Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eksploatacja posadzki żywicznej

rdw

Recommended Posts

Dużo napisano o wadach i zaletach posadzek żywicznych.

Generalnie większość wykonawców i specjalistów od producentów dość mocno akcentuje problemy eksploatacyjne.

Byłbym gotów, mimo wszelkich prób zniechęcania mnie (dostałem nawet wywód od chemika od epoksydów i poliuretanów o rakotwórczości takich posadzek) dalej rozważać opcję wylania posadzki żywicznej (wolałbym poliuretanową). Ale wciąż nie do końca rozumiem:

- czy to prawda, że jak coś ciężkiego upadnie np. patelnia w kuchni, to na białej podłodze pojawi się "pajączek" czyli jakby odprysk na powierchni?

- czy to prawda, że takie posadzki szybko się rysują, a potem trudno je naprawić?

Jak w ogóle wygląda naprawa lub raczej wymiana posadzki żywicznej?

Posadzka taka, jak rozumiem, ma kilka mm grubości (jest wylewana żywica i lakier o ile dobrze rozumiem) - jak i czy łatwo się ją usuwa?

Gres - wiadomo - należy zerwać/skuć. Panele, deska lita - wiadomo jak usunąć.

Rozważany wykonawca takiej posadzki polecał mojej ekipie, by robić wylewki wyżej tam, gdzie będzie żywica, bo jeśli w innych pokojach planuję gres/deskę to będzie różnica wysokości (deska ma np. 1 cm, żywica 3-4 mm więc tam musi być wyżej bardzo równa, precyzyjna wylewka).

Co w sytuacji gdyby mi się odmieniło i będę chciał wywalić posadzkę żywiczną? Pozostanie mi tylko wylać ją na nowo (jak "zedrzeć" starą?) czy będę mógł skuć wylewkę aby zrobić np. parkiet równo z resztą pomieszczeń?

Znalazłem wykonawcę za 150 zł/m w Warszawie (robocizna z materiałem) wiec to chyba dobra cena, ale mam spore wątpliwości z tym, co sie stanie z taką podłogą po kilku latach i w razie chęci zmian?