Uller 30.06.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 W jakiej odległości od granicy można postawić blaszak (garaż blaszany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryq 30.06.2004 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 z tego co wiem budynki gospodarcze o scianach z materiałów niepalnych powinny być usytuowane w odległości co najmniej 4m od granicy działki, odległoś tą mozna zmniejszyc do 3m jesli w scianie od strony granicy nie ma otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 02.07.2004 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Zadzwoniłem do starostwa i dowiedziałem się że blaszak jest traktowany tak samo jak inne budynki , a więc powinien być usytuowany w odległości trzech metrów od granicy (zakładając że nie ma okien). Oczywiście cała procedura pozwolenia na budowę powinna przebiegać w taki sam sposób jak w przypadku innych budynków. Teraz tylko mogę sie zastanawiać co zrobić z sąsiadem który zamierza postawić garaż w odłegłości 50-70cm od granicy mojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.07.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Możecie sobie z sąsiadem uchwalić Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego typu Drzymała. Blaszaki na kółkach z kotwicami, żeby przy wichurach nie odfrunęły i Urzędy mogą wam skoczyć, bo tymi pojazdami po drogach publicznych jeździć nie będziecie. . Stary sposób wypróbowany na Niemcach, to i na prawie dostosowanym do Unii też siesprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malop 03.07.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 "§ 12. 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie wynikajš inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sšsiedniš działkš budowlanš w odległoci nie mniejszej niż:1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego cianš z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego cianš bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.2. Odległoć od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ciany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.3. Sytuowanie ciany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległoci 1,5 m od granicy z sšsiedniš działkš budowlanš lub bezporednio przy granicy, jeżeli:1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo2) nie jest możliwe zachowanie odległoci, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.4. Jeżeli na sšsiedniej działce:1) w odległoci od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze cianš bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ciany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległoci od tej granicy, chyba że przepisy odrębne stanowiš inaczej,2) bezporednio przy granicy istnieje budynek ze cianš bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ciany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych bezporednio przy tej granicy, przylegajšcej do istniejšcej ciany, chyba że przepisy odrębne stanowiš inaczej. Czyli wszystko zależy gdzie i w jakiej gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts