Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt łazienki - prośba

Loxia

Recommended Posts

Mam ogromną prośbę. Kupiliśmy mieszkanie w wielkiej płycie i stanęłam przed problemem łazienki

Miałam jakąś wizję ale chyba błędną

Łazienka ma wymiary 170 x 220cm. pierwotnie łazienka miała 180cm ale powiększamy ją kosztem przedpokoju.

W łazience musi się zmieścić:

- terma 100l Ariston Velis o głebokości 27cm

- stelaż + miska wc podwieszany

- umywalka z szafką i lustrem

- brodzik głęboki 100x80 lub 120x90 i kabina prysznicowa

- szafka na kosmetyki

- grzejnik

Na planie ściana na samej gorze jest żelbetowa a reszta jest z cegły. W lewym górnym rogu za ścianą w kominie są wszystkie rury a podłączenie grzejnika w prawym dolnym rogu. Podłogi kuć nie będziemy bo jest żelbetowa.

Drzwi są do przestawienia bo tej ściany dolnej teraz nie ma :) Jak na zdjęciu. Obok będzie małe wc z wnęką na pralkę i suszarkę. Dla naszej rodziny 2 wc to priorytet zaraz po oddzielnych sypialniach dla dzieci.

Łazienka dla rodziny 2+2 (dzieci w wieku 9 i 10 lat). I ze względu na dzieci głeboki brodzik bo dla nas rodziców to byśmy sobie płaski zrobili ;)

każda dobra rada mile widziana.

glazure sobie wymyśliłam tylko pod prysznicem do wysokości kabiny, pod lustrem do wysokości lustra i koło wc. podoba mi sie seria Panama z Pilch Jasienica. Jasne kolory, beż, krem. Szarości mężowi się nie podobają więc nie nalegam. Będzie kot więc białe kafle odpadają.

Pomożecie ?:)

http://images68.fotosik.pl/914/f5a87912013dfe93m.jpg

http://images67.fotosik.pl/915/c97e7b582d1a44e7m.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8c7a0d01aa57.jpg

Kabina asymetryczna 100x80cm w lewym tylnym rogu łazienki. W prawym tylnym rogu terma a pod nią szafka - może być na kółkach albo jakaś po prostu łatwa do przesunięcia bo inaczej trudno będzie umyć zakamarki między nią i kabiną. Przy lewej ścianie kibelek i umywalka. Zalecana przestrzeń dla sedesu to ok.75cm(po 20cm odstępu z obu stron od innych sprzetów, mebli, ścian...) ale pewnie z 5cm mniej czyli 70cm też ujdzie. Umywalka ok.65cm. Narysowałam przedłużoną zabudowę stelaża wc (długość ok.130cm - 10cm odstępu do kabiny) żeby uniknąć efektu wąskiego i wysokiego "klocka" między kabiną a umywalką i dodatkowo uzyskać półkę nad umywalką i możliwość ładnego wkomponowania szerokiego lustra albo zabudowania przestrzeni powyżej płytkimi szafkami z lustrzanymi frontami. Jeśli ta opcja się Wam nie podoba to proponowałabym niski stelaż wc, który można zabudować do wysokości umywalki czyli ok.90cm. A może dałoby się stelaż wbudować w ścianę? Grzejnik na prawej ścianie.

Myślałam też o podobnym ustawieniu ale z kibelkiem pod termą ale to chyba już za daleko od pionu kanalizacyjnego...