Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa kosza na śmieci w linii ogrodzenia - formalności

Recommended Posts

Jako, że nie znalazłem informacji na ten temat pozwoliłem sobie założyć nowy wątek

Przymierzam się do budowy zadaszonego kosza na śmieci w linii ogrodzenia i zaczynam mieć wątpliwości jak to najlepiej zgłosić?

Ogólnie działka graniczy z gruntową drogą gminna od frontu, z prawej strony natomiast z ugorem sąsiada.

Ogrodzenie od sąsiada mam już wykonane jedynie z budową kosza się wstrzymałem (ma być na rogu z drogą). Ma on wyglądać jak na poniższych rysunkach.

Kosz 1.jpg Kosz 2.jpg

Wymiary to około 15m2 powierzchni i wysokość w linii ogrodzenia poniżej 220cm, ściany dookoła.

Ogrodzenie od drogi gminnej już zgłoszone do starostwa, bez przeciwwskazań ale jeszcze nie wybudowane.

Teraz nie wiem co z tym koszem, bo ni to wiata, ni budynek gospodarczy i nie wiem co z odległościami itd.

Może ktoś z was już przerabiał taki temat?

• 2 weeks później...

Przy budowie płotu od strony drogi gminnej wymagane jest zgłoszenie do gminy. Rysujesz schematycznie jak ogrodzenie będzie wyglądać. I jak im narysujesz budynek gospodarczy 15m2 to pewnie zaczną się pytania.

Ale jakie są zasady odnośnie pozwolenia na budowę bud. gospodarczego to nie wiem

Edytowane przez panfotograf

Ciekawa sprawa, ale z tego co wiem to przepisy w zakresie małej architektury się nie zmieniają. Ale zawsze mogę się mylić.

Dziś wysłałem zgłoszenie poczekamy 30dni to się okaże. ;)

Może poczekaj do 22 czerwca, byłem tydzień temu w wydziale budownictwa w celu zgłoszenia budowy płotu i śmietnika od strony drogi publicznej i dostałem radę, żeby poczekać do 22 czerwca i nie będzie potrzebne nawet zgłoszenie.

"Zniesione zostanie ograniczenie dot. budowy ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych, przy których budowie niezbędne było zgłoszenie. Ustalono generalną zasadę, że zgłoszeniu będą podlegały ogrodzenia pow. 2,20m wysokości."

Żródło:

http://kancelaria-ktg.pl/art/od-28-czerwca-2015r-wchodza-zmiany-w-ustawie-z-dnia-07-lipca-1994r-prawo-budowlane

Ale też specjalistą w tym zakresie nie jestem :) Płotu zgłaszać nie będę musiał, nie wiem jak z tym twoim śmietnikiem.

Warto wiedzieć, tyle już czytałem o tych zmianach a tego nie widziałem.

To może i mój kosz przejdzie. hehe

"Zniesione zostanie ograniczenie dot. budowy ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych, przy których budowie niezbędne było zgłoszenie. Ustalono generalną zasadę, że zgłoszeniu będą podlegały ogrodzenia pow. 2,20m wysokości."

Żródło:

http://kancelaria-ktg.pl/art/od-28-czerwca-2015r-wchodza-zmiany-w-ustawie-z-dnia-07-lipca-1994r-prawo-budowlane

Ale też specjalistą w tym zakresie nie jestem :) Płotu zgłaszać nie będę musiał, nie wiem jak z tym twoim śmietnikiem.