Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zauważyłem wczoraj na krokwiach w nowobudowanym domu delikatny nalot pleśni.

Dach ma ok 170m2 a nalotów jest bardzo niewiele. Głównie czarne.

Domyślam się, że jest to zwiazane z dużym zawilgoceniem drewna z tartaku

(więźba była kupowana we wrześniu 2014). Dodatkowo 2 tyg. temu skończono kłąść tynki gipsowe i nadal jest dużo wilgoci w pomieszczeniu.

Spryskałęm te miejsca środkiem pleśniobójczym (na bazie chloru) i pleśń faktycznie zniknęła.

Moja wątpliwość:

Za 2 dni mam umówioną ekipę do wykonania docieplenia poddasza pianką.

Czy mogę juś kłaść piankę czy należy czkeać?

Jeśli czekać to ile?

Dziękuję

https://forum.murator.pl/topic/201146-ple%C5%9B%C5%84-na-krokwiach-czkea%C4%87-czy-ociepla%C4%87/

Jak widać czarny nalot, to trzeba się zastanowić i sprawdzić, jak głęboko została zmieniona struktura drewna(warstwa zagrzybiona może być słabsze konstrukcyjnie).

Mokre krokwie "zamknąć" pianką?

Wietrzyć i suszyć proponuję, a konserwować przesuszone a nie mokre.

Zrobisz jak zechcesz.

O masakra, dał się złowić na piankę :lol2: pierwsze to niech grzyb odejdzie, drewno przeschnie.

Bo jak tak idzie cała budowa, jak to drewno, to marnie widzę stan więźby za parę lat.

Wytrysk pianki w takich warunkach jest nie wskazany.

A czemu pianka ? czemu przepłacać za styropian w cenie merca :p

Więźba zgnije bez dostępu powietrza (bez wentylacji), jeśli wilgoci jest dużo. Czrna pleśń to ok 30% utraty wartości konstrukcyjnej drewna. jak to wysuszysz na pieprz, tragedii nie ma...
  • 3 years później...