Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"na co" przykleić kamyki do plastikowego wiaderka :)

ilka_ka

Recommended Posts

chcę osiągnąć efekt jak na zdjęciu, pytanie: jaki klej kupić w markecie budowlanym, że okleić kamykami wiaderko po farbie (potrzebuję wielkiej donicy na miniaturowe drzewko, na taras). mam dużo ładnego, małego żwirku, zostało po pracach drenażowych...

p.s. na zdjęciu jest mozaika kamienna na siatce..

5_22.jpg

chcę osiągnąć efekt jak na zdjęciu, .
..

Klej do szyb, przeźroczysty w tubie jak sylikon sanitarny. Na plastikowe wiaderko nie przykleisz bo jego ścianki są elastyczne i całość się oderwie. Musi być metalowe lub drewniane.

Stelaż robi się tak jak na zdjęciu na całość naciąga się siatkę jutową(taką w którą wsadza się rośliny do gruntu na handel), a później dokleja kamyczki, albo po sztuce, albo kupuje się gotową mozaikę. Pomiędzy większe elementy stosuje się piasek rzeczny lub kwarcowy o dużym uziarnieniu. Całość maluje się natryskowo przeźroczystą farbą akrylową.

Ogólnie nigdy to co jest na zewnątrz nie jest doniczką - ozdobna osłonka, wewnątrz wypełnienie z materiału nienamakalnego, nieprzesiąkalnego i takie elementy można stosować jako wieloletnie- inaczej po jednym sezonie do wyrzucenia.

mam metalowe wiaderko po impregnacie do drewna - czyli najpierw klejem do szyb przykleić siatkę jutową, a potem na to kamyki też tym klejem?

Tak, tylko tą siatkę punktowo - bo i tak kamyki przez siatkę docisną ją do wiaderka. Klej na kamyk i do ścianki i tak kolejno.

(jeśli kamyki są większe najlepiej pędzlem rozsmarować po całych ściankach klej i całościowo przykleić siatkę - tworzy ona wtedy sztywny stelaż podtrzymujący)

Najlepiej przyklejać od dołu, więc każda warstwa dodatkowo będzie się wspierać o siebie, aż do wyschnięcia.

Pozdrawiam

Edytowane przez CityMatic
uzupełnienie