Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk na elewacje

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
Zastanawiam się nad wyborem tynku. Który tynk wybrać na dom jednorodzinny? Co myślicie o tynkach silikonowych? Jaką strukturę najlepiej wybrać? Jakie firmy polecacie ?

:stirthepot::

My robiliśmy elewację w zeszłym roku na tynkach KOSBUD. Polecili nam znajomi..Polski producent, produkt w dobrej cenie, ładna kolorystyka.

Wykonawca pracował na tym tynku pierwszy raz i był bardzo zadowolony. Nam też sie podoba..... no i gwarancja 6 lat przy całym systemie.

polecam:):):)

Sylitol - silikatowy (produkcja DE) praktycznie w tej samej cenie co Amphisilan PL

Amphisilan - silikonowy (produkcja PL)

Thermosan NQG - lepszy silikonowy o cechach silikatowego. (Produkcja DE) cenowo o okolo 6zl na m2 elewacji drozszy niz AMphisilan.

Dla Ciebie:

ALbo AMphisilan albo NQG, albo - mineralny malowany farba Amphisilan lub Thermosan

fighter1983

- Thermosan NQG? Co powiesz na moją elewację zrobioną NQG - kolor Umbra Weiss i Ginster 85? Dlaczego ten tynk tak wygląda? A wygląda z bliska.. widać w załączniku.

Dodam, że elewacja robiona w październiku przez forumowego EWBUD

[ATTACH=CONFIG]320864[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320869[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320870[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320871[/ATTACH]

Takie dziurki w tynku maja zazwyczaj 3 przyczyny:

pierwsza - za duzo srodka napowietrzajacego w tynku (wina producenta)

druga - zle wymieszany na budowie - za szybko, za duze obroty (wina wykonawcy) - przy czym ewbuxxxo z tego co wiem korzysta z mieszarek wolnoobrotowych, wiec raczej nie tedy droga

trzecia - zle wymieszane u dystrybutora (niewlasciwe urzadzenie) - jezeli robil to ewbuxxxo - tynki NQG przyjechaly ode mnie - i tu tynki mieszane sa na wlasciwym urzadzeniu z odpowiednia predkoscia i odpowiednio dlugo.

No i to sa glowne przyczyny.

To teraz o skutkach:

- moze byc tak, ze tylko optycznie to nieladnie wyglada - jest to kwestia gustu i generalnie nie podlega reklamacji

- moze byc tak, ze z powodu tych otworow woda dostanie sie pod tynk - a to juz bardzo niedobrze bo tynk moze zaczac odpadac. W zaleznosci tak na prawde od wielkosci tych dziurek (przy czym nie da sie tego zmierzyc w zaden znany mi "domowy sposob") zalezy co sie bedzie dzialo. Moze byc tak ze nic, moze byc tak ze zacznie odpadac. Przy czym jakby mialo odpadac - odpadloby po zimie.

Dla swietego spokoju zloz reklamacje u wykonawcy, on zlozy ja u mnie, ja w Caparolu - przyjedzie doradca techniczno handlowy, spisze protokol reklamacyjny. Dostaniesz odpowiedz z DTH Caparol-a.

Najprawdopodobniej pismo bedzie wygladalo tak:

"w odpowiedzi na przesłane przez Państwa oczekiwanie Wykonawcy dotyczące właściwości tynku Amphisilan Fassadenputz K15 pochodzącego z partii produkcyjnej numer 1500034573 z dnia 31.03.2015, który zastał zastosowany na budowie w Otwocku przy ulicy ..................... informuję, że tynk z ww. partii produkcyjnej będzie posiadał w trakcie eksploatacji budynku wszystkie deklarowane przez Caparol Polska parametry użytkowe (m.in. nasiąkliwość, przyczepność do podłoża) o ile został zastosowany zgodnie z jego przeznaczeniem i w sposób zalecany przez producenta, a opisany na etykiecie i karcie technicznej produktu."

Lub dostaniesz inna informacje np... o koniecznosci malowania.

Przy czym skladajac reklamacje - powinnas podac jakies roszczenie. Reklamowanie "efektu wizualnego" nie wchodzi w gre, bo "wizualnie" to kwestia gustu. Bardziej martwia Cie parametry techniczne wyprawy elewacyjnej - a to juz podlega reklamacji.

No i roszczenie - czegos oczekujesz: czego - pomalowania calej elewacji?

Edytowane przez fighter1983

A co w moim przypadku z Capatect CarboPor Strukturputz. Nadałby się?

yeap. pytanie tylko czy warto - ja mam mieszane uczucia do Carbonu na kleju cementowym. Chociaz od tego roku znalazl sie ten tynk w takim ukladzie warstw. Osobiscie mi sie nie podoba to rozwiazanie, ale ... moze faktycznie sie sprawdzi. WYpowiem sie po realizacji i jakims 2-3 letnim chociaz okresie uzytkowania

No to zgłosiłem tą reklamację - ale nie wiem czego żądamy.

Malowania? chyba najprościej... załatw farbę i malujemy....bo jak się zaczniemy przepychać z Caparolem, to do świąt się nic nie zrobi :)

ok, jutro pojdzie.

Poprosze na mail: adres, powierzchnie, kolory

NQG K15 ? I kiedy mniej wiecej to bylo ukladane - musze reklamowac partie produktu, a nie "calosc"

czy zostalo jakies wiaderko po tynku lub sam tynk? tam jest numer szarzy.

yeap. pytanie tylko czy warto - ja mam mieszane uczucia do Carbonu na kleju cementowym. Chociaz od tego roku znalazl sie ten tynk w takim ukladzie warstw. Osobiscie mi sie nie podoba to rozwiazanie, ale ... moze faktycznie sie sprawdzi. WYpowiem sie po realizacji i jakims 2-3 letnim chociaz okresie uzytkowania

Carbon 1.0 wyszedł w podobnej cenie co tynk silikonowy wiec rozważam również ten tynk. Jutro dopytam jeszcze o konkretne nazwy.