czekt 26.05.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witam na forum Mam do powieszenia huśtawkę i hamak w pokoju terapeutycznym z podwieszanym sufitem (płyty karton-gips) a że ma to być dla chorego (autystycznego) dziecka ale bardzo żywiołowego + waga ok. 50 kg musi się to trzymać bardzo solidnie. Zrobiłem ale nie jestem zadowolony bo szpilka się rusza już przy zwykłym huśtaniu. Zrobiłem tak: 1. otwór w suficie 2. szpilka 14mm x 500 mm przepuszczona na wylot przez karton gips - styropian - strop i złapana nakrętką na podkładce na strychu 3. w pokoju podkładka na karton gips nakrętka później oczko nakręcane coś takiego tylko większe i w środku oka też nakrętka) Miały iść jeszcze karabinki które część naprężeń by odebrały ale ich nie mam na razie więc spróbowałem tak jak jest teraz i niestety szpilka się rusza. Nie da się tego mocno skręcić bo jak dokręcam na strychu nakrętkę to w pokoju podkładkę wgniata w karton gips. Całość jeździ delikatnie po suficie wyrabiając otwór w karton gipsie. Moje pomysły: 1) wpuścić kotwę chemiczną w strop na szpilce ale minus taki, że szpilka przechodzi później jeszcze przez styropian i płytę k-g na ok. 10 cm gdzie dalej będzie miała luz ... nie wiem czy to wystarczy 2) zrobić patent jak w kościele wiszą lampy czyli otwornicą otwór 10 cm w płycie karton - gips i styropianie (taka tuleja) i tak jak teraz zrobiłem skręcić wszystko ale do stropu tylko to oczko niżej by wystawało poniżej karton gips by można było złapać karabińczyk i wtedy nie będzie obcierać. 3) to samo co w punkcie 2 ale zamiast szpilek typowe haki do huśtawki na kołek rozporowy bo szpilki są dość miękkie w rękach je delikatnie mogę wygiąć Chyba, że macie jeszcze inną propozycję ? Proszę pilnie o odpowiedź bo dziecko ciężko znosi remont i brak swoich huśtawek więc trzeba to jak najszybciej powiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 27.05.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Witam na forum Mam do powieszenia huśtawkę i hamak w pokoju terapeutycznym z podwieszanym sufitem (płyty karton-gips) a że ma to być dla chorego (autystycznego) dziecka ale bardzo żywiołowego + waga ok. 50 kg musi się to trzymać bardzo solidnie. Zrobiłem ale nie jestem zadowolony bo szpilka się rusza już przy zwykłym huśtaniu. Zrobiłem tak: 1. otwór w suficie 2. szpilka 14mm x 500 mm przepuszczona na wylot przez karton gips - styropian - strop i złapana nakrętką na podkładce na strychu 3. w pokoju podkładka na karton gips nakrętka później oczko nakręcane coś takiego [ATTACH=CONFIG]318506[/ATTACH] tylko większe i w środku oka też nakrętka) Miały iść jeszcze karabinki które część naprężeń by odebrały ale ich nie mam na razie więc spróbowałem tak jak jest teraz i niestety szpilka się rusza. Nie da się tego mocno skręcić bo jak dokręcam na strychu nakrętkę to w pokoju podkładkę wgniata w karton gips. Całość jeździ delikatnie po suficie wyrabiając otwór w karton gipsie. Moje pomysły: 1) wpuścić kotwę chemiczną w strop na szpilce ale minus taki, że szpilka przechodzi później jeszcze przez styropian i płytę k-g na ok. 10 cm gdzie dalej będzie miała luz ... nie wiem czy to wystarczy 2) zrobić patent jak w kościele wiszą lampy czyli otwornicą otwór 10 cm w płycie karton - gips i styropianie (taka tuleja) i tak jak teraz zrobiłem skręcić wszystko ale do stropu tylko to oczko niżej by wystawało poniżej karton gips by można było złapać karabińczyk i wtedy nie będzie obcierać. 3) to samo co w punkcie 2 ale zamiast szpilek typowe haki do huśtawki na kołek rozporowy bo szpilki są dość miękkie w rękach je delikatnie mogę wygiąć Chyba, że macie jeszcze inną propozycję ? Proszę pilnie o odpowiedź bo dziecko ciężko znosi remont i brak swoich huśtawek więc trzeba to jak najszybciej powiesić. Jaka odległość między stropem a GK?, jaki strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czekt 27.05.2015 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 ^^^ Strop z betonu odległość od stropu (podstawy) do k-g ok 10 cm. Przestrzeń ta jest wypełniona styropianem ale luźno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 27.05.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 ^^^ Strop z betonu odległość od stropu (podstawy) do k-g ok 10 cm. Przestrzeń ta jest wypełniona styropianem ale luźno. Dla mnie to za duża przestrzeń, szpilka od tego wyginania uszkodzi płyty na styku, a może nawet pęknie. Mi przychodzą do głowy dwa pomysły: 1. Powiększyć otwór w stropie i wbić calową rurę stalową aż do płyt, ale tak żeby po skręceniu nakrętka była 1mm nad płytą GK wtedy szpilka nie powinna się wyginać, szpilkę skręcisz z dwóch stron, a dodatkowo możesz na poddaszu wywiercić otwór w rurze i wsadzić pręt np:4mm dla bezpieczeństwa na koniec przestrzeń między rurą, a szpilką możesz zalać zaprawą. 2. Między stropem, a płytą można dać kantówkę na odpowiednią szerokość. jedno i drugie rozwiązanie wymaga wycięcia otworu w płycie GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czekt 27.05.2015 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Też dzisiaj myślałem o kantówce tylko zastanawiam się nad wielkością klocka. Szpilki są w rozstawie ok. 50 cm a pośrodku jest profil od sufitu podwieszanego więc nie może to być 'belka' 10 na 50 cm tylko 2 oddzielne klocki. Myślałem wyciąć otwór w karton gipsie 10x10 wstawić w to miejsce klocki by się licowały z płytą sufitu i wszystko wtedy razem skręcić tylko czy tak małe klocki nie pękną czy dać większe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 28.05.2015 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Też dzisiaj myślałem o kantówce tylko zastanawiam się nad wielkością klocka. Szpilki są w rozstawie ok. 50 cm a pośrodku jest profil od sufitu podwieszanego więc nie może to być 'belka' 10 na 50 cm tylko 2 oddzielne klocki. Myślałem wyciąć otwór w karton gipsie 10x10 wstawić w to miejsce klocki by się licowały z płytą sufitu i wszystko wtedy razem skręcić tylko czy tak małe klocki nie pękną czy dać większe ? Ja bym dał trochę większy klocek jak mają być pojedyncze. Otwór zrób trochę większy niż klocek, wkręć dwa profile do płyty i później do profili przykręć kawałek płyty bo jak przykręcisz do drzewa to na pewno będą pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts