Stnley 28.05.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Jako, że nie znalazłem informacji na ten temat pozwoliłem sobie założyć nowy wątek Przymierzam się do budowy zadaszonego kosza na śmieci w linii ogrodzenia i zaczynam mieć wątpliwości jak to najlepiej zgłosić? Ogólnie działka graniczy z gruntową drogą gminna od frontu, z prawej strony natomiast z ugorem sąsiada. Ogrodzenie od sąsiada mam już wykonane jedynie z budową kosza się wstrzymałem (ma być na rogu z drogą). Ma on wyglądać jak na poniższych rysunkach. Wymiary to około 15m2 powierzchni i wysokość w linii ogrodzenia poniżej 220cm, ściany dookoła. Ogrodzenie od drogi gminnej już zgłoszone do starostwa, bez przeciwwskazań ale jeszcze nie wybudowane. Teraz nie wiem co z tym koszem, bo ni to wiata, ni budynek gospodarczy i nie wiem co z odległościami itd. Może ktoś z was już przerabiał taki temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 07.06.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Widzę, że zainteresowanie tematem jest a odpowiedzi zero. Czyżby każdy stawiał takie kosze bez kwitów?Bo gdzie nie jadę to sporo widuję podobnych konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.06.2015 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) 15m2 ? To ile będziesz miał tych koszy?. I po co ci zadaszenie nad koszami na śmieci?15m2 to raczej budynek gospodarczy. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 08.06.2015 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Bo to ma być kosz z możliwością przechowania gratów typu grabki, szpadle itp. A dach po to, żeby nikt niepowołany się tam nie dostał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 08.06.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Przy budowie płotu od strony drogi gminnej wymagane jest zgłoszenie do gminy. Rysujesz schematycznie jak ogrodzenie będzie wyglądać. I jak im narysujesz budynek gospodarczy 15m2 to pewnie zaczną się pytania.Ale jakie są zasady odnośnie pozwolenia na budowę bud. gospodarczego to nie wiem Edytowane 8 Czerwca 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 08.06.2015 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Właśnie plot już mam zgłoszony i mogę budować, ale o tym koszu zapomniałem podczas zgłaszania ogrodzenia.No nic wyśle osobne zgłoszenie zobaczymy czy to przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 08.06.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Może poczekaj do 22 czerwca, byłem tydzień temu w wydziale budownictwa w celu zgłoszenia budowy płotu i śmietnika od strony drogi publicznej i dostałem radę, żeby poczekać do 22 czerwca i nie będzie potrzebne nawet zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 08.06.2015 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Ciekawa sprawa, ale z tego co wiem to przepisy w zakresie małej architektury się nie zmieniają. Ale zawsze mogę się mylić. Dziś wysłałem zgłoszenie poczekamy 30dni to się okaże. Może poczekaj do 22 czerwca, byłem tydzień temu w wydziale budownictwa w celu zgłoszenia budowy płotu i śmietnika od strony drogi publicznej i dostałem radę, żeby poczekać do 22 czerwca i nie będzie potrzebne nawet zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 08.06.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 "Zniesione zostanie ograniczenie dot. budowy ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych, przy których budowie niezbędne było zgłoszenie. Ustalono generalną zasadę, że zgłoszeniu będą podlegały ogrodzenia pow. 2,20m wysokości." Żródło: http://kancelaria-ktg.pl/art/od-28-czerwca-2015r-wchodza-zmiany-w-ustawie-z-dnia-07-lipca-1994r-prawo-budowlane Ale też specjalistą w tym zakresie nie jestem Płotu zgłaszać nie będę musiał, nie wiem jak z tym twoim śmietnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 09.06.2015 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Warto wiedzieć, tyle już czytałem o tych zmianach a tego nie widziałem. To może i mój kosz przejdzie. hehe "Zniesione zostanie ograniczenie dot. budowy ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych, przy których budowie niezbędne było zgłoszenie. Ustalono generalną zasadę, że zgłoszeniu będą podlegały ogrodzenia pow. 2,20m wysokości." Żródło: http://kancelaria-ktg.pl/art/od-28-czerwca-2015r-wchodza-zmiany-w-ustawie-z-dnia-07-lipca-1994r-prawo-budowlane Ale też specjalistą w tym zakresie nie jestem Płotu zgłaszać nie będę musiał, nie wiem jak z tym twoim śmietnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts