Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom wód gruntowych, czy jest wysoki ?

Recommended Posts

Co prawda już od 3 lat jestem posiadaczem tej działki ok 9arów ,na niej jest postawiony dom. Ogólnie teren uznawany jest za mokry, zalewowy ( przez opady bo w bliskiej okolicy brak zbiorników wodnych czy rzek ) .

Działka była w dołku i była nie równa, wiec została wyrównana do działek sąsiednich ( spadek osiedla z lewej do prawej ) . Przed wyrównaniem połowa działki po roztopach była zalana wodą na wysokość ok 30cm.

Po przewertowaniu internetu dowiedziałem się aby obok domu wykopać dołek metrowy aby sprawdzić poziom wód gruntowych. Wyczytałem , że niektórzy maja 1,5m to jest bardzo niski , drudzy 0,7m co jest w miarę ok a są też tacy co maja zaraz pod powierzchnią.

No właśnie ale kiedy ten poziom wód gruntowych się sprawdza ?Tego nigdzie nie znalazłem. Jeżeli jest okres gdy pada deszcz kilka dnia ,są ulewy tak jak teraz to woda jest na wysokości ok 0,7-0,5m przy domu , na końcu działki zapewne jest o 20cm wyżej bo jest zrobiony spadek na działkę gminną, taki winkiel, nieużytek. Ale gdy jest normalna pogoda, raz na jakiś czas popada parę godzin to wody w dołku nie ma.

Pytanie dlatego mnie nurtuje ponieważ , podczas takich solidnych opadów deszczu woda na działce jest na powierzchni ok 1-2cm (wiadomo , że działka nie jest jak stół i są też większe i głębsze kałuże ) , gdy opady miną to na drugi dzień już wody na powierzchni nie ma ( chyba , że w kałużach ) jedynie jak się chodzi to taka ziemia jeszcze jest gąbczasta.

Co o tym myśleć? Jaki mam poziom wód gruntowych ? Dlaczego jest taka cienka tafla wody, normalna sprawa czy poziom wód gruntowych wysoki ? przejmować się czy to jest norma ?

W tamtym roku było orane itd pod sianie trawy.

Edytowane przez rustin

No właśnie ale kiedy ten poziom wód gruntowych się sprawdza ?Tego nigdzie nie znalazłem.

Przez cały rok. Poziom tych wód będzie się zmieniał w zależności od pory roku, opadów itp. Obserwacje kilka razy w roku pomogą Ci określić jak się poziom zmienia, ile wynosi maksymalny, bo to jest najważniejsze.

Z opisu wynika, że w Twoim przypadku może być problem z warstwą nieprzepuszczającą, która uniemożliwia deszczówce szybko wsiąknąć.

Też mnie nurtuje to zapytanie: Jak sprawdzić poziom wód gruntowych? U mnie glina - jak sucho skała, samym szpadlem nie wykopiesz dziury, musi być kilof:) Jak popada, robi się miękko...

Łopatologicznie:

- wykopuję dziurę na dwa metry głębokości i obserwuję, kiedy pojawi się woda??? Czy jest taka opcja, że nie pojawi się w ogóle?

Tak jak pisałem wcześniej po deszczach , kilka dni i wody na metr nie ma.

Zdrenować ale gdzie ją zbierać ? Poziom wód gruntowych mi nie przeszkadza jeżeli jest wysoki, bardziej, że po deszczu jest taka tafla wody jak pisałem mimo że lustro wody jest 0,5m niżej albo wiecej.

Wczoraj ok 24.00 w końcu przestało padać. Jak jechałem do pracy przed południem woda była ok 0,4m poniżej gruntu. Dzisiaj sprawdziłem i jest 0,5m , nie wiem czy szybko czy wolno opada ale opada :)

Czyli jaki poziom wód gruntowych mogę przyjąć ? 0,4m ?

Edytowane przez rustin