Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monitoring: Pytanie o kamerę

Recommended Posts

Witam!

Mam zamiar założyć monitoring wokół mojego domu. Konkretnie to chodzi o kamerowanie konkretnej części, ponieważ z tego co widać to ktoś próbuje się wkraść do garażu. Budżet na kamerę to 250 zł. Wiem że to bardzo mało, ale jak na takie coś, to niepotrzebuje zaawansowanego sprzętu, ale też nie chce kupić chińskiego szajsu.

Mam na oku kamerę firmy SONY : http://allegro.pl/obrotowa-kamera-bezprzewodowa-ip-wifi-p2p-noc-ir-i5270124993.html

Na internecie nie ma opini na temat tego produktu ale z tego co widzę to jest bardzo dobra jakość HD, jest bezprzewodowa, obracająca się itd. Więc ma bardzo dużo opcji.

Oprócz tej mam jeszcze na oku te:

http://allegro.pl/zewn-kamera-ip-0-3-mpx-bezprzewodowa-640x480-wi-fi-i5375023124.html

http://allegro.pl/hurtownia-kamera-ip-wifi-obrotowa-bezprzewodowa-i5188783266.html

Z góry dziękuje za pomoc :)

Jeśli chodzi o instalację na zewnątrz to pozostaje Ci opcja 2 ale też nie do końca. Zakres temp to 0-50 st.. Natomiast obraz to powiedzmy że bedziesz widział że coś się dzieje ale rozpoznanie osoby to i owszem ale może z odległości 3-5 m. Co do widoczności w nocy w pomieszczeniu 5*5 m jeszcze jak Cię mogę ale na zewnątrz pięć to absolutny max w przypadku opcji 1 i 3 w przypadku drugiej 7-9m. Podgląd wielkości 10*15 cm jeszcze znośny a powyżej już piksel na pikselu.

Pierwsza i trzecia całkowicie odpada do zastosowania na zewnątrz bo praktycznie szczelność ma zerową.

01.jpg

02.jpg

Pierwsza fotka z kamerki za 6 stówek a druga z takiej jakie chcesz kupić.

Po kliknięciu na fotkę będziesz miał powiększenie.

Edytowane przez plusfoto

Nie wiem czy to pomoże, ale kamera będzie pod dachem, i raczej nie będzie możliwości dostania się wody. W takim wypadku się nadaje?

Rozumiem że ta za 600 zł ma lepszą jakość ale niestety nie stać mnie na ten koszt. I czy mógłbyś mi podać jakieś inne kamery w tej cenie?

Zdaję sobię sprawę że jakość będzie niezbyt dobra ale, wystarczy żeby można było rozpoznać po twarzy jakąś osobę

Pamiętaj o wilgoci zawartej w powietrzu i o zakresie temp. w jakich one będą pracowały. A już połączenie obu parametrów może te kamerki unieruchomić na stałe. Co do innych kamer niestety ale Ci nie pomogę - nie jestem fachowcem od monitoringu. Dysponuję tylko tymi dwoma typami o o nich mogę się wypowiadać. Tą słabszą kupiłem ponieważ mieszkam 80 km od budowy a chciałem mieć podgląd w czasie gdy mnie nie było na miejscu na ekipy i ich poczynania. Do tego celu kamerka sprawdziła się doskonale.

• 1 month później...