Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec?

NoVik13

Recommended Posts

• 5 weeks później...
Witam!

Moje pytanie - jaki dobrać piec?

Powierzchnia zabudowania to 830m2. Zapotrzebowanie na piec wg projektu na 18kW. Myślę o 13kW.

Jaki rodzaj polecacie? Mile widziane linki ;) i osobiste opinie.

Pozdrawiam!

Chyba powierzchnia 380 m2 miała być - jeśli tak to możliwe, że przy nowym budynku wyszło zapotrzebowanie 18 kW i wtedy kocioł 17 kW będzie w sam raz bo ma moc maksymalną 21 kW, więc ma zapas.

Chyba powierzchnia 380 m2 miała być - jeśli tak to możliwe, że przy nowym budynku wyszło zapotrzebowanie 18 kW i wtedy kocioł 17 kW będzie w sam raz bo ma moc maksymalną 21 kW, więc ma zapas.

Który kocioł 17 kW ma taką moc maksymalną 21 kW? Wszystkie 17-stki taką samą, czy może różnie?

Aaa! Jeszcze jedno... Skąd to wiesz? O tej mocy akurat 21 kW???

Witam szanowne grono,

chciałem sie podłączyć do tematu z pytaniem jaki kocioł. Być może głównie do kol. zawijan, bo trochę informacji technicznych z jego różnych wypowiedzi i bloga juz przyswoiłem.

Dom nieduży, nowy, na wsi, niedaleko Pyskowic. Moc projektowana grzewcza 9kW, może wyjść mniej bo chyba dam więcej styropianu. CWU 4 osoby. Inaczej pisząc to wyliczyłem zapotrzebowanie roczne na 11800kWh.

Gaz w działce, póki co niepodłączony.

Jest piwnica, garaz w piwnicy + kotłownia ~12m2. Z tym że ewentualnego zasypu węgla bezpośrednio z zewnątrz do kotłowni nie da się zrobić, trzeba taczkami, troche niewygodnie.

I nie wiem co wybrać, bo namyślam się na gazem vs ekogroszek. myślenie trwa już 2 lata i powoli muszę coś zdecydować.

Oczywiście co by nie wybrac to musi byc dobry piec, tyle zrozumiałem.

Wygoda gazu oczywiście mi się podoba, ale nie jest powiedziane że problemów z kotłem nie będzie.

Niewygodę węgla mogę przeżyć (myślę o kotle ogniwo z podajnikiem) nawet jeśli miałby to być miał (gra słów niezamierzona).

Tylko co wyjdzie optymalnie patrząc koszty eksploatacji+instalacji vs wygoda+niezawodność+trwałość.

Podłączenie do elektrociepłowni odpada ;-)

w pompy ciepła nie wierzę póki co - bo trzeba wpompować w nie ogromną kasę aby dobrze działało przez lata, a i tak nie jest pewne że po 5 latach nie padnie coś drogiego.

pozdrawiam,

wojtek