jarekFTW 27.05.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Witam, mam pytanie - czy warto obkładać dodatkowo styrodurem wnękę okienną? Rozumiem pod spodem listwe docieplającą, ale całość styrodurem?Dodam, że będę stosował ciepły montaż i otwory okienne powinny być wyrównana, no chyba, że przyszedłby styrodur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.05.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Witam A przemyślałeś sposób montażu mechanicznego w takim obłożonym otworze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 27.05.2015 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 No, mogło by być ciężko, styrodur zasugerował sprzedawca. Czyli nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.05.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Zależy jakiej grubości Zasugerowałbym montaż na śruby do montażu ościeżnic oraz taśmę rozprężną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.05.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Witam Nie powiedziałem, że nie warto - ale MONTAŻ trzeba rozpatrywać jako całość a docieplenie ościeża to tylko kawałek roboty.Oczywiście wszystkie obliczenia wykażą, że taki układ zmniejsza wartość mostka ale pociągnie za sobą inne utrudnienia jak właśnie montaż mechaniczny, można oczywiście i to wykonać są odpowiednie rozwiązania dostępne na rynku, potem izolacja termiczna pomiędzy ramą a ościeżem i doszczelnienie całości foliami, taśmami, membranami czy czym tam jeszcze zapragniesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 27.05.2015 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 01.06.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 MMichal a co powiesz o montażu w systemie KIK? Podobno orientujesz się jak to wygląda cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.06.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Witam MMichal a co powiesz o montażu w systemie KIK? Podobno orientujesz się jak to wygląda cenowo? Ciężko mi się wypowiadać w tym temacie na FM wszak jestem jednym z pomysłodawców systemu. Ale masz trochę informacji na stronie kolegi Testa, kilka montaży zostało już wykonanych, napisz do mnie to podeślę fotki. Tak czysto informacyjnie będziemy w połowie miesiąca wykonywać badania systemu na okoliczność szczelności na wiatr, wodę oraz współczynnik U. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 02.06.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Mam pytanko: muszę wysunąć okna 18 cm przed lico muru. Przerwa do zakrycia folią to 11 cm. Teoretycznie klejąc folie na krawędzi okna i krawędzi muru wypłaciłaby folia 15 cm, ale ze względu na to że zamiast pianki będzie wełna, wolałbym kleić folie głębiej na oknie. Ale pojawia się problem szerokości taśmy. Czy jest sens kleić taśmy ze sobą czy da to odpowiednią szczelność (uwzględniając to, że taka sklejona, poszerzona folia nie będzie dociśnięta na łączeniu przez tynk). Czy sam pasek butylowy da trwałe i szczelne połączenie taśm? Czy może dać sobie spokój i zastosować folię EPDM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.06.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Ja bym dał EPDM ale nic nie stoi na przeszkodzie by kleić dwie folie,folie ze sobą kleisz nie butylem tylko taśmą klejącą i to trzyma dobrze i szczelnie Nie sposób wozić ze sobą wszystkie szerokości folii a otwory bywają różne....bardzo różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.06.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Witam Ja bym dał EPDM ale nic nie stoi na przeszkodzie by kleić dwie folie,folie ze sobą kleisz nie butylem tylko taśmą klejącą i to trzyma dobrze i szczelnie Nie sposób wozić ze sobą wszystkie szerokości folii a otwory bywają różne....bardzo różne Można i kleić 2 folie ale jeżeli zna się sytuację budowlaną odpowiednio wcześnie to można kupić folie szerszą i po temacie. Ja osobiście przy wełnie bym dał epdm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.06.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 kolego MM (jakoś z Marlin mi się kojarzy ) często niby znasz sytuacje na budowie a mimo to jesteś zaskoczony i co wtedy? Na pace wozić cały dostępny'arsenał' produktów? I tak mam tego o wiele więcej niż inni ze sobą ale wielu sytuacji nie da się przewidzieć. Szczególnie gdy montaz wykonujesz dla innych Reasumując Folie można sztukować, trzeba to zrobić dokładnie i z głową W tym konkretnym wypadku zastosowałbym EPDM, jak już wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.06.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Witam Oczywiście, pełna zgoda, bardziej chodziło mi o to aby uzmysłowić, że SĄ folie o większych szerokościach dostępne na rynku. A co do przedstawionej sytuacji to zdania jak widać mamy takie same Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 02.06.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 A gdzie kupię wewnętrzną folie EPDM o szerokości 20-25 cm? I najlepiej aby miała pasek kleju i pasek butylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.06.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Witam A gdzie kupię wewnętrzną folie EPDM o szerokości 20-25 cm? I najlepiej aby miała pasek kleju i pasek butylu. No no wymagania rosną EPDM kupisz praktycznie w każdej firmie, która sprzedaje materiały montażowe, uszczelnieniowe. Wymieniać nie będę bo jeszcze kogoś pominę i mi się dostanie Gorzej z paskami ale klej w kiszce również ma każdy i sprawdza się raczej bardzo dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.06.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Przeważnie takiej szerokości taśmy nie mają butylu a zresztą po co ? Kupujesz klej do EPDM i masz suuuuuper przyklejoneHmmm...i znów pojawia się pytanie - po co bierzesz się za coś o czym nie masz zielonego pojęcia ? Już na etapie materiałów widać, że powinieneś czas stracony poświęcić na zarabianie pieniędzy by dać zarobić innym, znającym się na rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.06.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Każdy robi coś po raz pierwszy.. Od tego jest forum by się dokształcać i prosić o pomoc tych, co się znają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 03.06.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 - po co bierzesz się za coś o czym nie masz zielonego pojęcia ? Już na etapie materiałów widać, że powinieneś czas stracony poświęcić na zarabianie pieniędzy by dać zarobić innym, znającym się na rzeczy Próbujesz mnie obrazić? Znam się, bo to nie jest taka czarna magia. Dopytuje o szczegóły aby uniknąć błędów, w tej specyficznej sytuacji, z którą jeszcze nie miałem do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.06.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 no wiesz ? skądże zapomniałem żeś człowiek z branży a nie klient szukający za friko porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts