 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Ok... To inaczej. Jaki więc piec byś mi sprzedał do takiego domku? Edytowane 24 Maja 2015 przez chmieuzg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.05.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 a jak duza masz kotłownie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmieuzg 24.05.2015 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 9m2. Nie wiem czy kształt jest istotny ale to coś jak na rysunku http://www.domenadom.pl/produkty/248/wera-2-ps-.html . Dodatkowo dodam, że planuję palić pelletem (z podajnika), ale chciałbym, żeby w razie czego (np. wzrostu cen pellteu o 50%) można było go zmienić na coś innego (np. ekogroszek). Oczywiście wiem, że taka przeróbka może kosztować, ale żeby taka opcja była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.05.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 uuuu to lipa. To zupełnie inne kotły i inne wymienniki dobry peletowy nie bedzie sie nadawał do eko-groszku i odwrotnie. Ale jesli tak chcesz to można złożyć wymiennik z kotła na ekogroszek i zamontować do tego palnik peletowy. Kupujesz kocioł na eko-groch i do tego palnik na pelet i jakoś to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmieuzg 24.05.2015 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Nie- tak to nie. W takim wypadku wolę porządny na pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Wg projektu proponowane było rozwiązanie pieca na paliwo stałe ~24kW, ale wydaje mi się za dużo (w szczególności przy rekuperacji) Cóż,moc 7kW to będzie max co potrzebujesz. Na parterze w większości ogrzewanie podłogowe, u góry grzejniki + podłogówka w łazience. A to głupota. Zresztą taka sama jak paliwo stale w nowym domu. Edytowane 24 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.05.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Nie- tak to nie. W takim wypadku wolę porządny na pellet. Możesz wybrać kociołek pelletowy ale z dużą komorą zasypową. Mam coś takiego w ofercie od niedawna, zobacz jak to wygląda: http://karoka.eu/kategoria,29/firma-instalco Kliknij na fotkę, na którejś z kolejnych będzie przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmieuzg 24.05.2015 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Cóż,moc 7kW to będzie max co potrzebujesz. A to głupota. Zresztą taka sama jak paliwo stale w nowym domu. Czemu głupota? Jak nie ma gazu to co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.05.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 arturo pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Czemu głupota? Jak nie ma gazu to co proponujesz? Mam domek praktycznie powierzchniowo jak Twój,gaz mam przy działce ale zrezygnowałem z niego bo droga sprawa była,podobnie zresztą jak paliwa stałe,to są drogie systemy grzewcze. Gdybym grzał prądem na ogrzewanie zużyłbym przez ostatnie dwa sezony po ok.5700kWh czyli jakieś 1700zł,grzeję pompą ciepła p-w gdzie zużyłem na ogrzewanie 1900kWh czyli jakieś 600zł. Do czego w takim razie byłby mi potrzebny drogi ekosyf lub pellet ? A instalacja mieszana czyli podłogówka i grzejniki ścienne to głupota ponieważ nie dość,że jest bardzo skomplikowana a tym samym droga a po drugie zamykasz sobie drogę na przyszłość na wspólczesne źródła ciepła. arturo pc http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238314-Dom-90m2-pu-potrzebuj%C4%99-Waszej-opinii&p=6869114&viewfull=1#post6869114 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238314-Dom-90m2-pu-potrzebuj%C4%99-Waszej-opinii&p=6869272&viewfull=1#post6869272 Edytowane 24 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmieuzg 25.05.2015 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Nie stać mnie na pompę ciepła; poza tym jest droga w utrzymaniu (energia). O kosztach grzania prądem nawet nie będę się wypowiadał. Układ: podłogówka na parterze, grzejniki w sypialniach mi najbardziej odpowiada i raczej nie mam zamiaru go zmieniać. Szkoda, że nowoczesne źródła ciepła nie radzą sobie z takim układem. Wynika z tego, że nie są aż tak do końca super. Zresztą wątek zaczyna iść nie w tym kierunku w jakim planowałem. Obejrzałem piece od @karoka65 . Może jeszcze jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 25.05.2015 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 red compact, simpel, i kilka innych ale to typowe peleciaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.05.2015 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Nie stać mnie na pompę ciepła; poza tym jest droga w utrzymaniu (energia). O kosztach grzania prądem nawet nie będę się wypowiadał. I dobrze, wypowiadanie sie w sprawach na których sie nie zna wprowadza jedynie zamieszanie na forum co powoduje problem z dotarciem do własciwych informacji. Szkoda tylko, ze tak mało uzytkowników forum ma to na uwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.05.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Nie stać mnie na pompę ciepła; poza tym jest droga w utrzymaniu (energia). O kosztach grzania prądem nawet nie będę się wypowiadał. Układ: podłogówka na parterze, grzejniki w sypialniach mi najbardziej odpowiada i raczej nie mam zamiaru go zmieniać. Szkoda, że nowoczesne źródła ciepła nie radzą sobie z takim układem. Wynika z tego, że nie są aż tak do końca super. Zresztą wątek zaczyna iść nie w tym kierunku w jakim planowałem. Obejrzałem piece od @karoka65 . Może jeszcze jakieś propozycje?. Zapewne nie wiesz o czym piszesz, bo za system grzewczy na paliwo stałe zapłacisz więcej niż za pompę. Zużycie energii wraz z PLN u mnie w domu nawet przy prądzie masz post wyżej. Podobnie jest z podłogowa, jeśli odpowiada ci relikt peprzeszłości i brak komfortu a przy tym większa kasa za instalacje to ok ale nie pisz że na coś Cię nie stać bo przeczysz sam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmieuzg 26.05.2015 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 A co sądzicie o Kostrzewa Mini Bio 10kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 26.05.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 wymiennik kotła olejowego z dołożonym palnikiem. Informacje na temat tego kotła znajdziesz na forum na forum znajdziesz też jego użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts