Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu a fotowoltaika

janekws

Recommended Posts

Najdroższe to aku np. 12V 110Ah to koszt ok. 1000zł, 200Ah to już prawie 1700zł.

Zakładam, ze montaż robisz sam.

Problem w tym że żadna instalacja z akumulatorami nie jest na chwile obecną ekonomicznie uzasadniona,a to z tego powodu iż akumulatory sa drogie i trzeba często je wymieniać.

Do tego nie wystarczy jeden tylko bardziej 10-20szt

Do czasu aż nie pojawią sie tanie akumulatory Li-Ion np. te od tesli http://www.spidersweb.pl/2015/05/tesla-powerwall.html jest to NIEOPŁACALNE (akumulatory jako magazyn)

Ale to zalezy od pojemności akumulatora i wtedy dobór ile ich trzeba. Te najtańsze oczywiście, że są nie za dobre. Natomiast akumulatory żelowe sprawdzają się bardo dobrze w systemach fotowoltaicznych :)

powtórze jeszcze raz bo najwidoczniej nie do wszystkich dotarło

jesli tylko masz dostęp do prądu z sieci i nawet jeśli z jakiś tam przyczyn musiał byś płacic za niego 5zł/KWh to nadal magazynowanie energii w aku (nawet w tych super-duper-hiper-mega-najlepszych) jest NIEOPŁACALNE tak trudo to zrozumieć?

nad czym tu sie zastanawiać?

powtórze jeszcze raz bo najwidoczniej nie do wszystkich dotarło

jesli tylko masz dostęp do prądu z sieci i nawet jeśli z jakiś tam przyczyn musiał byś płacic za niego 5zł/KWh to nadal magazynowanie energii w aku (nawet w tych super-duper-hiper-mega-najlepszych) jest NIEOPŁACALNE tak trudo to zrozumieć?

nad czym tu sie zastanawiać?

Możliwość użytkowania(zasilania) WM, pomp CO, pieca, alarmu i innej infrastruktury teletechnicznej oraz wybranego oświetlenia i radia gdy cała wieś nie ma prądu BEZCENNE.

Możliwość użytkowania(zasilania) WM, pomp CO, pieca, alarmu i innej infrastruktury teletechnicznej oraz wybranego oświetlenia i radia gdy cała wieś nie ma prądu BEZCENNE.

do tego wystarczy ci duzy 3 fazowy UPS lub agregat z autostartem za ulamek ceny calej instalacji fotowoltaicznej

bedzie wtedy bezcenne i 10 razy tansze

• 2 weeks później...

spotkaliście się może z ZAŚLEPKAMI do profili aluminiowych pod fotowoltaikę??? ostatnio miałem wykonywany montaż 6kW i paskudnie wyglądają wystające profile bez zaślepek...dodatkowo w profilu zbiera się brud i chyba gnieżdżą osy. profile są niestandardowe i nie ma na rynku oryginalnych zaślepek.

co do instalacji to ja zdecydowałem się na on-grind i odsprzedaż za 0,65gr na taryfie gwarantowanej od stycznia 2016. Pamiętajcie tylko, że podłączenie do sieci może nastapić dopiero w nowym roku

spotkaliście się może z ZAŚLEPKAMI do profili aluminiowych pod fotowoltaikę??? ostatnio miałem wykonywany montaż 6kW i paskudnie wyglądają wystające profile bez zaślepek...dodatkowo w profilu zbiera się brud i chyba gnieżdżą osy. profile są niestandardowe i nie ma na rynku oryginalnych zaślepek.

co do instalacji to ja zdecydowałem się na on-grind i odsprzedaż za 0,65gr na taryfie gwarantowanej od stycznia 2016. Pamiętajcie tylko, że podłączenie do sieci może nastapić dopiero w nowym roku

Dzień dobry,

Jaki to profil? Jeśli 40x40, to zaślepki można nabyć na http://inzynieriapv.pl/ , dostępne w dwóch kolorach.

Edytowane przez InżynieriaPV

• 4 years później...
Bardzo dobrze jest zaplanować fotowoltaikę na etapie projektowania i stawiania domu ponieważ od razu można wyprowadzić kable i puścić je do pomieszczenia gdzie będzie inwerter i nie trzeba wtedy wiercić, robić bruzd itp. Moim zdaniem lepiej wybiegac w przyszłość z takimi tematami :)