asas88 26.05.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Witam serdecznie. Mam dość nietypowy problem, a mianowicie: Pomieszczenie w starej kamienicy chciałbym przekształcić w pokój i łazienkę + kuchnię. Podłoga w pokoju ma być oryginalna - nie chcę w nią ingerować. Podłoga oczywiście drewniana, w raczej dobrym stanie, nic nie skrzypi, nie rusza się. Legary pod deskami co ok 90cm. Rozkład pomieszczeń jaki chciałbym uzyskać przedstawia obrazek: W lewym górnym rogu (powierzchnia 320x255cm) mają być płytki, a reszta zostaje jak jest czyli deski. No i teraz nasuwa się kilka pytań: 1. W miejscu gdzie mają być płytki wg mnie najprościej położyć na deski płytę OSB powiedzmy 22mm (lub 2x15mm czy coś podobnego), tylko czy to będzie odpowiednie (odpowniednio sztywne pod same płytki)? 2. Rozwiązanie z poprzedniego punktu ma zasadniczą wadę. Podnosi poziom w tych pomieszczeniach o jakieś 3,5-4cm, niby nie jest źle, ale czy jest sens wycinać fragment podłogi i budować w jej miejscu nową? I czy w takim rozwiązaniu uzyskam podobne poziomy (tj poziom nowych płyt OSB jakieś 10mm poniżej poziomu starych desek, ze względu na płytki)? Nie znam grubości desek, ale podejrzewam, że mają ok 3-4cm grubości. Wyglądają na prawdę solidnie, niektóre są szerokie na ok 25-30cm. 3. Jeśli da się zrobić nową podłogę spełniającą warunki powyżej to w jaki sposób najlepiej wzmocnić przestrzeń między legarami? Kantówki 4x6 będą dobre? co 30-40cm? 4. No i jeszcze jedna sprawa: na nowej podłodze ma też stać dość gruba ścianka na stelażu (stelaż 100mm), a na niej mają wisieć szafki kuchenne. (to ta pozioma) Ściana wychodzi trochę obok legaru (czy tam belki nośnej - nie wiem jak to się dokładnie nazywa). Czy to obciąży zbytnio nowej podłogi? Jeśli coś przeoczyłem to proszę dopytać. Piszę pierwszy raz i mam nadzieję, że nie udało mi się naruszyć regulaminu forum Pozdrawiam. Edytowane 26 Maja 2015 przez asas88 dodanie dodatkowej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts