NoVik13 25.05.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Witam! Moje pytanie - jaki dobrać piec? Powierzchnia zabudowania to 830m2. Zapotrzebowanie na piec wg projektu na 18kW. Myślę o 13kW. Jaki rodzaj polecacie? Mile widziane linki i osobiste opinie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 23.06.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Chcesz kupić piec o 1/3 słabszy niż przewiduje to projekt? Słaby pomysł Poczytaj o wyborze pieca tutaj http://kb.pl/teksty/2015/06/03/wybieramy-piec-centralnego-ogrzewania-do-domu-jednorodzinnego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 23.06.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Planujesz dom o powierzchni zabudowy 830 m kw. a chcesz zaoszczędzić parę złotych na piecu? Dziwne. A może to ma być hala fabryczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.06.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Witam! Moje pytanie - jaki dobrać piec? Powierzchnia zabudowania to 830m2. Zapotrzebowanie na piec wg projektu na 18kW. Myślę o 13kW. Jaki rodzaj polecacie? Mile widziane linki i osobiste opinie. Pozdrawiam! Chyba powierzchnia 380 m2 miała być - jeśli tak to możliwe, że przy nowym budynku wyszło zapotrzebowanie 18 kW i wtedy kocioł 17 kW będzie w sam raz bo ma moc maksymalną 21 kW, więc ma zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.06.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Chyba powierzchnia 380 m2 miała być - jeśli tak to możliwe, że przy nowym budynku wyszło zapotrzebowanie 18 kW i wtedy kocioł 17 kW będzie w sam raz bo ma moc maksymalną 21 kW, więc ma zapas. Który kocioł 17 kW ma taką moc maksymalną 21 kW? Wszystkie 17-stki taką samą, czy może różnie? Aaa! Jeszcze jedno... Skąd to wiesz? O tej mocy akurat 21 kW??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 24.06.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 To teraz moc kotła dobiera się do powierzchni zabudowy? Jak dla mnie to dość rewolucyjna koncepcja, ale z fizyką teoretyczną ostatni raz miałem do czynienia prawie 40 lat temu, mogło się coś pozmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.06.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Proponowałbym zrobić OZC ewentualnie skorzystać chociaż ze stronki ciepłowłaściwe.Napisz coś więcej o tym domu, czy to nowe czy stare budownictwo, jak jest ocieplony ( zew, dach, posadzki ? ) jakie okna, jaki zasobnik na CWU, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.06.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Może jeszcze autor wróci tu z pytaniem i dopowie co trzeba zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendziol 24.06.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Witam szanowne grono, chciałem sie podłączyć do tematu z pytaniem jaki kocioł. Być może głównie do kol. zawijan, bo trochę informacji technicznych z jego różnych wypowiedzi i bloga juz przyswoiłem. Dom nieduży, nowy, na wsi, niedaleko Pyskowic. Moc projektowana grzewcza 9kW, może wyjść mniej bo chyba dam więcej styropianu. CWU 4 osoby. Inaczej pisząc to wyliczyłem zapotrzebowanie roczne na 11800kWh. Gaz w działce, póki co niepodłączony. Jest piwnica, garaz w piwnicy + kotłownia ~12m2. Z tym że ewentualnego zasypu węgla bezpośrednio z zewnątrz do kotłowni nie da się zrobić, trzeba taczkami, troche niewygodnie. I nie wiem co wybrać, bo namyślam się na gazem vs ekogroszek. myślenie trwa już 2 lata i powoli muszę coś zdecydować. Oczywiście co by nie wybrac to musi byc dobry piec, tyle zrozumiałem. Wygoda gazu oczywiście mi się podoba, ale nie jest powiedziane że problemów z kotłem nie będzie. Niewygodę węgla mogę przeżyć (myślę o kotle ogniwo z podajnikiem) nawet jeśli miałby to być miał (gra słów niezamierzona). Tylko co wyjdzie optymalnie patrząc koszty eksploatacji+instalacji vs wygoda+niezawodność+trwałość. Podłączenie do elektrociepłowni odpada w pompy ciepła nie wierzę póki co - bo trzeba wpompować w nie ogromną kasę aby dobrze działało przez lata, a i tak nie jest pewne że po 5 latach nie padnie coś drogiego. pozdrawiam, wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts