Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tapeta natryskowa Gotele - ile wody do masy ?

jnow1

Recommended Posts

Witam

Ile dodać wody do masy 25kg,żeby była gotowa do natrysku,czy są jakieś normy.

Jaką średnicę dyszy stosować w pistolecie natryskowym.(i ciśnienie )

Jak uzyskać drobną fakturę przy natrysku ,a jak grubszą.

Czy koniecznie należy zagruntować ścianę kolorem pod kolor natryskiwanej tapety ( czy gruntem może być farba)

Czy natryskiwana tapeta pokrywa w całości ścianę,czy tylko częściowo i jest widoczny pomalowany podkład.

=====================================================================

1 . producent podaje ,że do worka 25 kg dodajemy 5% lub max 1,5 litra wody,masa powinna mieć konsystencję budyniu.Ja dodaję 1,5 litra i tak chyba jest OK.

Producent podaje że z worka 25 Kg można zrobić 50 - 70 m2....no niestety jak wyjdzie 30 to będzie dobrze .

2. Ja stosuję dyszę 4 mm ,innych nie próbowałem.

3.Lepiej ścianę zagruntować pod kolor natrysku,ale jak zrobimy dokładny natrysk to można bez gruntu,oczywiście gruntem może być farba.

4.Natryskiwana tapeta może pokryć ścianę w całości lub przy podkładzie w kolorze tapety kolor podstawowy tapety, może być zrobiony mniej dokładnie przy dodatkowym natrysku tz.

kropki w jednym lub dwóch kolorach ta niedokładność zaniknie....rzecz gustu i twórczej wyobraźni.

Potrzebna sprężarka i pistolet.

Pozdrawiam Janusz

Edytowane przez jnow1
edycja