Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawność kociołka kondensacyjnego

Adam626

Recommended Posts

Miałem wlasnie pomiar sprawnosci i analizę spalin (ucuchomienie kotła) i przy grzaniu w podłogę wskazało 110% sprawności czyli około 99% faktycznego ciepła z gazu (chyba)

Kociołek to Buderós GB072

Jedynym wiarygodnym sposobem pomiaru wydajnosci kotła kazdego jest pomiar ciepłomierzem, oraz miernikiem ilosci pobranego nosnika energii (gazomierz, licznik energii elektrycznej, dokładna waga itd), miernik na zdjęciu raczej nim nie jest. Te 99% to chyba na wyrost i dla dobrego samopoczucia inwestora.

Jezeli chodzi o pomiar sprawnosci jest to bardziej skomplikowane, gdyz musimy jeszcze miec wiarygodne dane odnosnie wartosci opałowej nosnika energii (gaz, węgiel, pelet)

Może i pomiar mało wiarygodny zresztą nie wiem z czego on to liczy. Chyba z temperatury spalin i być może z ilości spalin. Ale jeśli spaliny mają 25C a dolot powietrza około 18C to znaczy ze sprawność jest bardzo wysoka bo do komina nie trafia prawie nic ciepła. Takie rzeczy możliwe tylko przy niskiej temperaturze c.o. PRzy grzaniu cwu juz tak dobrze nie wyjdzie bo na powrocie jest nawet 50C a więc spaliny muszą mieć 55C

analizator ma zapisane parametry gazu, mierzy najczęściej ilośc tlenu i CO2 oraz temperaturę, reszta wynika ze wzorów. temp. dostarczanego powietrza mierzy na analizatorze albo można wprowadzić jakąś wartość, jeśli powietrze było zasysane z zewnątrz a zmierzone wewnątrz to powstał błąd. W większości kotłów przy grzaniu CWU nie ma kondensacji, bo jeśli jest zastosowany wymiennik płytowy to temp. wody grzewczej musi być wyższa iż temp. wody użytkowej ale są konstrukcje przy których zachodzi kondensacja nawet przy CWU np gb12 dzięki dołożeniu rekuperatora spalin

miałem kilka zdjęć zrobionych przy tych pomiarach i pary -temp spalin/sprawnośc wychodzą jak ponizej

37,1C - 107,4%

35,7C - 108%

30,4C - 109%

28,2C - 109,5%

27,8C - 109,6%

24,4C - 109,7%

25,9C - 110%

Trzeba by zobaczyć czy jest to proporcjonalne. Zimą gdy grzałem temp spalin własnie była około 25C

bez składu spalin nie znasz temp. spalin przed wymiennikiem, przy spalaniu masz nadmiar powietrza (współczynnik lambda) 20-30 procent, nie liczyłem o ile temp. sie zmienia ze zmianą lambdy

analizator ma pomiar CO a nie CO2 jak wyzej napisalem

mam wzory z niemieckiej iinstrukcji

eta=100%-verluste, czyli chyba sprawnos=100%-straty

verluste=(Tabgas-Tluft)*((A1/CO2)+B)

abgaz to pewnie spaliny a luft otoczenie

CO2=CO2max*(1-(O2-O2max)

CO2 max to stała dla gazu

ostatecznie straty

verluste=(Tabgas-Tluft)*((A2/(O2max-O2))+B)

temp w celsiuszach a A i B to jakies wsólczynniki, musisz znać ilość tlenu żeby policzyć

sprawność

jest to wzor na prawdziwa sprawnosc a nie smiesznie liczona :) zeby wyszlo jak podaje analizator to trzeba pomnosyc przez1,1 czy 1,11... stosunek ciepla spalania i wartosci opalowej

czysty wimiennik nie oznacza ze kocioł odpali :)

w wymiennikach z lamelkami brud powodujesz szybsze ich uszkodzenie bo nie odchodzi cieplo i krawedzie sa przegrzane

zapchany wymiennik cieżej jest wyczyścić, robią się kamyszki i zawsze koncowy efekt jest gorszy

niektrore kotły mają króciec do pomiaru ciśnienia na komorze spalania i to jest do oceny zabrudzenia ale czy ten mode to ma to by bylo trzeba sprawdzić ale pomiar cisnienia tani nie jest

Edytowane przez BrodowskiG

dzieki za wskazówki. Czyszczenie kotła tzn roczny serwis 320zł - czyli robić?

Podobno te kotły z mocą 20kw i 14kw mają ten sam wymiennik. Pytanie czy 14kw pracujący na 1/3 gwizdka w rok zabrudzi się tak jak 20kw przy pracy powiedzmy na 1/2. Moze czyszczenie trzeba by uzależnić od przepalonych m3 gazu a nie okresu 365dni. jak sądzisz?

konserwacja to też gwarancja. proponowałbym poszukać kogoś tańszego, bo ja bym to zrobił 100 taniej. to nie tylko czyszczenie wymiennika ale też np. sprawdzenie czy gaz się nie ulatnia, można doregulować kocioł chociaż nie powinno się nic dziać, można porównać temperaturę spalin, jak lamelki się wypalają to rośnie temp. a wcale nie muszą być widoczne uszkodzenia. zerknę w instrukcje i później coś napiszę.