asterixx 30.05.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Witam,Za chwile będzie u mnie wykonywana instalacja wentylacyjna (z rekuperacją). W domu mamy 4 okna dachowe, ale żadnego kaloryfera pod nimi. Jedno okno jest nad wanną. Dom ma ogrzewanie podłogowe i generalnie ponadnormatywne ocieplenie.Zastanawiam się jaka jest szansa aby w takim domu (nowym, dobrze izolowanym) występowała kondensacja pary wodnej na oknach połaciowych? A jeśli tak, to jak temu zapobiegać?Kiedyś zastanawiałem się nad tym, aby przy oknach zrobić (nad lub pod oknami) małe nawiewniki i nawiewac powietrze z systemu wentylacyjnego w kierunku okien.Tylko czy jest sens robić coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.05.2015 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 ruch powietrza zmniejsza kondensacjęokno nad wanną to gładka i chłodna powierzchnia, nie ma takiej wentylacji która zapobiegnie kondensowaniu wody na tym jak zaczniesz lać wodę, wentylacja po kąpaniu osuszy łazienkę po pewnym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 31.05.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Niektóre rekuperatory posiadają tzw. możliwość szybkiego przewietrzania. Zamontuj sobie dodatkowe włączniki dzwonkowe i wtedy w ciągu 15 minut oczyścisz całe powietrze w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 31.05.2015 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Jest to dla mnie oczywiste.Mnie interesuje inna sprawa.Jaka jest szansa, ze w pokojach (sypialniach) gdzie jest wentylacja mechaniczna będzie dochodziło do kondensacji na oknach zimą? Z tego co mi wiadomo wentylacja wysusza powietrze, wiec może nie ma co kombinować z owiewaniem okien z dodatkowych nawiewników.Ale z drugiej strony jak sobie pomyśle to cieknącej wodzie po ścianie... to już sam nie wiem. Widziałem dom z oknami, po których woda dość mocno leciała i ściana nie wyglądała ładnie. Ale to był dom przedwojenny, w którym strych przebudowano na mieszkanie. Wiec i pewnie wilgoci od ziemi było więcej w domu. Nie wiem, jak to jest w domach nowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.05.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 przy mechanicznej bez trudu osiągniesz efekt suchych okien, kup sobie w jakiejś castoramie małą stacyjkę pogodową i pilnuj wilgotności albo użyj automatyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 01.06.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Jest to dla mnie oczywiste. Mnie interesuje inna sprawa. Jaka jest szansa, ze w pokojach (sypialniach) gdzie jest wentylacja mechaniczna będzie dochodziło do kondensacji na oknach zimą? Szansy nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.06.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 nie rób wody z mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 16.06.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Jest to dla mnie oczywiste. Mnie interesuje inna sprawa. Jaka jest szansa, ze w pokojach (sypialniach) gdzie jest wentylacja mechaniczna będzie dochodziło do kondensacji na oknach zimą? Witaj aterixx, Pojawiające się na szybach okien zjawisko kondensacji dotyczy nowych jak i starych budynków i wiąże się z nieodpowiednią wymianą powietrza, w którym gromadzi się wilgoć w pomieszczeniach. Zjawisko to nasila się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy obniża się tzw. punkt rosy. W nowych budynkach oprócz codziennej wilgoci jaką sami produkujemy dochodzi jeszcze wilgoć technologiczna (budowlana), która zalega w świeżo położonych tynkach, wylewkach, ścianach itp. Każda dorosła osoba produkuje pare wodną w codziennych czynnościach np. śpiąc, gotując, piorąc, kąpiąc się, która jeśli nie jest wymieniana poprzez sprawnie działającą i wydajną wentylację czy częste przewietrzanie pomieszczenia, wykraplać będzie się na najzimniejszej przegrodzie czyli szybie. Pomieszczenia można wietrzyć bez tworzenia przeciągów, wystarczy kilka razy w ciągu dnia na 4-5 minut otworzyć okno, a już nastąpi wymiana powietrza i przeciwdziałamy w ten sposób osadzaniu się wilgoci na szybie czy narożnikach okna. Producent okien dachowych VELUX, aby minimalizować ryzyko występowania tego zjawiska, zaleca we wskazówkach dostępnych na stronie www.velux.pl/serwis : - instalacje grzejnika pod oknem, aby odbywał się ruch powietrza uniemożliwiający osadzanie się kondensatu na zimnej szybie - częste przewietrzanie pomieszczenia, również przy wentylacji mechanicznej i innej - wykonanie wnęki okiennej zgodnie z rysunkiem w instrukcji montażu na str 2. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=313001&d=1429003579&thumb=1 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=313000&d=1429003368&thumb=1 Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts