Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

miedź i miękka woda

Melmack

Recommended Posts

Nie zawracaj sobie tym głowy. U mnie także nie zaleca się stosowania Cu do instalacji (teren górski), ale tyczy się to instalacji wodnej, a nie CO. Tu problem miekkiej i kwasnej wody jest pomijalny. Moja instalacja pracuje już ponad 20 lat i na się dobrze.

Zawsze sie to tyczy instalacji CWU i o to koledze wyżej chodziło napisał ogólnie że co. instalacji co. nic nie będzie bo jest cały czas ta sama woda i na dodatek można ją zalac np. deszczówką jeśli dużo wody w instalacji np. instalacja z buforem 2000l

Zawsze sie to tyczy instalacji CWUl

W jakim sensie CWU, wężownicy, czy czegoś innego - nie bardzo widze możliwośc dolewania czegoś do CWU - trudne technicznie. Gdzie, co, jak ?? Nie ma pomysłu

W takim jak jego i moim przypadku rury CU można wykorzystywac do instalacji CO, ale nie zaleca się ich stosowania do instalacji CWU bez względu na to, do czego miałaby służyc (wodociąg, wężownica nagrzewająca CWU czy jakiś inny element) Chodzi tu o możliwośc wypłukiwania miedzie przez wodę z wodociągów. Woda krążąca w CO nie stwarza takiego zagrożenia.

Jeżeli chodzi o dodatki, to instalatorzy, których znam raczej się na nie krzywią, że są to niepotrzebne wydatki, a natura sama sobie z problemem radzi.

W jakim sensie CWU, wężownicy, czy czegoś innego - nie bardzo widze możliwośc dolewania czegoś do CWU - trudne technicznie. Gdzie, co, jak ?? Nie ma pomysłu

W takim jak jego i moim przypadku rury CU można wykorzystywac do instalacji CO, ale nie zaleca się ich stosowania do instalacji CWU bez względu na to, do czego miałaby służyc (wodociąg, wężownica nagrzewająca CWU czy jakiś inny element) Chodzi tu o możliwośc wypłukiwania miedzie przez wodę z wodociągów. Woda krążąca w CO nie stwarza takiego zagrożenia.

Jeżeli chodzi o dodatki, to instalatorzy, których znam raczej się na nie krzywią, że są to niepotrzebne wydatki, a natura sama sobie z problemem radzi.

Instalacja cwu to te wszystkie rury które doprowadzaja wode do baterii ,spłuczek w łazienkach kuchni ,wężownica cwu,czy zbiornik cwu.i tu się nic nie dolewa bo nie jest to układ zamknięty jak wCO.

Instalacja cwu to te wszystkie rury które doprowadzaja wode do baterii ,spłuczek w łazienkach kuchni ,wężownica cwu,czy zbiornik cwu.i tu się nic nie dolewa bo nie jest to układ zamknięty jak wCO.

Dokładnie to wcześniej pisałem. Jeżeli pada pytanie o dolewanie czegoś do instalacji z miedzi, to może chodzic wyłacznie o instalację CO. A przy układzie zamkniętym nie ma takiej potrzeby.

Trochę inaczej na się to do systemów otwartych, ale nie dotyczy to już twardości czy odczynu wody, a raczej ilości tlenu krążącego w obiegu zbudowanym z różnych materiałów, ale to inna historia.

Nie jestem fanem takich rozwiązań - stosowanie różnych materiałów w otwartych układach - nie zaleca się tego. Ale wiele osób korzysta z takich instalacji i twierdzi, że nie ma to żadnego wpływu na ich instalację

A nie da rady zamienic tego na układ zamknięty?

A jak piec węglowy to zamknięty układ robić?

Czy dodać kilka tyś. na sprzęgło itd...i podrożyć całość.

Preferuję rozwiązanie jak najprostsze - piec, 1 zawór, 1 pompa, 1 układ. Nie chcę w kotłowni mini eletrociepłowni za księżycowe sumy :( potrafiącej wysłać mój piec na orbitę okołoziemską.. Ja chcę tylko ciepło w domu ;) To już chyba wolę instalację z pex al pex - tylko boję się jej żywotności przy kotle na paliwo stałe. Raz zabezpieczenia nie zadziałają, woda się zagotuje, ja będę w pracy i znów cały dom do kucia? :(