Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena kominka

pawelekm

Recommended Posts

Witam,

Chcieliśmy w domu mieć kominek pełniący funkcję typowo "wizualną", estetyczną.

Nie znam się na tym kompletnie dlatego chciałem zapytać czy zaproponowane przez firmę ceny nie są zbyt duże.

Cena wkładu - Spartherm, z szybą otwieraną "do góry" - 6.900 zł + robocizna (montaż, obudowa etc.) 6.000 zł

Proszę o opinie. Ewentualnie czy zaproponowany wkład jest ok ? Czy można zastosować inny, jaki ?

Pozdrawiam

Paweł

DSC_0097.jpg

1.JPG

Edytowane przez pawelekm

Witam,

Nie znam się na tym kompletnie dlatego chciałem zapytać czy zaproponowane przez firmę ceny nie są zbyt duże.

Cena wkładu - Spartherm, z szybą otwieraną "do góry" - 6.900 zł + robocizna (montaż, obudowa etc.) 6.000 zł

Proszę o opinie. Ewentualnie czy zaproponowany wkład jest ok ? Czy można zastosować inny, jaki ?

Pozdrawiam

Paweł

Z mojego krótkiego doświadczenia z kominkami, (bo własnie mi się buduje) uważam ze:

- zdunowie nie lubią pojęcia "funkcja wizualno-estetyczna". Albo palimy i ma działać albo kleimy fototapetę z kominkiem.

- Spartherm dla takiej funkcji? To tak jakby kupić mercedesa i wyjeżdżać nim dwa razu do roku (ale są i tacy, bo kto bogatemu zabroni).

Notabene cena za sam wkład z szyba boczna podnoszona do góry nie wydaje mi się wygórowana. Ale pewnie to jakiś mniejszy model.

- "robocizna (montaż, obudowa etc.)" - trzy ważne słowa, ważniejsze od samego wkładu bo różnica może być ogromna. Na tym się skup, obejrzyj realizacje, jaka technika, jaki materiał, spytaj jak będzie dystrybuowane ciepło, itd.

Jeśli już wspomniałem o bogatych to rozważ zabudowę szamotowa.

Wsadziłeś kij w mrowisko :)

Na razie to usiadł gołym tyłkiem na mrowisku...;)

Moja żona tez tak umie przekazywać informacje:

-Słuchaj był klient, no wiesz ten co wtedy...

-Kiedy?!

-O Jezu, no wiesz, ten taki wysoki...

-A jakim samochodem przyjechał?!

-Czerwonym....

Na razie to usiadł gołym tyłkiem na mrowisku...;)

Moja żona tez tak umie przekazywać informacje:

-Słuchaj był klient, no wiesz ten co wtedy...

-Kiedy?!

-O Jezu, no wiesz, ten taki wysoki...

-A jakim samochodem przyjechał?!

-Czerwonym....

Można jeszcze dodac

-A jak się samochód nazywał

-Chyba Miluś

;)

Moja jest taka sama - ten gatunek tak ma :)

Dziękuję fachowe za porady.

Ty się nie obrażaj, tylko zapodaj więcej danych.

1. Nazwa i model wkładu. Firma Spartherm produkuje setki modeli wkładów. Nawet wróżka Ci nie powie ile kosztuje Twój, jeśli go nie opiszesz (nazwa modelu) lub nie pokażesz (fotka!).

2. Obudowa za 6000 z czego (materiał - płyta GK, Płyta krzemianowa)

3. Gabaryty

4. Rodzaj wykończenia

5. Dodatki w cenie( półki - kamień )?

6. Sposób podłączenia do komina?

7. Kratki (rodzaj, ilość , wielkość)?

Ty się nie obrażaj, tylko zapodaj więcej danych.

PAWELEKM, przekręciłem nieco Twój inauguracyjny wpis, żeby podkreślić, jak trudno jest Ci odpowiedzieć.

Witam,

Chcieliśmy na działce mieć garaż z autem, pełniący funkcję typowo "wizualną", estetyczną.

Cena auta - Audi, z szybą otwieraną "elektrycznie" - 6.900 zł + robocizna (montaż, obudowa etc.) 6.000 zł

Proszę o opinie. Ewentualnie czy zaproponowane auto jest ok ? Czy można zastosować inne, jake ?

Pozdrawiam

Witam,

Pozdrawiam

Paweł

Przejrzałem cennik ogólnie dostępny i ceny wkładów Spartherm podnoszonych do góry zaczynają sie od kwoty 2000 euro/netto. Podejrzanie niska oferta :-( Proszę zapytać, czy produkt objęty jest 10 letnią gwarancją. Przypuszczam, że numer AB urządzenia nie pozwoli na zarejestrowanie go w PL. Proszę być świadomy, że Spartherm Polska odmówi jakiejkolwiek ewentualnej naprawy. Z własnego doświadczenia wiem, że mechanizm unoszenia szyby na pewno będzie trzeba regulować lub po kilku latach naprawiać. Pozdrawiam Jarek Godzic www.kominki-godzic.pl