nowy122 26.05.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witam ,mam w garażu do zamontowania zwykle drzwi pcv z niskim progiem (tak zwane sklepowe). Chce je zamontować do porothermu na SPAXy. I teraz pytanie czy przez ramę nawiercać wiertłem do metalu takiej samej średnicy jak mur ? O ile mniejsze powinno być wiertło do muru i profilu niż wkręt SPAX ? Druga sprawa, to czy wiercić przed pianowaniem czy może najpierw zapianować drzwi a wkręty na końcu jak piana zaschnie ? Dzięki za pomoc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.05.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 co rozumiesz pod pojęciem - SPAX ? bo jest wiele rodzajów takich śrubNajpierw wiercisz, później wstawiasz na samym końcu pianujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 26.05.2015 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Chodzi o SPAX takie kołki bez koszulki prosto w mur. Widziałem kiedyś jak przez ramę monterzy wiercili SDSem. Ale chyba lepiej przewiercić wiertłem do metalu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.05.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Coś jak "spax" ma zwykle średnicę 7,5mm. Nie ma przeszkód, by do spaxa użyć koszulki jeśli dziura wyjdzie za duża. Wierci się zwykle 6,5 . Życzę powodzenia z wiertłem do metalu. Nie wiem czy da radę. I tak jak powiedział kolega - wstawiamy ościeżnicę, wieszamy skrzydło, przymierzamy, poprawiamy (zawsze jest co). Wiercimy. Niekiedy wierci się część przed powieszeniem. Pianowanie jest zawsze na końcu..a tak w ogóle - Twoje drzwi - Twój problem. Masz chyba do nich instrukcję montażu.. PS. Chodzi mi o to, że pytasz o podstawowe rzeczy a to dobrze nie wróży temu montażowi.. ale powodzenia. Ps. 2. A tak w ogóle do drzwi PCW i porothermu nie użyłbym spaxa, a bardziej skutecznego sposobu mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 26.05.2015 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 -Ps. 2. A tak w ogóle do drzwi PCW i porothermu nie użyłbym spaxa, a bardziej skutecznego sposobu mocowania. co masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.05.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Np. kotwy do ustawienia i ew. dyble do rozparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.05.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witam - co masz na myśli ? Ja bym miał na myśli zatrudnienie profesjonalnej ekipy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 27.05.2015 03:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Dzięki za konstruktywne uwagi.... Ale powiedzcie jeszcze jak to jest z przewiercaniem przez ramę... U mojego sąsiada robili to SDSEM, przez ramę i od razu przez mur.Czy to prawidłowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.05.2015 03:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 (edytowane) Przez ramę wiercisz wiertłem od metalu, w murze SDSem ale bez udaru (poroterm) Z udarem możesz także ale bardzo ale to bardzo delikatnie bo ten materiał, jakże często sprzedawany w dobrej cenie i g... jakości rozsypuje sie w kawałki przy agresywnym udarzeI tak jak zauważył MM po Twych pytaniach, lepiej zatrudnij kogoś kto sie na montażu zna, bo niby łatwo ale przy drzwiach wejściowych popełnić błędy montażowe bardzo łatwo, ba ! nawet jest to pewne w Twoim wypadku. Bo śruby, wiercenie, udar, kolejność to pikuś przy ustawianiu drzwi by później były szczelne i się nie wykrzywiały Edytowane 27 Maja 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 27.05.2015 04:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Dzięki, zobaczymy może faktycznie komuś to zlecę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 27.05.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 najlepiej mocowac drzwi i okna na kotwach , wiercenie przez rame to fuszerka . nigdy bym nie zamontowal drzwi czy okna wiercac przez rame . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.05.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 najlepiej mocowac drzwi i okna na kotwach , wiercenie przez rame to fuszerka . nigdy bym nie zamontowal drzwi czy okna wiercac przez rame . ... do czasu. Jakbyś to robił zawodowo (W tym montaż ciężkich, często używanych drzwi) to szybko byś się przekonał, że wiercenia przez ramę jest czasem niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.05.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Witam najlepiej mocowac drzwi i okna na kotwach , wiercenie przez rame to fuszerka . nigdy bym nie zamontowal drzwi czy okna wiercac przez rame . Hmmm bardzo ciekawy pogląd - rozumiem, że poparty czymś wartościowym a nie tylko Twoim "widzimisiem" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.05.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 najlepiej mocowac drzwi i okna na kotwach , wiercenie przez rame to fuszerka . nigdy bym nie zamontowal drzwi czy okna wiercac przez rame . Powodzenia i więcej takich konstruktywnych porad, co zresztą już wytknęli poprzednicy. I zapewne wstawiasz samą ościeżnicę na poziomicę i jest OK a później zawieszasz skrzydło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 29.05.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 najlepiej mocowac drzwi i okna na kotwach , wiercenie przez rame to fuszerka . nigdy bym nie zamontowal drzwi czy okna wiercac przez rame . A u nas w instrukcji montażu jest że "szczególnie" drzwi należy montować przez ramę, a nie na kotwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 31.05.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 A u nas w instrukcji montażu jest że "szczególnie" drzwi należy montować przez ramę, a nie na kotwy. Ja też tak miałem przy swoich drzwiach. Najlepiej zapytać fachowca i zdać się na dobry montaż, bo co drzwi to trochę inna procedura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts