rom24 25.05.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 WitamZauważyłem wczoraj na krokwiach w nowobudowanym domu delikatny nalot pleśni.Dach ma ok 170m2 a nalotów jest bardzo niewiele. Głównie czarne.Domyślam się, że jest to zwiazane z dużym zawilgoceniem drewna z tartaku(więźba była kupowana we wrześniu 2014). Dodatkowo 2 tyg. temu skończono kłąść tynki gipsowe i nadal jest dużo wilgoci w pomieszczeniu. Spryskałęm te miejsca środkiem pleśniobójczym (na bazie chloru) i pleśń faktycznie zniknęła. Moja wątpliwość:Za 2 dni mam umówioną ekipę do wykonania docieplenia poddasza pianką.Czy mogę juś kłaść piankę czy należy czkeać?Jeśli czekać to ile? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 25.05.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Jak widać czarny nalot, to trzeba się zastanowić i sprawdzić, jak głęboko została zmieniona struktura drewna(warstwa zagrzybiona może być słabsze konstrukcyjnie).Mokre krokwie "zamknąć" pianką?Wietrzyć i suszyć proponuję, a konserwować przesuszone a nie mokre.Zrobisz jak zechcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.05.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 O masakra, dał się złowić na piankę pierwsze to niech grzyb odejdzie, drewno przeschnie. Bo jak tak idzie cała budowa, jak to drewno, to marnie widzę stan więźby za parę lat. Wytrysk pianki w takich warunkach jest nie wskazany. A czemu pianka ? czemu przepłacać za styropian w cenie merca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.05.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Więźba zgnije bez dostępu powietrza (bez wentylacji), jeśli wilgoci jest dużo. Czrna pleśń to ok 30% utraty wartości konstrukcyjnej drewna. jak to wysuszysz na pieprz, tragedii nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena 91 12.01.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 jak się zakończyła sprawa z pleśnią na wieźbie?będę wdzięczna za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts