Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie będzie mieszkać Jane? Komentarze

ewusia

Recommended Posts

Jane, najważniejsze że chcesz. A chcieć to móc. Więc będziesz miała ten swój wymarzony domek na wymarzonej ziemi :D

A wątpliwości miał na początku każdy z nas....

Więc nie przejmuj sie i szukaj dalej działki. A jak ją zobaczysz to na pewno będziesz wiedziała że to właśnie TA i żadna inna :D

Powodzenia :D

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
jane - kupuj "wąską". 17,95 szerokości to nie jest mało. U mnie jest podobnie - szerokość do zabudowy 11,00 metrów i właśnie taki dom mam zaprojektowany co do centymetra. Projekt typowy, który mi się podobał miał 11,30 i nie pasował. Mam więc indywidualny, ale zwężony i nieco wydłużony. Jest super !!!

jane - mam trochę podobną (chyba) działkę bo i do rzeczki niedaleko i na rzeczce mostek a przy domu droga przez niego. Ale do rzeczy:

1) wylanie rzeczki - czy ktoś mieszka w poblizu? Jeśli tak - to popytajcie czy wylew był. I co to za rzeczka? Duża, mała? W okolicy opowiadają o powodziach? Ile musi się podnieść poziom wody by Cię zalało? I jest jeszcze jeden parametr, oprócz potencjalnego wylewu - poziom wód gruntowych. Prawdopodobnie poziom wód gruntowych nie jest niższy niż poziom wody więc możesz mieć wodę dość płytko. Nie jest to rzecz dyskwalifikująca działkę, ale należy sobie z tego zdawać sprawę (np. rzeby zrobić piwnicę to dobrą izolację dawać by trzeba ale lepiej i tak z piwnicy zrezygnować). Ciekawostka też (rozumiem że wiosną nie widziałaś tej działki) czy wiosną na działce stała woda czy nie?

2) ruch na mostku - sprawa indywidualna. Bardziej zależy od natężenia ruchu. Czy będzie duże? Bo sam mostek - droga jak każda inna i sam nie chałasuje ;)

Pozdrawiam