Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegła pełna na komin

Recommended Posts

No i nie daj sobie wcisnąć cegły pełnej z...dziurami!;) Sprzedawcy w hurtowni potrafią to uargumentować nastepująco: "wszyscy ją biorą!".

Są cegły kominowe ze szczelinami - jest to technologia dopuszczona przez ITB. Cegły 7-szczelinowe robi m.in. Terca. Co do sensowności ich stosowania się nie wypowiadam - sam je mam i na razie nie mam z nimi żadnych problemów :) Co do ceny - są tańsze o jakieś 10% od cegieł pełnych.

Cegła 7-szczelinowa do murowania kominów wygląda tak:

[ATTACH]318941[/ATTACH]

(cegła Terca Fraza)

Zgodzicie się chyba, że do dziurawki jej baardzo daleko i konstrukcyjnie na pewno bliżej do cegły pełnej :)

To co? Nie macie w firmie

Wienerberger

cegły na komin, by go zbudować zgodnie ze sztuką? Czy jest parcie żeby wciskać ludziom szczelinową?

Czy jest parcie żeby wciskać ludziom szczelinową?

Dlaczego od razu "wciskać"? To słowo kojarzy mi się z oszołomstwem, a w tej kwestii moim zdaniem sprawa jest jasna: kominy murowane są generalnie drogie, więc inwestorzy szukają sposobów na zbicie ceny. Skoro jest cegła, którą można wymurować komin taniej i bez radykalnej utraty jakości, to czemu ludzie mają z takiej opcji nie skorzystać? Tak więc jeżeli ktoś ma parcie na cegły 7-szczelinowe, to chyba wyłącznie inwestorzy...

Dlaczego od razu "wciskać"? To słowo kojarzy mi się z oszołomstwem, a w tej kwestii moim zdaniem sprawa jest jasna: kominy murowane są generalnie drogie, więc inwestorzy szukają sposobów na zbicie ceny. Skoro jest cegła, którą można wymurować komin taniej i bez radykalnej utraty jakości, to czemu ludzie mają z takiej opcji nie skorzystać? Tak więc jeżeli ktoś ma parcie na cegły 7-szczelinowe, to chyba wyłącznie inwestorzy...

Dlatego trzeba z parciem na głupotę walczyć, a nie powielać....

Byłem dzisiaj w sklepie i mieli cegłę czerwoną, ale jak zacząłem stukac to nie dzwoniła tylko tak samo brzmiała jakby stukał suporexem o siebie. Mieli drugą cegłę i ta cegła dzwoniła jak sztukalem jedną o drugą, ale nie była jednakowego koloru, miała takie przebarwienia czerwone z pomarańczowym a nawet z takim żółtym kolorem i nie wiem czy to dobra cegła czy nie. Cegłę z dziurami nawet nie biorę pod uwagę bo to szkoda kasy a potem nerwów.

A może jest w twojej okolicy dostępna cegła rozbiórkowa? Stare cegły trzymały normy, poza tym jak sie nie posypała przez 100 lat i jeszcze rozbiórkę wytrzymała, może być lepsza od tej z hurtowni. Sprawdzić ją można tak samo...