Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka K-G i prysznic

Recommended Posts

Cześć

Pytanie do mądrzejszych.

Przed chwilą projektantka (tak - o 23 - projektantka to znajoma ;) ) zaproponowała aranżację łazienki. Główny problem to drzwi - jest za mało miejsca by wygodnie otwierać je na zewnątrz (by zablokowały cały korytarzyk), średnio też wygląda otwieranie do środka (i tak - nie jest zgodne z przepisami).

Jako rozwiązanie został mi zaproponowany system Eclisse - drzwi przesuwane chowane w ścianie. Jedyny problem, że chowany w karton-gipsie ... (zgodnie z projektem wszystkie ścianki miały być z Silki).

Najgorszy jest fakt, że jest to ściana, na której będzie stał prysznic type "walk-in". Trudno to opisać - może łatwiej będzie narysować (rzut z góry):

lazienka.png

Czarna linia - ścianka z Ytonga (nośna)

Czerwona linia - ścianka z K-G

Niebieska linia - szkło (ścianka prysznicowa)

I teraz pytania:

- Czy K-G utrzyma szkło ? (tak, wiem że jest ono też montowane do ściany równoległej do szkła - czyli Ytonga, ale ... )

- Czy K-G (a na nim jakieś płytki) mogą być użyte w tej sytuacji (żeby woda się po nich lała)

- Czy w tym K-G bez problemowo umocuję baterię prysznicową i deszczownię ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Spokojnie K-G utrzyma szklo , w miejscu gdzie bedzie mocowane szklo nakezy dobawic deske wewnatrz sciany ( bedzie do czego przykrecic profil od szyby ) . Baterie i deszczownice terz zamocujesz bezproblemowo . Pamietaj tylko zeby uzyc zielonej plyty i pod plytkami polozyc folie w plynie .

Bez problemu przymocujesz szybę do GK, ważne by ją wzmocnić od tyłu jakąś deską. Poniżej fotka dwóch wystających konstrukcji z GK (na nich płytki 90x30), na półce z mozaiką jest taki "występek" w którym jest rura wentylacyjna i w tym miejscy będzie prostopadła szyba do prysznica. Wieszałem się, szarpałem i nic się nie rusza.

20150521_174203_resized.jpg

Edytowane przez CzarnyIwan