Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilarczyk

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar zmienić trochę kolorki salonu i kompletnie nie wiem co z tym zrobić. Teraz całość łącznie z sufitem pomalowana jest na taki lekki żółty, a słupy na brązowo. Zdjęcia w załączniku,. Przepraszam za ich jakość ale był wieczór i słońce nie wpadało do pomieszczenia.

Na jaki kolor pomalować? Te słupy bym zmienił na jakiś inny, może bardziej mocniejszy brąz. A co z tym kominem wentylacyjnym? Zostawiać tak jak jest i malować jak wszystko czy zmienić? Najlepiej chyba jakieś jasne kolory i to co będzie pasowało z tymi drewnianymi mebelkami. Może coś odważnego? Możecie cośdoradzić?

Z gódy dziękuję za pomoc :)

2015-05-24 18.23.09.jpg

2015-05-24 18.23.38.jpg

2015-05-24 18.24.13.jpg

2015-05-025.jpg

2015-05-026.jpg

Witam

Mam zamiar zmienić trochę kolorki salonu i kompletnie nie wiem co z tym zrobić. Teraz całość łącznie z sufitem pomalowana jest na taki lekki żółty, a słupy na brązowo. Zdjęcia w załączniku,. Przepraszam za ich jakość ale był wieczór i słońce nie wpadało do pomieszczenia.

Na jaki kolor pomalować? Te słupy bym zmienił na jakiś inny, może bardziej mocniejszy brąz. A co z tym kominem wentylacyjnym? Zostawiać tak jak jest i malować jak wszystko czy zmienić? Najlepiej chyba jakieś jasne kolory i to co będzie pasowało z tymi drewnianymi mebelkami. Może coś odważnego? Możecie cośdoradzić?

Masz piękne meble. Niestety żółty kolor ścian rzeczywiście nie oddaje ich uroku. Biały wydaje mi się zbyt surowy. Postawiłabym na śmietankowy, użyłabym tej barwy i do słupów. Wymieniłabym też karnisze i firanki.

Witam

Salon w tym wydaniu z czajnikiem bezprzewodowym na komodzie wygląda jak sala konferencyjna.

Też mam takie skojarzenia...

Kanapa do wymiany? Czy stół na stałe zajmuje centralne miejsce i jest otoczony tyloma krzesłami?

Kanapa niestety musi zostać... A z tym czajnikiem to inna historia. Dzień wcześniej była małe spotkanie rodzinne na około 20 osób dlatego tam jest czajnik. A stół został akurat na ten czas rozłożony i zajmuje tak dużo miejsca. A krzeseł jest sporo.. Mam dużą rodzinę.

Poza tym to jest taki, jakby to nazwać - salon gościnny. Bo ogólnie więcej czasu spędzam w innym pokoju na dole gdzie jest TV, ława, kanapa. A ten pokój do góry jest taki gościnny, na większe spotkania, własne potrzeby, do posiedzenia wieczorami. itd

(niestety jeszcze stare budownictwo i tak musiało zostać :)

A co do kolorów to najlepiej ten śmietankowy? I słupy też przemalować na jasny?

Zasłony i firanki tylko gładkie, proste,bez ŻADNYCH wzorów, wyraźnych faktur, lamówek itd.

Brązy masz trudne i bardzo niewdzięczne w aranżacji :( Kanapę przykryłabym czymś ładnym lub - idealnie! - zmieniła tapicerkę lub kanapę. Zdecydowałabym też, jaką funkcję am pełnić ten pokój. Dla mnie to raczej gościnna jadalnia niż salon - i tego się trzymaj w aranżacji. Ściany na pewno potrzebują dekoracji w postaci np. grafik, zdjęć, luster czy zegarów. Co myślisz o boazerii angielskiej?

Na stole na co dzień powinno coś stać - pękaty spory wazon z kwiatami - to robi wnętrze!

Ten duży kwiat z podłogi powinien zniknąć - brzydko wygląda i sprawia wrażenie cierpiącego ;)

Poszłabym w ciemny, angielski nieco styl:

http://sfgirlbybayadm.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2010/05/1dr.jpg

a0edb4567586.jpg

http://g-cdn.apartmenttherapy.com/1340200/FPE_1_1_rect540.jpg

http://st.houzz.com/simgs/4571b65c01145d66_4-0682/traditional-dining-room.jpg

Edytowane przez joliska

Zasłony i firanki tylko gładkie, proste,bez ŻADNYCH wzorów, wyraźnych faktur, lamówek itd.

Brązy masz trudne i bardzo niewdzięczne w aranżacji :( Kanapę przykryłabym czymś ładnym lub - idealnie! - zmieniła tapicerkę lub kanapę. Zdecydowałabym też, jaką funkcję am pełnić ten pokój. Dla mnie to raczej gościnna jadalnia niż salon - i tego się trzymaj w aranżacji. Ściany na pewno potrzebują dekoracji w postaci np. grafik, zdjęć, luster czy zegarów. Co myślisz o boazerii angielskiej?

Na stole na co dzień powinno coś stać - pękaty spory wazon z kwiatami - to robi wnętrze!

Ten duży kwiat z podłogi powinien zniknąć - brzydko wygląda i sprawia wrażenie cierpiącego ;)

Poszłabym w ciemny, angielski nieco styl:

http://sfgirlbybayadm.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2010/05/1dr.jpg

a0edb4567586.jpg

http://g-cdn.apartmenttherapy.com/1340200/FPE_1_1_rect540.jpg

http://st.houzz.com/simgs/4571b65c01145d66_4-0682/traditional-dining-room.jpg

Angielska boazeria bardzo mi się podoba, ale to nie będzie pasować do reszty domu więc odpada i ciemne kolory + cena.. Wolałbym coś jasnego

Te śmietankowe ściany byłyby okey. Więc komina chyba nie będę ruszał. A co do słupów to wciąż mam dylemat czy też na jasny czy brąż.