Ifarrg 25.05.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Mam taki daszek nad wejściem do domu. W pierwotnym projekcie tam była żelbetowa płyta, ale ją wywaliłem, bo nie chciałem takiego jakby balkonu wychodzącego z domu, który trzeba porządnie ocieplić itp. Wymyśliłem, że tam będzie podbitka. Ale teraz się zastanawiam, czy może dac tam płytę OSB i potem styropian i ładnie otynkować? Podbitka byłaby plastikowa z gamratu w kolorze złoty dąb. Niestety nie wiem, jak to ułożyć , żeby dobrze wyglądało. Normalnie prosto, czy może jakieś 4 trójkąty? Z kolei jakby była płyta osb i tynk, to co, na zewnątrz tak, jak na całym domu podbitka, czy tez płyta miałaby byc po całości? Poradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 25.05.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 (edytowane) akurat wykonujemy podobną przebudowę najpierw ocieplasz, i zaciągasz klejem sciany tego tarasu, potem zaczynając od dłuższej ściany robisz wieszaki do krokwi i przykręcasz co 30-40cm łatę 2,5x4, wszystko wypoziomowane do poziomu blachy podrynnowej i do tego podbitka coś jak sufit podwieszany z k-g --- poproszę moderatora o pomoc w odpowiednim wstawieniu zdjęcia pionowo Edytowane 25 Maja 2015 przez SO-JER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 29.05.2015 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Jak zrobić to wiem, tylko chciałem zobaczyc, jak wygląda już gotowe zrobione. Jakby była wylana płyta stropowa, jak w projekcie, to też nie na całej powierzchni byłaby podpitka, bo część byłaby pewnie ocieplona i po prostu otynkowana... Ktoś jeszcze coś takiego robi/robił??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokry100 31.05.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 według mnie najładniej będzie wyglądało wejście obite w całości z podbitka zgrane razem z podbiciem dachowym na prosto(odległość podbicia od drzwi będzie ponad bloczek wiec ok ) i dodatkowo dołożyłbym jedno lub dwa spoty świecące. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 14.04.2016 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Odświeżę temat. Ściany już są ocieplone, teraz trzeba zrobić podbitkę. Zastanawiam się nadal jak to zrobić. Bo tak, w projekcie była płyta betonowa stropowa, ale ją zlikwidowałem, bo nie chciałem mieć wystającego kolejnego mostka cieplnego. Płyta byłaby wylana równo ze stropem, a więc wyżej, niż teraz ma być podbitka. O ile na dachu to nie stanowi problemu, bo podbitka dochodzi do ściany, o tyle tutaj już byłby to problem. Bo jak to połączyć? NIe wiem, jak to wytłumaczyć, żeby każdy zrozumiał , zamieszcze zdjęcie. Widać, gdzie byłaby płyta żelbetowa stropu, a gdzie pod kontem prostym do niej dochodziłaby podbitka. Czy musiałbym robić taką wnękę obitą również pionowymi kawałkami podbitki, żeby zamknąc przestrzeń między stropem, a podbitką dachową??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.04.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) U mnie jest podobnie.Według mnie, to najlepiej dojechać styropianem ze ścian pod krokwie i zaciągnąć to tak samo jak elewację.Podbitkę zrobić pod krokwiami, przymocowaną do krokwi.Jeśli zrobisz w poziomie na wysokości murłaty, to wyjdzie taki duży klocek.Może to nie wyglądać zbyt ładnie.Zobacz sobie na podbitki w domach z 4-ro spadowym dachem.Najczęściej robią stelaże do poziomu.Mi się takie wykończenie nie podoba. Możesz zastanowić się także nad wyszlifowaniem tych murłat, zrobić podbitkę wchodzącą na murłatę z drewna.Słońca tam nie będzie, nie będzie potrzeby częstego malowania. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts