Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana taryfy C11 na G11 (Energa Tczew)

Recommended Posts

Cześć

Bardzo popularny wątek.

Za jakieś 3-4 miesiące powinienem mieć stan surowy zamknięty. I wtedy przydałoby się zmienić taryfę z C11 na G11.

Z tego co czytałem to np. Tauron przestał rzucać kłody pod nogi i można zmienić taryfę praktycznie kiedy się chce.

Ja w Enerdze Tczew (pod nią podlegam, mimo iż dom jest 5km od Gdańska) się o to pytałem i dostałem informację, że zmiana taryfy TYLKO po odbiorze budynku.

I teraz tak kombinuję:

- czy da się zrobić częściowy odbiór budynku (samego garażu w bryle budynku) i podłączyć prąd G11 do garażu (garaż byłby skończony, w nim będę miał rozdzielnię)

- a może pogadać z kier. bud. i próbować uzyskać odbiór mieszkania w którym nic nie ma (same wylewki, tynki i nic więcej; brak barierek) (chociaż to chyba nie przejdzie)

- a może komuś się udało przewalczyć z Energą Tczew wcześniejsze przepięcie na G11 ?

Z tego co czytałem to np. Tauron przestał rzucać kłody pod nogi i można zmienić taryfę praktycznie kiedy się chce.

Nie tak do końca, kiedy się chce. Byłem 2 miesiące temu w Tauronie i dowiedziałem się, że nie trzeba mieć odbioru budynku ale trzeba spełnić co najmniej dwa warunki:

1. Musi być SSZ

2. Musi być zrobiona instalacja el. w budynku oraz podpięty WLZ.