Ifarrg 25.05.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Witam. Mam już rozłożone rurki od wody , kanalizację, oraz trochę peszli z poprowadzonymi przewodami elektrycznymi w nich. Ponieważ kolejność u mnie będzie taka, że najpierw wylewki, a dopiero później suche tynki, już dziś nurtuje mnie pytanie, jak potem poukładać izolacje na chudziaku, żeby to miało sens. Mętlik rurkowy na chwilę obecną wygląda tak: pom. techniczne łazienka A miejscami dojdzie jeszcze odkurzacz centralny. Pytanie: Pod rurki z woda będę kładł jeszcze styropian, więc z folią nie byłoby problemu. ale już np kanalizacja jest przyczepiona do podłogi na stałe. Kable - pod peszle podłożyłbym folie, Ale już nie podłożę jej pod kable na ścianie, bo również są przyczepione... Jak to zrobić, żeby miało ręce i nogi? Folię na rurki od kanalizacji nałożyć, odkręcić, i przez folię przywiercić (bez sensu, bo dziura się robi)... Podpowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 03.01.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Pozwolę sobie odkopać temat. Jak koledzy radzicie sobie w takiej sytuacji (kanalizacja, woda i elektryka już położone)? Bo jeśli najpierw damy folię, to i tak mocując kanalizację do chudziaka trochę ją przedziurawimy A może prawidłowo byłoby dać najpierw folię, a ew. dziury od mocowania kanalizacji od razu oklejać i izolować, a pozostałe instalacje już na styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monach 03.01.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ja zaryzykowałem i wcześniej zrobiłem akcję. Zagruntowałem chudziak i przygrzałem papę, później zapodam na to folie i styro. Przed tynkami jakoś postaram się to pozabezpieczać. Pozdro.http://images77.fotosik.pl/202/564c4e4003089cabmed.jpghttp://images78.fotosik.pl/202/e0f90d6829f54a58med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 03.01.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) u mnie położyli 2x folię 0.50mm na rurki od wody, Folia elastyczna łatwo dało się ją ułożyć, na to styropian 5cm + 15cm Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Adam1982 dodanie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.01.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 O dziurki w foli nie należy się obawiać, bo ona ma zabezpieczyć przed wilgocią zaciąganą kapilarnie. No chyba że budujemy poniżej gruntu. PozdrawiamCezary PS. Kanalizację położyłem na zagęszczonym piasku, zalałem chudziakiem, na to folia, rurki z wodą na dystansie 7 cm od chudziaka, rurki odkurzacza, płyty PUR do rurek i zalane pianą z puszki. Na to folia w kratkę i podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.01.2016 01:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 rury się kładzie w warstwie ocieplenia a nie na chudziaku, To co tu widać jest błędem - otulina 6mm i rury na podłodze. Zamiast kaloryfery czy ciepła wodę właścicel tego domku bedzie ogrzewal grunt pod domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 06.01.2016 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 u mnie położyli 2x folię 0.50mm na rurki od wody, Folia elastyczna łatwo dało się ją ułożyć, na to styropian 5cm + 15cm Przy takiej grubości styro, to faktycznie nie ma problemów z podnoszeniem folii przez styropian. O dziurki w foli nie należy się obawiać, bo ona ma zabezpieczyć przed wilgocią zaciąganą kapilarnie. No chyba że budujemy poniżej gruntu. Trochę tak podejrzewałem, że w normalnych warunkach nic złego nie powinno się dziać nawet jeśli są minimalne nieszczelności. rury się kładzie w warstwie ocieplenia a nie na chudziaku, To co tu widać jest błędem - otulina 6mm i rury na podłodze. Zamiast kaloryfery czy ciepła wodę właścicel tego domku bedzie ogrzewal grunt pod domem Faktycznie, wypadałoby dać otulinę 9 albo 13mm jeśli już ktoś się decyduje na położenie rur pod styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 07.01.2016 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 ani 9 ani 13 nie są dostateczne do polozenia na betonie - nie spełni to norm.Najlepiej w warstwie srodkowej styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.06.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Pozwolę sobie odkopać temat. Jak koledzy radzicie sobie w takiej sytuacji (kanalizacja, woda i elektryka już położone)? Bo jeśli najpierw damy folię, to i tak mocując kanalizację do chudziaka trochę ją przedziurawimy A może prawidłowo byłoby dać najpierw folię, a ew. dziury od mocowania kanalizacji od razu oklejać i izolować, a pozostałe instalacje już na styropianie? Teraz ja pozwolę sobie odkopać.. Jak w końcu zrobiłeś? Mam ten sam problem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 01.06.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Teraz ja pozwolę sobie odkopać.. Jak w końcu zrobiłeś? Mam ten sam problem.... Rury będą leżeć ze 30 lat, albo więcej. Rozważ z pomocą hydraulika podniesienie gałązek rurociągów z CWU, ZWU i CO tak, aby znalazły się w połowie warstwy ocieplenia. Można robić pomieszczenie po kolei. Gałązki rurociągów oznaczyć, aby się nie pomieszały. Czyli wyciąć rurociągi, położyć folię, na niej mogą leżeć rury kanalizacyjne, odkurzacza, a pozostałe w warstwie ocieplenia. U siebie, folię na chudziaku dodatkowo sklejałem na zakład taśmą butylową obustronną. Izolację poziomą ścian, również połączyłem taśmą butylową z folią. Rurki od wody mocowałem na uchwytach dość rzadko, w środkowej warstwie ocieplenia. Mocując uchwyty przebijałem tym samym folię. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.06.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Rury będą leżeć ze 30 lat, albo więcej. Rozważ z pomocą hydraulika podniesienie gałązek rurociągów z CWU, ZWU i CO tak, aby znalazły się w połowie warstwy ocieplenia. Można robić pomieszczenie po kolei. Gałązki rurociągów oznaczyć, aby się nie pomieszały. Czyli wyciąć rurociągi, położyć folię, na niej mogą leżeć rury kanalizacyjne, odkurzacza, a pozostałe w warstwie ocieplenia. U siebie, folię na chudziaku dodatkowo sklejałem na zakład taśmą butylową obustronną. Izolację poziomą ścian, również połączyłem taśmą butylową z folią. Rurki od wody mocowałem na uchwytach dość rzadko, w środkowej warstwie ocieplenia. Mocując uchwyty przebijałem tym samym folię. Pozdrawiam Cezary rury będą leżeć na 4cm styropianie. i pod nie włożę folię ale co przy ścianach, muszę folię naciąć, i tak w kliku miejscach więc jaki jest sens tej folii? Chyba że skleję je tak samo jak Ty, taśmą butylową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 01.06.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 rury będą leżeć na 4cm styropianie. i pod nie włożę folię ale co przy ścianach, muszę folię naciąć, i tak w kliku miejscach więc jaki jest sens tej folii? Chyba że skleję je tak samo jak Ty, taśmą butylową... Rury będą leżeć na 4 cm styro, a folia będzie pod tym styro? Czy folia nad styro, a pod rurkami? Czy chudziak masz na poziomie góry ściany fundamentowej? Bo jeśli tak, i wystaje Ci trochę izolacji poziomej (ściana fundamentowa/ściana nośna) to sklejasz taśmą butylową folię z izolacją poziomą ściany. Może zamieść rysunek jak to wygląda. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 01.06.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 u mnie miała iśc folia po styro a druga na styro, ale wylewkarzwybił mi to z głowy jednym argumentem. jakby kiedyś pękła rura to żeby wysuszyć taka wanne z folii trzeba zrywac posadzki w całym domu, a jak nie ma folii pod styro to ta woda powoli sobie odejdzie. a czy zdarza sie pekniecie rury? zazwyczaj nie, ale np u mnie pól roku po wprowadzniu strzeliła kształtka zaciskowa na cwu i pól domu mi zalalo, takze zdarza sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 01.06.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 u mnie miała iśc folia po styro a druga na styro, ale wylewkarzwybił mi to z głowy jednym argumentem. jakby kiedyś pękła rura to żeby wysuszyć taka wanne z folii trzeba zrywac posadzki w całym domu, a jak nie ma folii pod styro to ta woda powoli sobie odejdzie. a czy zdarza sie pekniecie rury? zazwyczaj nie, ale np u mnie pól roku po wprowadzniu strzeliła kształtka zaciskowa na cwu i pól domu mi zalalo, takze zdarza sie Poszedłbym o krok dalej i nie wylewał chudziaka, nie kładł folii, a tylko równo zagęścił piasek. Woda z przecieku wsiąknie w grunt, niczego nie trzeba naprawiać tylko czasem uzupełnić zład. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monach 03.06.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 tak i w salonie zasiał trawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.06.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 A może trawke ? Będzie weselej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 05.06.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Na rurki/peszle itp pierwsza warstwa styro, na to folia oraz druga warstwa styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.06.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Wiesz jak jest dobrze czy zgadujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 06.06.2016 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Mówie jak było to zrobione u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.06.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Mówie jak było to zrobione u mnie. To nie ma czym się chwalić. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts