Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykończyć to miejsce? OSB czy podbitka

Recommended Posts

Mam taki daszek nad wejściem do domu. W pierwotnym projekcie tam była żelbetowa płyta, ale ją wywaliłem, bo nie chciałem takiego jakby balkonu wychodzącego z domu, który trzeba porządnie ocieplić itp. Wymyśliłem, że tam będzie podbitka. Ale teraz się zastanawiam, czy może dac tam płytę OSB i potem styropian i ładnie otynkować?

20150515_115340.jpg

20150515_115350.jpg

Podbitka byłaby plastikowa z gamratu w kolorze złoty dąb. Niestety nie wiem, jak to ułożyć , żeby dobrze wyglądało. Normalnie prosto, czy może jakieś 4 trójkąty?

Z kolei jakby była płyta osb i tynk, to co, na zewnątrz tak, jak na całym domu podbitka, czy tez płyta miałaby byc po całości?

Poradzicie?

20150515_131909.jpg akurat wykonujemy podobną przebudowę:)

najpierw ocieplasz, i zaciągasz klejem sciany tego tarasu, potem zaczynając od dłuższej ściany robisz wieszaki do krokwi i przykręcasz co 30-40cm łatę 2,5x4, wszystko wypoziomowane do poziomu blachy podrynnowej i do tego podbitka

coś jak sufit podwieszany z k-g

---

poproszę moderatora o pomoc w odpowiednim wstawieniu zdjęcia pionowo

20150515_131909.jpg

Edytowane przez SO-JER

Jak zrobić to wiem, tylko chciałem zobaczyc, jak wygląda już gotowe zrobione. Jakby była wylana płyta stropowa, jak w projekcie, to też nie na całej powierzchni byłaby podpitka, bo część byłaby pewnie ocieplona i po prostu otynkowana...

Ktoś jeszcze coś takiego robi/robił???

• 10 months później...

Odświeżę temat. Ściany już są ocieplone, teraz trzeba zrobić podbitkę. Zastanawiam się nadal jak to zrobić.

Bo tak, w projekcie była płyta betonowa stropowa, ale ją zlikwidowałem, bo nie chciałem mieć wystającego kolejnego mostka cieplnego. Płyta byłaby wylana równo ze stropem, a więc wyżej, niż teraz ma być podbitka. O ile na dachu to nie stanowi problemu, bo podbitka dochodzi do ściany, o tyle tutaj już byłby to problem. Bo jak to połączyć? NIe wiem, jak to wytłumaczyć, żeby każdy zrozumiał , zamieszcze zdjęcie.

vMWCRr9gn3WIFMAgtQrSCIDwrtBTvEdrk0f2hfSyIgXjctRTCKYpNMX1Ag_jK31JffGEao7V7I6N2NB2qPzdEUj1ALtVAGqFlo_pNMSC_f9sxfQJuvgX07J92BwMbz6987xQAA4jbad8BFgVas5SXxOm3sT1mJ53p377xbsfKKEs58IVfTrJx4qBxL0NEWU-TJqYsksWxSF5RvQqdNlm4BNqrZSPegNb4kB9ZuewAgRDDm3xyfctmEN76FDcVCY4yB6yMxM8_YkSbYq_PXJa6HpZdnw2NFic7hP3T5-XgQ55u0lH3mz0yCz8mUTA9oO3USDZbPPNMSnAgvwE45KFXrlcB0-6Uk2NDwKqtXuIQAhj_OgfvI-GlMdMSmxLx6vOQPwGYhlbEcKsUA-qH9Gc_29MSP35oNQVctXop5Tq4xuWG6N6_kUf6qn22owOfBzO9xZMn0gHWTff25jN59qb37tyjD8BD8EkED6vAyN2FswtWKdxn9HDmQBUerH7YI2-KE9HnMt1f637Gb_--uBmXQkkWffhBghzpjuGA1fXkkRBhXkxch-gwljZ8zxfWvLli_hq=w996-h551-no

Widać, gdzie byłaby płyta żelbetowa stropu, a gdzie pod kontem prostym do niej dochodziłaby podbitka. Czy musiałbym robić taką wnękę obitą również pionowymi kawałkami podbitki, żeby zamknąc przestrzeń między stropem, a podbitką dachową???

U mnie jest podobnie.

Według mnie, to najlepiej dojechać styropianem ze ścian pod krokwie i zaciągnąć to tak samo jak elewację.

Podbitkę zrobić pod krokwiami, przymocowaną do krokwi.

Jeśli zrobisz w poziomie na wysokości murłaty, to wyjdzie taki duży klocek.

Może to nie wyglądać zbyt ładnie.

Zobacz sobie na podbitki w domach z 4-ro spadowym dachem.

Najczęściej robią stelaże do poziomu.

Mi się takie wykończenie nie podoba.

Możesz zastanowić się także nad wyszlifowaniem tych murłat, zrobić podbitkę wchodzącą na murłatę z drewna.

Słońca tam nie będzie, nie będzie potrzeby częstego malowania.

Edytowane przez klaudiusz_x