Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana sposobu użytkowania budynku z gosp. na mieszk.

VitGryfny

Recommended Posts

Witam serdecznie użytkowników forum,

Gm. Zielonki

Powiat krakowski

Słowem wstępu

Zbudowałem mały domek na zgłoszenie 5x5 metrów. Jest to jedyny budynek na działce pomijając garaż. Chciałbym przekształcić sposób jego użytkowania na mieszkalny. Domek ma podłączoną wodę, kanalizację i prąd. Konstrukcja drewniana, szkieletowa + OSB. Budynek jest ocieplony styropianem i wełną mineralną.

O co chodzi?

Procedura z tego co sprawdziłem sprowadza się wyłącznie do zgłoszenia takiego faktu o zamiarze zmiany sposobu użytkowania i jeśli do 30 dni nie wpłyną co do wniosku żadne uwagi sprawę uważać można za zamkniętą. Wiem jednak, że sprawy nigdy nie mają się tak kolorowo i na pewno urząd wypali z jakimiś dodatkowymi wymogami... jeśli tak to jakimi? Egzekwowanie pewnych spraw w wydziale architektury trudne bywa dla człowieka, który w temacie nie siedzi łatwe jest natomiast dla osób które taki urząd odwiedzają często celem uzgadniania szczegółów projektowych (projektanci?) i wiedzą jak się z ciałem urzędowym obchodzić.

Zastanawiam się zatem kogo mógłbym poprosić aby posiadając moje pełnomocnictwo pomógłby mi przemianować budynek z gospodarczego na mieszkalny... i czy w ogóle świadczy się takie usługi.. i czy w ogóle to możliwe.

Pozdrawiam,

Witek