Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakonczenie (komin) przewodu powietrzno-spalinowego na dachu?

Mikolaj5

Recommended Posts

Mamy zaplanowany kociol gazowy kondensacyjny do 21kw. Instalatorzy jak i producenci zalecaja wsadzenie przewodu powietrzno-spalinowego do pustaka wentylacyjnego o wymiarach 12,5/12,5 i wyprowadzenie tego na dach. Z czym ja sie zgadzam.

Pytanie jak zakonczyc to na dachu?

Do tej pory wydawalo mi sie, ze pustaki wentylacyjne powinny konczyc sie na rowni z pokryciem dachowym. A na to kominek wentylacyjny do przewodu powietrzno spalinoweg (my robimy z blachy na rabek, wiec taki kominek z zestawu wysokosci okolo 50cm).

Dzisiaj murarze zasugerowali mi takie rozwiazanie (podobno tez czesto spotykane). Te pustaki budujemy dalej, ponad pokrycie dachowe. Ten gdzies okolo 50cm. Pustak wentylacyjny w ktorym jest nasz przewod tak naprawde stanowi docelowy komin. Obrabia sie to blacha, robi niezbedne dziury. Pomiedzy blache a pustak idzie jeszcze ocieplenie z welny.

Bardzo prosze o konstruktywna pomoc.

W opcji wyprowadzenie pustakow ponad dach, to chyba bylby taki rysunek.

Tu rodzi mi sie drugie pytanie. Czy na poziomie pomieszczenia w ktorym jest piec, pustaki wentylacyjne musimy ciagnac do samej podlogi? Z tego rysunku winika ze raczej nie. No ale na czym wtedy jest to podparte ?

Opis do rysunku ze strony http://www.instalreporter

l Bardzo często stosowana jest instalacja jak na rys. 3. Jest to kombinacja dwóch systemów kominowych: jednościennego i pow.-spal. Część pionowa komina montowana jest w szachcie i wspiera się na kolanie podpartym. Natomiast połączenie kotła kondensacyjnego z kominem realizowana jest poprzez elementy systemu powietrzno-spalinowego. Powietrze do spalania zasysane jest z zewnątrz poprzez kanał kominowy.

Kominy-_rys_2.jpg

Mamy zaplanowany kociol gazowy kondensacyjny do 21kw. Instalatorzy jak i producenci zalecaja wsadzenie przewodu powietrzno-spalinowego do pustaka wentylacyjnego o wymiarach 12,5/12,5 i wyprowadzenie tego na dach. Z czym ja sie zgadzam.

Pytanie jak zakonczyc to na dachu?

Do tej pory wydawalo mi sie, ze pustaki wentylacyjne powinny konczyc sie na rowni z pokryciem dachowym. A na to kominek wentylacyjny do przewodu powietrzno spalinoweg (my robimy z blachy na rabek, wiec taki kominek z zestawu wysokosci okolo 50cm).

Dzisiaj murarze zasugerowali mi takie rozwiazanie (podobno tez czesto spotykane). Te pustaki budujemy dalej, ponad pokrycie dachowe. Ten gdzies okolo 50cm. Pustak wentylacyjny w ktorym jest nasz przewod tak naprawde stanowi docelowy komin. Obrabia sie to blacha, robi niezbedne dziury. Pomiedzy blache a pustak idzie jeszcze ocieplenie z welny.

Bardzo prosze o konstruktywna pomoc.

Do tego rozwiazania które sugeruja murarze na góre komina stosuje sie takie płyty kominowe http://allegro.pl/wklad-kominowy-turbo-plyta-dachowa-60x100-8215-i5307392157.html

KOmin się raczej buduje systemowy a nie z pustaków wentylacyjnych. Czyli współosiowy komin - w środku ceramika a na zewnatrz kanał p[owietrzny. Popatrz - np presto, Schiedel. Lub w ogóle nie robić komina i wywalić przez ścianę z kotłowni rurę z nierdzewki - będzie taniej i prostsze w budowie (nie bedziesz robił przebitek przez stropy, przez dach, komplikacji więźby, nie bedzie ciekło przez komin etc)

A jakie są zalety systemu kominowego vs pustak wentylacyjny z przewodem spalinowym?

Ja widzę dwie na korzyść pustaka: 1) mniejsze wymiary 2) cena

Czy Waszym zdaniem taki pustak ceramiczny będzie OK? Średnica 150, wymiary 180/180cm. Więc fajny bo mały. Czy ceramika się nadaje?

Drugie pytanie, muszę do tego znaleźć pustak do samej wentylacji grawitacyjnej. Co jest najmniejszego na rynku?

Bokiem przez ścianę tego nie puszczam, to już zweryfikowałem.

pustak-wentylacyjny-big.jpg

A jakie są zalety systemu kominowego vs pustak wentylacyjny z przewodem spalinowym?

Ja widzę dwie na korzyść pustaka: 1) mniejsze wymiary 2) cena

Czy Waszym zdaniem taki pustak ceramiczny będzie OK? Średnica 150, wymiary 180/180cm. Więc fajny bo mały. Czy ceramika się nadaje?

Drugie pytanie, muszę do tego znaleźć pustak do samej wentylacji grawitacyjnej. Co jest najmniejszego na rynku?

Bokiem przez ścianę tego nie puszczam, to już zweryfikowałem.

Do wentylacji kup pustaki systemowe typu schiedel , maja w ofercie elementy mieszczące po kilka kanałów

Do wentylacji kup pustaki systemowe typu schiedel , maja w ofercie elementy mieszczące po kilka kanałów

Tak zapoznalem sie z tym systemem. Tyle ze wada jest duzo wiekszy pustak.

Dwa, musial bym taki pustak schiedel'a murowac juz od podlogi parteru. A tak majac oddzielny pustak na wentylacje grawitacyjna, zaczne (pustak) murowac dopiero od podlogi pietra. Od poglogi parteru bedzie szedl pustak na przewod spalinowy.