Arthizmoo 28.05.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Witam, dziś dowiedziałem się od mojego tynkarza, że ostatnia warstwa na szaraku będzie się składać z piasku kwarcowego i gipsu:oOd początku byłem przeciwnikiem gipsów, dlatego wybrałem tynki cementowo wapienne. Na chwilę obecną mam położoną drugą warstwę na piętrze, jutro pewnie skończą parter więc nie mam zbytnio czasu na decyzję. Czy ktoś z was ma taką gładź? Tynkarz mówi, że nie robi innych od 15lat, poza tym tłumaczył, że gładzi jaką bym chciał czyli wapno, cement i piasek kwarcowy nie kladzie się na suporex bo za szybko wodę ciągnie i nie ma czasu na wyrównanie a moje ścianki działowe są właśnie z tego materiału. Nie wiem czy to fakt czy mit fachury? Ponadto czy tynki (szpryca i warstwa najgrubsza) powinny się utwardzić po kilku godzinach od nałożenia, czy powinny zostać elastyczne? Pytam ponieważ nie polewano ścian wodą przed obrzutką (podobno specjalnie dali rzadszą) więc zaraz po narzuceniu wyschła i zrobiła się twarda. Kiedyś widziałem świeży tynk u znajomego, ze ściany wychodziły krople wody a u mnie poza wilgocią w powietrzu na ścianach susza:roll: czy tak ma być? Proszę o jakieś spostrzeżenia dotyczące tej gładzi, twardość, wygląd, warto? Z góry wielkie dzięki za pomoc.TS. Edytowane 28 Maja 2015 przez Arthizmoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 28.05.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Gips z piaskiem kwarcowym? Nie będę komentował...Twardość tynków c/w wynika z ilości materiału wiążącego, w tym cementu, elastyczność - z ilości wapna, a tempo schnięcia od tego jaki cement jest w środku. Są receptury na tynki klasy poniżej 1 MPa... są takie i na 10 MPa, każdy ma swoje przeznaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 29.05.2015 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Czy ktoś może jeszcze skomentować pomysł mieszania gipsu z piaskiem kwarcowym? Nawet google nie słyszało o takiej technologii:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 16.02.2024 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2024 Podbijamy temat, ktoś słyszał o czyms takim co autor posta opisał ? Dziś spotkałem się z ekipą która tak robi i mam mętlik. Czy jest sens się w to bawić ? Tynk CW miał być twardym a taka warstwa nawet 2mm golipsu z kwarcem i tak według internetowych opinii będzie miękka/podatna na wilgoć. Z drugiej strony będąc na wizycie nie udało mi się "paznokciem" zrobić wgłębienia jak to niektórzy straszą rży gipsowych tynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 20.02.2024 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2024 Do tej pory znałem wersję albo gips (gładź) albo piasek kwarcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts