pawelekm 27.05.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 (edytowane) Witam, Chcieliśmy w domu mieć kominek pełniący funkcję typowo "wizualną", estetyczną. Nie znam się na tym kompletnie dlatego chciałem zapytać czy zaproponowane przez firmę ceny nie są zbyt duże. Cena wkładu - Spartherm, z szybą otwieraną "do góry" - 6.900 zł + robocizna (montaż, obudowa etc.) 6.000 zł Proszę o opinie. Ewentualnie czy zaproponowany wkład jest ok ? Czy można zastosować inny, jaki ? Pozdrawiam Paweł Edytowane 27 Maja 2015 przez pawelekm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 27.05.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Witam, Chcieliśmy w domu mieć kominek pełniący funkcję typowo "wizualną", estetyczną. Nie znam się na tym kompletnie dlatego chciałem zapytać czy zaproponowane przez firmę ceny nie są zbyt duże. Cena wkładu - Spartherm, z szybą otwieraną "do góry" - 6.900 zł + robocizna (montaż, obudowa etc.) 6.000 zł Proszę o opinie. Ewentualnie czy zaproponowany wkład jest ok ? Czy można zastosować inny, jaki ? Pozdrawiam Paweł Z mojego krótkiego doświadczenia z kominkami, (bo własnie mi się buduje) uważam ze: - zdunowie nie lubią pojęcia "funkcja wizualno-estetyczna". Albo palimy i ma działać albo kleimy fototapetę z kominkiem. - Spartherm dla takiej funkcji? To tak jakby kupić mercedesa i wyjeżdżać nim dwa razu do roku (ale są i tacy, bo kto bogatemu zabroni). Notabene cena za sam wkład z szyba boczna podnoszona do góry nie wydaje mi się wygórowana. Ale pewnie to jakiś mniejszy model. - "robocizna (montaż, obudowa etc.)" - trzy ważne słowa, ważniejsze od samego wkładu bo różnica może być ogromna. Na tym się skup, obejrzyj realizacje, jaka technika, jaki materiał, spytaj jak będzie dystrybuowane ciepło, itd. Jeśli już wspomniałem o bogatych to rozważ zabudowę szamotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.05.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Witam, Nie znam się na tym kompletnie dlatego chciałem zapytać czy zaproponowane przez firmę ceny nie są zbyt duże. Wsadziłeś kij w mrowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelekm 27.05.2015 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Wsadziłeś kij w mrowisko Po prostu chodzi mi tylko o to czy firma nie chce mnie naciągnąć. Jeśli nie taki wkład (Spartherm) to co kupić do takiej "nielubianej" funkcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.05.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Po prostu chodzi mi tylko o to czy firma nie chce mnie naciągnąć. Jeśli nie taki wkład (Spartherm) to co kupić do takiej "nielubianej" funkcji ? Wiem, ale nikt z fachowców Ci nie odpowie - bo to wg nich zależy... od miliona czynników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.05.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Ale moze chociaz napisz jak duzy, z szyba pionową, czy poziomą.... Czy musi być otwierana do góry?Spartherm za 6K tylko po to, by na niego patrzec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 27.05.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Moja Lechma 24kW z PW i pryzmą dzieloną + autoamatyka + wszystkie zabezpieczenia + instalacja miedziana do spięcie z kotłownią (łącznie z wymiennikiem ciepła, pompami ect) + obudowa kosztowała w sumie ok 16-18tyś złotych, bez robocizny (wykonanie samodzielne całości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.05.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Wsadziłeś kij w mrowisko Na razie to usiadł gołym tyłkiem na mrowisku... Moja żona tez tak umie przekazywać informacje: -Słuchaj był klient, no wiesz ten co wtedy... -Kiedy?! -O Jezu, no wiesz, ten taki wysoki... -A jakim samochodem przyjechał?! -Czerwonym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 27.05.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Na razie to usiadł gołym tyłkiem na mrowisku... Moja żona tez tak umie przekazywać informacje: -Słuchaj był klient, no wiesz ten co wtedy... -Kiedy?! -O Jezu, no wiesz, ten taki wysoki... -A jakim samochodem przyjechał?! -Czerwonym.... Można jeszcze dodac -A jak się samochód nazywał -Chyba Miluś Moja jest taka sama - ten gatunek tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.05.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 -A jakim samochodem przyjechał?! -Czerwonym.... Pamięta Pan ? Byłem u Pana na jesieni.......takim czerwonym Audi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelekm 28.05.2015 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Dziękuję fachowe za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.05.2015 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Dziękuję fachowe za porady. Ty się nie obrażaj, tylko zapodaj więcej danych. 1. Nazwa i model wkładu. Firma Spartherm produkuje setki modeli wkładów. Nawet wróżka Ci nie powie ile kosztuje Twój, jeśli go nie opiszesz (nazwa modelu) lub nie pokażesz (fotka!). 2. Obudowa za 6000 z czego (materiał - płyta GK, Płyta krzemianowa) 3. Gabaryty 4. Rodzaj wykończenia 5. Dodatki w cenie( półki - kamień )? 6. Sposób podłączenia do komina? 7. Kratki (rodzaj, ilość , wielkość)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 28.05.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Ty się nie obrażaj, tylko zapodaj więcej danych. PAWELEKM, przekręciłem nieco Twój inauguracyjny wpis, żeby podkreślić, jak trudno jest Ci odpowiedzieć. Witam, Chcieliśmy na działce mieć garaż z autem, pełniący funkcję typowo "wizualną", estetyczną. Nie znam się na tym kompletnie dlatego chciałem zapytać czy zaproponowane przez firmę ceny nie są zbyt duże. Cena auta - Audi, z szybą otwieraną "elektrycznie" - 6.900 zł + robocizna (montaż, obudowa etc.) 6.000 zł Proszę o opinie. Ewentualnie czy zaproponowane auto jest ok ? Czy można zastosować inne, jake ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelekm 28.05.2015 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Ok. Nie obrażam się. Dziś postaram się wszystko napisać. Faktycznie nie odrobiłem lekcji ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 03.06.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Witam, Chcieliśmy w domu mieć kominek pełniący funkcję typowo "wizualną", estetyczną. Nie znam się na tym kompletnie dlatego chciałem zapytać czy zaproponowane przez firmę ceny nie są zbyt duże. Cena wkładu - Spartherm, z szybą otwieraną "do góry" - 6.900 zł + robocizna (montaż, obudowa etc.) 6.000 zł Proszę o opinie. Ewentualnie czy zaproponowany wkład jest ok ? Czy można zastosować inny, jaki ? Pozdrawiam Paweł Przejrzałem cennik ogólnie dostępny i ceny wkładów Spartherm podnoszonych do góry zaczynają sie od kwoty 2000 euro/netto. Podejrzanie niska oferta Proszę zapytać, czy produkt objęty jest 10 letnią gwarancją. Przypuszczam, że numer AB urządzenia nie pozwoli na zarejestrowanie go w PL. Proszę być świadomy, że Spartherm Polska odmówi jakiejkolwiek ewentualnej naprawy. Z własnego doświadczenia wiem, że mechanizm unoszenia szyby na pewno będzie trzeba regulować lub po kilku latach naprawiać. Pozdrawiam Jarek Godzic www.kominki-godzic.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts