Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz drzwi pcv - jaka kolejność

Recommended Posts

Witam ,mam w garażu do zamontowania zwykle drzwi pcv z niskim progiem (tak zwane sklepowe).

Chce je zamontować do porothermu na SPAXy. I teraz pytanie czy przez ramę nawiercać wiertłem do metalu takiej samej średnicy jak mur ? O ile mniejsze powinno być wiertło do muru i profilu niż wkręt SPAX ?

Druga sprawa, to czy wiercić przed pianowaniem czy może najpierw zapianować drzwi a wkręty na końcu jak piana zaschnie ?

Dzięki za pomoc....

Coś jak "spax" ma zwykle średnicę 7,5mm. Nie ma przeszkód, by do spaxa użyć koszulki jeśli dziura wyjdzie za duża. Wierci się zwykle 6,5 . Życzę powodzenia z wiertłem do metalu. Nie wiem czy da radę.

I tak jak powiedział kolega - wstawiamy ościeżnicę, wieszamy skrzydło, przymierzamy, poprawiamy (zawsze jest co). Wiercimy. Niekiedy wierci się część przed powieszeniem. Pianowanie jest zawsze na końcu..

a tak w ogóle - Twoje drzwi - Twój problem. Masz chyba do nich instrukcję montażu..

PS. Chodzi mi o to, że pytasz o podstawowe rzeczy a to dobrze nie wróży temu montażowi.. ale powodzenia.

Ps. 2. A tak w ogóle do drzwi PCW i porothermu nie użyłbym spaxa, a bardziej skutecznego sposobu mocowania.

Przez ramę wiercisz wiertłem od metalu, w murze SDSem ale bez udaru (poroterm)

Z udarem możesz także ale bardzo ale to bardzo delikatnie bo ten materiał, jakże często sprzedawany w dobrej cenie i g... jakości rozsypuje sie w kawałki przy agresywnym udarze

I tak jak zauważył MM po Twych pytaniach, lepiej zatrudnij kogoś kto sie na montażu zna, bo niby łatwo ale przy drzwiach wejściowych popełnić błędy montażowe bardzo łatwo, ba ! nawet jest to pewne w Twoim wypadku. Bo śruby, wiercenie, udar, kolejność to pikuś przy ustawianiu drzwi by później były szczelne i się nie wykrzywiały

Edytowane przez nikt ważny

najlepiej mocowac drzwi i okna na kotwach , wiercenie przez rame to fuszerka . nigdy bym nie zamontowal drzwi czy okna wiercac przez rame .

... do czasu.

Jakbyś to robił zawodowo (W tym montaż ciężkich, często używanych drzwi) to szybko byś się przekonał, że wiercenia przez ramę jest czasem niezbędne.

najlepiej mocowac drzwi i okna na kotwach , wiercenie przez rame to fuszerka . nigdy bym nie zamontowal drzwi czy okna wiercac przez rame .

Powodzenia :) i więcej takich konstruktywnych porad, co zresztą już wytknęli poprzednicy. I zapewne wstawiasz samą ościeżnicę na poziomicę ;) i jest OK ;) a później zawieszasz skrzydło ;)