gadams 27.05.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Zastanawiam się nad wyborem tynku. Który tynk wybrać na dom jednorodzinny? Co myślicie o tynkach silikonowych? Jaką strukturę najlepiej wybrać? Jakie firmy polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 27.05.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Generalnie tynk silikonowy którejś z wiodących firm. Z Caparola Amphisilan albo Thermosan NQG. Lepiej dopłacić do silikonu i mieć spokój na lata. Ze struktur najlepiej wychodzi K15. Najmniej się brudzi i przyjaźnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agarja 14.06.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Zastanawiam się nad wyborem tynku. Który tynk wybrać na dom jednorodzinny? Co myślicie o tynkach silikonowych? Jaką strukturę najlepiej wybrać? Jakie firmy polecacie ? : My robiliśmy elewację w zeszłym roku na tynkach KOSBUD. Polecili nam znajomi..Polski producent, produkt w dobrej cenie, ładna kolorystyka. Wykonawca pracował na tym tynku pierwszy raz i był bardzo zadowolony. Nam też sie podoba..... no i gwarancja 6 lat przy całym systemie. polecam:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 14.06.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Zastanawiam się nad wyborem tynku. Który tynk wybrać na dom jednorodzinny? Co myślicie o tynkach silikonowych? Jaką strukturę najlepiej wybrać? Jakie firmy polecacie ? Nie znajdziesz nic lepszego niż tynk silikonowy, odradzałbym rozważanie akrylowego. Ja mam u siebie Foveo Tech TN30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.06.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 sokrates: znajdzie: jest to mineralka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 15.06.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Czy ktoś może wyjaśnić różnice pomiędzy Sylitol-Fassadenputz a AmphiSilan-Fassadenputz.Sylikon/sylikat?Który lepiej nadaje się do domu wybudowanego wśród pól i w bliskości dość dużej ilości drzew i rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.06.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Sylitol - silikatowy (produkcja DE) praktycznie w tej samej cenie co Amphisilan PL Amphisilan - silikonowy (produkcja PL)Thermosan NQG - lepszy silikonowy o cechach silikatowego. (Produkcja DE) cenowo o okolo 6zl na m2 elewacji drozszy niz AMphisilan.Dla Ciebie:ALbo AMphisilan albo NQG, albo - mineralny malowany farba Amphisilan lub Thermosan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 15.06.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 ALbo AMphisilan albo NQG, albo - mineralny malowany farba Amphisilan lub Thermosan A lokalny sprzedawca mówił, że Sylitol (krzemiankowy) będzie lepszy. Muszę do zapytać z jakich powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hordak 15.06.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Ja mam elewację wykonaną w systemie KOSBUD. Materia ok. Poza tym ekipa polecona przez przedstawiciela tego polecona to najwyższa liga.Polecam tego producenta jak i wykonanie autoryzowanego wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.06.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Ooooo Kosbud się reklamuje... Fajnie, ciekawe czemu gwarancja na 6 lat i ciekawe co ona obejmuje.... i jakie są wyłączenia...tomekwa: pochwal się co Ci powiedział.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nuta25 16.06.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 A my z mężem po poczytaniu o właściwościach tynków wzięliśmy silakotowo-silikonowy. Jest to tynk zmywalny ale jednak odrobinę oddychający w stosunku do silikonowego,który nie oddycha wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 16.06.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 A co w moim przypadku z Capatect CarboPor Strukturputz. Nadałby się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.06.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) fighter1983 - Thermosan NQG? Co powiesz na moją elewację zrobioną NQG - kolor Umbra Weiss i Ginster 85? Dlaczego ten tynk tak wygląda? A wygląda z bliska.. widać w załączniku. Dodam, że elewacja robiona w październiku przez forumowego EWBUD [ATTACH=CONFIG]320864[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320869[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320870[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320871[/ATTACH] Takie dziurki w tynku maja zazwyczaj 3 przyczyny: pierwsza - za duzo srodka napowietrzajacego w tynku (wina producenta) druga - zle wymieszany na budowie - za szybko, za duze obroty (wina wykonawcy) - przy czym ewbuxxxo z tego co wiem korzysta z mieszarek wolnoobrotowych, wiec raczej nie tedy droga trzecia - zle wymieszane u dystrybutora (niewlasciwe urzadzenie) - jezeli robil to ewbuxxxo - tynki NQG przyjechaly ode mnie - i tu tynki mieszane sa na wlasciwym urzadzeniu z odpowiednia predkoscia i odpowiednio dlugo. No i to sa glowne przyczyny. To teraz o skutkach: - moze byc tak, ze tylko optycznie to nieladnie wyglada - jest to kwestia gustu i generalnie nie podlega reklamacji - moze byc tak, ze z powodu tych otworow woda dostanie sie pod tynk - a to juz bardzo niedobrze bo tynk moze zaczac odpadac. W zaleznosci tak na prawde od wielkosci tych dziurek (przy czym nie da sie tego zmierzyc w zaden znany mi "domowy sposob") zalezy co sie bedzie dzialo. Moze byc tak ze nic, moze byc tak ze zacznie odpadac. Przy czym jakby mialo odpadac - odpadloby po zimie. Dla swietego spokoju zloz reklamacje u wykonawcy, on zlozy ja u mnie, ja w Caparolu - przyjedzie doradca techniczno handlowy, spisze protokol reklamacyjny. Dostaniesz odpowiedz z DTH Caparol-a. Najprawdopodobniej pismo bedzie wygladalo tak: "w odpowiedzi na przesłane przez Państwa oczekiwanie Wykonawcy dotyczące właściwości tynku Amphisilan Fassadenputz K15 pochodzącego z partii produkcyjnej numer 1500034573 z dnia 31.03.2015, który zastał zastosowany na budowie w Otwocku przy ulicy ..................... informuję, że tynk z ww. partii produkcyjnej będzie posiadał w trakcie eksploatacji budynku wszystkie deklarowane przez Caparol Polska parametry użytkowe (m.in. nasiąkliwość, przyczepność do podłoża) o ile został zastosowany zgodnie z jego przeznaczeniem i w sposób zalecany przez producenta, a opisany na etykiecie i karcie technicznej produktu." Lub dostaniesz inna informacje np... o koniecznosci malowania. Przy czym skladajac reklamacje - powinnas podac jakies roszczenie. Reklamowanie "efektu wizualnego" nie wchodzi w gre, bo "wizualnie" to kwestia gustu. Bardziej martwia Cie parametry techniczne wyprawy elewacyjnej - a to juz podlega reklamacji. No i roszczenie - czegos oczekujesz: czego - pomalowania calej elewacji? Edytowane 16 Czerwca 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.06.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 A co w moim przypadku z Capatect CarboPor Strukturputz. Nadałby się? yeap. pytanie tylko czy warto - ja mam mieszane uczucia do Carbonu na kleju cementowym. Chociaz od tego roku znalazl sie ten tynk w takim ukladzie warstw. Osobiscie mi sie nie podoba to rozwiazanie, ale ... moze faktycznie sie sprawdzi. WYpowiem sie po realizacji i jakims 2-3 letnim chociaz okresie uzytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.06.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 No to zgłosiłem tą reklamację - ale nie wiem czego żądamy. Malowania? chyba najprościej... załatw farbę i malujemy....bo jak się zaczniemy przepychać z Caparolem, to do świąt się nic nie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.06.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 No to zgłosiłem tą reklamację - ale nie wiem czego żądamy. Malowania? chyba najprościej... załatw farbę i malujemy....bo jak się zaczniemy przepychać z Caparolem, to do świąt się nic nie zrobi ok, jutro pojdzie. Poprosze na mail: adres, powierzchnie, kolory NQG K15 ? I kiedy mniej wiecej to bylo ukladane - musze reklamowac partie produktu, a nie "calosc" czy zostalo jakies wiaderko po tynku lub sam tynk? tam jest numer szarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 16.06.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 yeap. pytanie tylko czy warto - ja mam mieszane uczucia do Carbonu na kleju cementowym. Chociaz od tego roku znalazl sie ten tynk w takim ukladzie warstw. Osobiscie mi sie nie podoba to rozwiazanie, ale ... moze faktycznie sie sprawdzi. WYpowiem sie po realizacji i jakims 2-3 letnim chociaz okresie uzytkowania Carbon 1.0 wyszedł w podobnej cenie co tynk silikonowy wiec rozważam również ten tynk. Jutro dopytam jeszcze o konkretne nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 16.06.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Z tym że pod K10 musi być bardzo dobrze przygotowane podłoże, wszelkie nierówności kleju będą dość widoczne przy tak drobnym uziarnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 17.06.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 sokrates: znajdzie: jest to mineralka... Co racja to racja, ja sam mam na ścianach tynk TN30 Foveo Tech i jest dobrze. Mieszanki silikonowo - silikatowe też ponoć są warte uwagi, podobnie jak sam silikat. O mineralnym muszę się doinformować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.06.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 sokrates: względem składu? Tych dawnych czy tych obecnych? Składu narzutu szprycu czy innych - też służę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts