Alban 26.05.2015 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witam wszystkich, Mógłby ktoś polecić dobrą cegłę pełną na komin, skąd wziąć i jakiej firmy. Potrzebuje 4000 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.05.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Bierze się dwie cegły w ręce i stuka jedna o drugą ... jak pięknie dźwięcznie brzmią to dobrze.. gdy odgłos jest głuchy to zostaw taka cegłę na placu dla innych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.05.2015 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 No i nie daj sobie wcisnąć cegły pełnej z...dziurami! Sprzedawcy w hurtowni potrafią to uargumentować nastepująco: "wszyscy ją biorą!". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 28.05.2015 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 No i nie daj sobie wcisnąć cegły pełnej z...dziurami! A ja wziąłem, tylko do środka rurę od kotła gazowego zapakowałem - tańsza była niż pełna i kolor mi pasował Ale dzwoniała, że hoho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 28.05.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 No i nie daj sobie wcisnąć cegły pełnej z...dziurami! Sprzedawcy w hurtowni potrafią to uargumentować nastepująco: "wszyscy ją biorą!". Są cegły kominowe ze szczelinami - jest to technologia dopuszczona przez ITB. Cegły 7-szczelinowe robi m.in. Terca. Co do sensowności ich stosowania się nie wypowiadam - sam je mam i na razie nie mam z nimi żadnych problemów Co do ceny - są tańsze o jakieś 10% od cegieł pełnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.05.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Pollo. Gdyby to było 50%, bym Cię zrozumiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 30.05.2015 00:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, wezmę je pod uwagę. Jestem z Wyszkowa, może brał ktoś z cegielni z Slupna z pod Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.05.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Jeszcze słówko w sprawie dziurawych "cegłów": http://blog.kominki-batura.pl/znow-o-kominach/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 30.05.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 (edytowane) Cegła 7-szczelinowa do murowania kominów wygląda tak: (cegła Terca Fraza) Zgodzicie się chyba, że do dziurawki jej baardzo daleko i konstrukcyjnie na pewno bliżej do cegły pełnej Edytowane 30 Maja 2015 przez Groszek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.05.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Cegła 7-szczelinowa do murowania kominów wygląda tak: [ATTACH]318941[/ATTACH] (cegła Terca Fraza) Zgodzicie się chyba, że do dziurawki jej baardzo daleko i konstrukcyjnie na pewno bliżej do cegły pełnej To co? Nie macie w firmie Wienerberger cegły na komin, by go zbudować zgodnie ze sztuką? Czy jest parcie żeby wciskać ludziom szczelinową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.05.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 (edytowane) A klasa cegły?Jaka na komin?U mnie część ze 150, reszta z 200.Z tego co kiedyś czytałem, chyba odpowiednia to 150. Napiszcie coś na ten temat.200 dzwoni. 150 raczej nie ma szans (to z moich cegieł mam takie doświadczenie). Edytowane 30 Maja 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.05.2015 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Zawsze słyszałem, że co najmniej klasa 150. Ale 150 dziadkowe jakieś inne było. Stara cegła z której Niemcy dworce i szkoły budowali (podobno Francuzka), lepsza jest od dzisiejszych klinkierów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.05.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Polacy też z potrafili wyprodukować dobrą cegłę , wystarczy zobaczyć stara cegłę z Radziejowic jak wygląda po latach na budynkach Żyrardowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 01.06.2015 04:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Dzwoniłem do sklepu wczoraj i mają cegłę 150 za 0,60 zl i 200 za 0,80 zł, jutro jadę i porównam czy jest jakaś różnica cegły, bo może być tylko różnica ceny a cegła ta sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 01.06.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Czy jest parcie żeby wciskać ludziom szczelinową? Dlaczego od razu "wciskać"? To słowo kojarzy mi się z oszołomstwem, a w tej kwestii moim zdaniem sprawa jest jasna: kominy murowane są generalnie drogie, więc inwestorzy szukają sposobów na zbicie ceny. Skoro jest cegła, którą można wymurować komin taniej i bez radykalnej utraty jakości, to czemu ludzie mają z takiej opcji nie skorzystać? Tak więc jeżeli ktoś ma parcie na cegły 7-szczelinowe, to chyba wyłącznie inwestorzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.06.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Dlaczego od razu "wciskać"? To słowo kojarzy mi się z oszołomstwem a mnie ze sprzedawcami krążącymi po forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.06.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Dlaczego od razu "wciskać"? To słowo kojarzy mi się z oszołomstwem, a w tej kwestii moim zdaniem sprawa jest jasna: kominy murowane są generalnie drogie, więc inwestorzy szukają sposobów na zbicie ceny. Skoro jest cegła, którą można wymurować komin taniej i bez radykalnej utraty jakości, to czemu ludzie mają z takiej opcji nie skorzystać? Tak więc jeżeli ktoś ma parcie na cegły 7-szczelinowe, to chyba wyłącznie inwestorzy... Dlatego trzeba z parciem na głupotę walczyć, a nie powielać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 02.06.2015 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Byłem dzisiaj w sklepie i mieli cegłę czerwoną, ale jak zacząłem stukac to nie dzwoniła tylko tak samo brzmiała jakby stukał suporexem o siebie. Mieli drugą cegłę i ta cegła dzwoniła jak sztukalem jedną o drugą, ale nie była jednakowego koloru, miała takie przebarwienia czerwone z pomarańczowym a nawet z takim żółtym kolorem i nie wiem czy to dobra cegła czy nie. Cegłę z dziurami nawet nie biorę pod uwagę bo to szkoda kasy a potem nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.06.2015 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 A może jest w twojej okolicy dostępna cegła rozbiórkowa? Stare cegły trzymały normy, poza tym jak sie nie posypała przez 100 lat i jeszcze rozbiórkę wytrzymała, może być lepsza od tej z hurtowni. Sprawdzić ją można tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alban 03.06.2015 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Zabardzo to nie mam skąd wziąć takiej cegły rozbiórkowej. Musze kupić nową. Co myślisz o tych przebarwieniach? Dzwonić dzwoni ta cegła jak posztuka się jedną o drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts