janekws 30.05.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Witam, Jestem tu nowy, za wszystkie pomyłki przepraszam. Planuję w przyszłym roku rozpocząć budowę domu, parterówka 100-115m. Projektu jeszcze nie mam, działki tylko na oku ale jest tego sporo. Zawsze myślałem o domku z ogrzewaniem na ekogroszek itp. Ostatnio dobiegają mnie słuchy i wiadomości, że ogrzewanie na ekogroszek jest nieopłacalne i wcale nie jest "EKO" , że lepiej zamiast wydawać kase na kotłownie, kominy, piec lepiej zainwestować w maty grzewcze i zainstalować panele fotowoltaiczne do 10kW i to da radę na ogrzanie i pobór prądu dla takiego domku. Proszę o opinię ponieważ gdybym zdecydował sie na takie rozwiązanie to chyba lepiej szukać projektu domu pod takei ogrzewanie a nie tradycyjne. Czy zainstalowanie komika w salonie w razie W, byłoby w miarę rozsądne ? Czy budował ktoś tak dom ? czy są specjalne projekty. CZy ogólnie uważacie, że to durny pomysł i lepiej iść w stronę ekogroszku itp. Dziękuję z góry za wszystkie opinie, pomysły, wiadomości. Jeżeli jest to zły dział to proszę o przeniesienie. Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów Miego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.05.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 zrób podłogówkę i do tego pompa ciepłazrób wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepław ten sposób wywalisz z projektu kotłownie i kominyzainwestuj w izolacje to nie będziesz się martwił czym taniej grzac tylko wybierzesz to co wygodniejszefotowoltaika w tym przypadku tylko jak bedziesz sprzedawal prad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekws 30.05.2015 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Jeżeli fotowoltaika to oczywiście jako prosument, wiadomo w zimie mogłoby nie być tak kolorowo : ) Ciekawy jestem jak wyglądają koszty z pompą ciepła a z fotowoltaika po dofinansowaniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 30.05.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 (edytowane) Dobrze myślisz Janku... mam piec na eko i jestem b. zadowolony ale kiedyś właśnie coś takiego połączę.Czyli mam w planach założenie paneli fotowoltaicznych i gdy kociołek padnie to podłączenie pompy ciepła. Powinno wystarczyć około 4-5kw paneli. Do tego taryfa g12 i jest wypas. Na razie myśl dawać jak najwięcej ocieplenia .Prosument to ściema według mnie..Jak coś, lepiej za swoją kasę i potem drożej odsprzedawać prąd..i należy czekać początku 2016,mają być jakieś zmiany w ustawach. Edytowane 30 Maja 2015 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.05.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Dobrze myślisz Janku... mam piec na eko i jestem b. zadowolony ale kiedyś właśnie coś takiego połączę.Czyli mam w planach założenie paneli fotowoltaicznych i gdy kociołek padnie to podłączenie pompy ciepła. Powinno wystarczyć około 4-5kw paneli. Do tego taryfa g12 i jest wypas. Na razie myśl dawać jak najwięcej ocieplenia . Prosument to ściema według mnie..Jak coś, lepiej za swoją kasę i potem drożej odsprzedawać prąd..i należy czekać początku 2016,mają być jakieś zmiany w ustawach. dokładnie. jeśli PV, to nie z kablami czy matami, ale pompą ciepła. na ogniwa, które uciągną grzanie czystym prądem może nie starczyć dachu (a nawet jeśli, to takie przewymiarowanie nie jest uzasadnione ekonomicznie). prawda chyba też taka, że w zimie nawet z dużej instalacji wiele mocy nie wyciągniemy. koszt PC + ogniwa 4-5 kW będzie pewnie porównywalny do kabli + 10 kW PV. koszt eksploatacji w momencie kiedy mało słońca znacznie niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateo33 30.05.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Ja nie wykorzystywałbym fotowoltaiki do ogrzewania, lecz jednak do produkcji energii elektrycznej dla domu z wykorzystaniem akumulatorów bądż z podłączeniem do sieci wtedy nadmiar wyprodukowanej energi oddajemy do sieci, a gdy nam jej brakuje pobieramy z sieci a za pomocą liczników wiadomo jaki jest bilans oddania i pobrania. Jeżeli chcesz do ogrzewania domu z ekologicznych źródeł to polecam pompe ciepła i do tego niskotemperaturowe grzejniki bądź podłogówka nawet w systemie monowalentynym dobra pompa powinna sobie poradzić przy mniejszej powierzchni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.05.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 (edytowane) Ostatnio dobiegają mnie słuchy i wiadomości, że ogrzewanie na ekogroszek jest nieopłacalne i wcale nie jest "EKO" , że lepiej zamiast wydawać kase na kotłownie, kominy, piec lepiej zainwestować w maty grzewcze i zainstalować panele fotowoltaiczne do 10kW i to da radę na ogrzanie i pobór prądu dla takiego domku. . W końcu dociera Warto było Ale nie koniecznie fotowoltaika jest konieczna w takim domu,wystarczy dobra i poprawnie wykonana izolacja a ogrzewanie będzie kosztowało ok.1500zł za sezon grzewczy bez zbędnych inwestycji w panele i przy inwestycji w system grzewczy bez dodatkowej kasy na kominy i bez kotłowni tylko ok.3tys.zł Edytowane 30 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 31.05.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Fotowoltaniką nie ogrzejesz domu zimą. Ale w okresie wiosna- jesień możesz spokojnie głównie z tego źródła pobierać prąd. Z każdym kolejnym rokiem będzie się to coraz bardziej opłacać.Do ogrzewania idź w powietrzną pompę ciepła+podłogówka po całości. A przede wyszstkim dobrze ocieplonyu dom, znacznie lepiej niż ustawa wymaga.Jeśli chcesz fotowoltanikę, to im bardziej prosty układ dachu -tym lepiej. Idealne nachylenie to ok. 35 st, ale minimum 15 st. Dodatkowo brak kominów, okien dachowych i innych źródeł zacieniania mocno ułatwia sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 31.05.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 ciekawe jak to jest z FV bo z tego co wiem to na niskim napieciu to będzie fajnie ale 230 czy co gorsza 400V to już jakaś abstrakcja zwłaszcza przy normalnych działkach i dachach na normalnych domkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.05.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Wiatraki , fotowolty.....Ile byłoby za to urządzeń do czystego spalania węgla na skalę przemysłową?!.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekws 31.05.2015 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) Czytam o dofinansowaniu w mojej gminie i jest tekst Program nie przewiduje odsprzedaży wytworzonej przez Prosumenta energii elektrycznej przez okres trwałości projektu tj. 5 lat od daty przyznania pomocy. Trudna decyzja na co się decydować, wiem tylko, że nie skorzystam z eko groszku. Dobrze, że jest jeszcze czas na przemyślenia i wgłębiania się wasze "decyzje" P.S Warto przed zakupem działki sprawdzić jakie i czy w ogóle gmina daje dofinansowanie do oczyszczalni ścieków, fotowoltaiki. Bo robi to różnicę, mamy wybór albo gmina dzierżoniów albo świdnica. Są jeszcze do czegoś dofinansowania z gmin? bo jednak sprawdzę gdzie korzystniej kupić działkę. Pozdrawiam Edytowane 31 Maja 2015 przez janekws Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.06.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 jesli fotowoltaika to tylko w systemie off-grid(wyspa). żaden prosument czyli żadne on-grid. Stawiasz paneli na ok 2-3kW, inverter, akumulatory i masz gdzieś elektrownie do zasilania urządzeń małej mocy, typu wentylacja mechaniczna, wszystkie routery, dekodery, alarmy, multipleksery, switche, pompy CO, sterowniki pieca, lodówka, oświetlenie korytarzy i schodów itp. Sumarycznie zbierze sie tego trochę, ale te trochę to kupa kWh. I jeszcze jedna zaleta, jesteś niezależny od elektrowni gdy wyłączą prąd. Prosument wiąże się z wzięciem kredytu który Ty musisz spłacić, a dopłatę w 80% zeżre bank, dodatkowo musisz przepłacić i wykonac dokładnie tak jak Ci każe bank. musisz serwisować u tych co każe bank, a nie tam gdzie lepiej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekws 01.06.2015 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 2-3kw nie starczą do ogrzania domu, koszt invertera akumuatorów itp jest pewnie spory i nie wiem czy to warte świeczki, zobaczymy jak to się będzie kształtowało po nowym roku. Wolałbym 10kW z dotacją i wykorzystać to do ogrzania domu oraz użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.06.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Ale ja nie piszę o ogrzewaniu bo to bezsens.ja planuję max 1,5kW bo tyle w zupełności mi wystarczy. 10kW cena http://www.pgie.pl/mikroelektrownia-10kw/ mniej więcej 45-65 tys. brutto. 2-3kW w systemie off-grid to ok 15tys. zł 10kW to ok 40 paneli, Jeśli masz dach na którym to zmieścisz, to dopłata Ci nie potrzebna, bo te 50tys. to pewnie w kieszeni nosisz na kibel w knajpie . 1.5kW to ok 6 paneli a tyle zmieścisz bez problemu. panel ok 250W to koszt ok 400-500zł - przyjmijmy 500, czyli 6x500=3000złprzetwornica 2kVA z możliwością podłączenia PV do ładowania aku i/lub bezpośredniego zasilania przetwornicy 1100zł (przetwornica pracuje w trybie UPS online z priorytetem PV)razem 4100. Dokładając kabelki, montaz i aku to w sumie ok 10tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 04.06.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Slawko123Jak zamontuje z tym co trzeba, te 1,5 kw to bez akumulatorów wyjdzie te ok. 10k. Przyjmujesz życzeniowe ceny i nie uwzględniłeś paru elementów instalacji janekwsJakby w mojej gminie była możliwość brania takiej instalacji z PROW za pół darmo, to bym się długo nie zastanawiał. 5 lat to jest nic, po tym okresie będziesz niesamowicie do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.06.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Slawko123 Jak zamontuje z tym co trzeba, te 1,5 kw to bez akumulatorów wyjdzie te ok. 10k. Przyjmujesz życzeniowe ceny i nie uwzględniłeś paru elementów instalacji . Nie wiem jak Ci wyszło 10k zł za instalację bez aku. Ceny podałem realne autentyczne takie za jakie w tej chwili każdy kupi. Bez upustów, promocji itp. Czysty detal brutto. Kable to 3-5zł za mb chyba, ze chcesz 10mm2 to wtedy 8zł. Najdroższe to aku np. 12V 110Ah to koszt ok. 1000zł, 200Ah to już prawie 1700zł. Zakładam, ze montaż robisz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.06.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 10kW to ok 40 paneli, Jeśli masz dach na którym to zmieścisz, to dopłata Ci nie potrzebna, bo te 50tys. to pewnie w kieszeni nosisz na kibel w knajpie . ł Trzeba myśleć o tym wcześniej. Jak nie masz duporeli typu,wykusze,lukarny-na dzień dzisiejszy zmieścisz ich całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.06.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Novy, nie zrozumiałeś. Przeczytaj jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 06.06.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Slawko123 Takie ceny widziałem tylko na A..o, gość ma takie rzeczy, że bez przetestowania kamerą termowizyjną i poznania ich aktualnej charakterystyki prądowej bym nie zaryzykował.Jak kupisz więcej takich paneli, co jeden to inny i połączysz w łańcuch szeregowy- to w efekcie będziesz miał pewne niedopasowanie prądowe, a uzysk mocy z panela ograniczony do najsłabszego.Jak nie dasz odpowiedniego regulatora ładowana to szybko zarżniesz akumulatory. Prąd z FV zmienia się w dużym zakresie.Jak ten regulator nie będzie miał śledzenia mmpt, to przy 12V dużo energii z paneli 250W nie wyciągniesz. Nawet nie 50% tego, co potrafiJak nie będziesz miał czujnika stanu DOD pilnującego przetwornicy, to też zajedziesz akumulatory. Instalacja odgromowa?SPD założysz, czy cię to nie rusza? Rozłączniki DC?To są koszty stałe.Konstrukcja mocująca jest w kalkulacji?Porządna książka albo szkolenie nie zaszkodzi, bo to nie jest aż tak prosty temat jak się wydaje.Sprawność systemu wyspowego na zwykłych akumulatorach kwasowo- ołowiowych to ok 50%, na żelowych ok 65%. Cena idzie x1,5 - x2 Jak tak malutki mocowo zestaw dasz radę złożyć jak należy, za takie pieniądze, jak myślisz- gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fanmotocykli84 22.07.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 U mnie w miejscowosci mozna dostac dofinansowanie. Chyba sie zdecyduje, bo podobno instalacja zwraca sie po 7 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts