Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na końcu świata - tak się wykańczamy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga taka sama brama właśnie u mnie się robi. Już leży pospawana tylko czeka na montaż i malowanie :) Też mam czarny dach i grafitowe okna i bramę planuje jednak czarna.

Ogrodzenie też będziemy spawali we własnym zakresie. Wstępnie podjął się teść, ale co do przęseł nie ma obaw, spawał już barierki balkonowe, bardziej obawia się bramy, nigdy tego nie robił. I byłabym bardzo bardzo bardzo wdzięczna gdybyś podesłała mi zdjęcia Twojej bramy. Na razie zdecydowaliśmy, ze bramę zamówimy, a resztę dospawamy, ale jak na podstawie zdjęć od Ciebie udało by się zrobić bramę byłoby super.

dobra mam fotki, żeby nie dostać udaru robiłam na progu drzwi od domu :rotfl:

styl ogrodzenia zupełnie inny niż ty planujesz, przęsła 3 metry według mnie to najkrótsze jakie jakoś wyglądają. Im dłuższe tym bardziej elegancko wygląda. 2 metry to standard marketowy :p

[ATTACH=CONFIG]325421[/ATTACH]

Emila3000 coś pięknego!!! Jesssu te słupy!!! Jestem pod wrażeniem.

Pół nocy nie spałam przez te przęsła, bo problem głównie taki, ze słupki już zalane., oczywiscie przekopać można, ale .... i tu jest ale.

Ustalając moje przęsła wyszłam z założenia "jak najtaniej", co znaczy jak najmniejsze straty materiału. Będziemy spawać sami, profil ma 6 m, pocięłam go na 3 części i tak powstało przęsło 212 (z boków ramka 6 cm).

Przeliczyłam jeszcze raz z większym przęsłem i z jednej strony byłoby ok, ale z drugiego końca ni w pięć ni w dziewięć, teraz jest 220 + 254, a byłoby 3,20 i 154.

Mimo, że zostanę przy przęsłach krótkich, caly czas będę miała w myśli te większe. Pocieszam się, że słupki są mało intensywne i w konsekwencji zleją się z całum ogrodzeniem.

Emila, kurka wodna, toż to wjazd do dworu :jawdrop:Pięknie! A jakie horyzonty! :)

Tomkowa no powiedz coś o ogrodzeniu, u Ciebie tak wszystko gna, ze znowu nie mam kiedy wtrącić swoich dwóch groszy, ale czytam, ba wieczór zaczynam od Twojego wątku, a potem do siebie :-) a teraz jeszcze Inka87 szaleje. Szkoda, że wieczór nie ma 12 h, a dzieci nie śpią 24 h (oczywiście żart, bo mi jeszcze dzieciaki zabiorą) :-)

dziękuję :)

tak jeszcze myśle o tym twoim ogrodzieniu. a może by te przeszła zrobić z jednego kawałka - na 6 metrów długie?? :lol2: z bramą sobie poradzicie spokojnie sami :yes:

Ale to słupki i tak będę musiała przekopywać i brama mi nie wyjdzie tam gdzie trzeba, bo od krawędzi działki do krawędzi bramy mam ok. 15 m, 2 przęsła to 12 m, bramka 1m, coztaje 2, ni przypiął ni przyłatał :-)

Myśłałam jeszcze to takim manewrze, żeby profile przyspawać do słupków z przodu, a nie między słupkami, nie wiem czy jasno się wyraziłam.

Jak wyliczę, wyrysuje to może i mi zespawają, ale kiedy ja to mam zrobić :-( brak mi czasu

Aga, a cóż ja mogę powiedzieć? ;) Podziwiam Wasze poczynania. Emili ogrodzenie mnie zachwyciło, Twoje też z pewnością będzie piękne. Ja mam płot ze sztachet. Zielonych :D

Ty musisz coś powiedzieć, toż to jesteś moim głównym architektem, ale mówiąc na poważnie, ogrodzenie jest już na etapie pustego portfela, więc powstało po prostu z relacji ceny do wyglądu. Ogólnie mi bardzo się podoba, ale gdybym miała pełny portfel to pewnie i podmurówka byłaby lepsza i słupki ładniejsze, ehhh kasa, kasa

Słuchajcie, słuchajcie.... mam PROBLEM

W krzaczkach na przeciwko mieszkają lisy!!! kurczę wiedziałam, ze to koniec świata, ale, ze aż taki.

I teraz co ja mam robić, jak one sobie spacerują niejednokrotnie koło domu, a wczoraj o północy urządziły sobie schadzkę na piasku przed domem.

Ogólnie zwierzaki mi nie przeszkadxają, ale boję się o dzieci, niby nigdy nie zostawiam dzieci samych, ale wiecie jak to jest.

Co ja mma robić, realnie się boję???!!!

Słuchajcie, słuchajcie.... mam PROBLEM

W krzaczkach na przeciwko mieszkają lisy!!! kurczę wiedziałam, ze to koniec świata, ale, ze aż taki.

I teraz co ja mam robić, jak one sobie spacerują niejednokrotnie koło domu, a wczoraj o północy urządziły sobie schadzkę na piasku przed domem.

Ogólnie zwierzaki mi nie przeszkadxają, ale boję się o dzieci, niby nigdy nie zostawiam dzieci samych, ale wiecie jak to jest.

Co ja mma robić, realnie się boję???!!!

Masz może petardy pozostałe z sylwestra? ;) Huk bardzo odstrasza lisy. Znajdź kontakt do najbliższego Ci koła łowieckiego i skontaktuj się z nimi, ale nie wiem kiedy wypada okres ochronny na lisy..

lisy chyba w nocy grasują - kota nam nie raz goniły po polach :sick:

wiesz co - są eko pułapki na zwierzaki - poszukaj na allegro. My mamy taka na myszy - działa super. facet produkuje je na każdy kaliber zwierzaka.

zwierzątko wchodzi, klapa sie za nim zamyka, wywozi sie je gdzieś daleko od domu i wypuszcza do lasu. nic innego mi do głowy nie przychodzi

Ty musisz coś powiedzieć, toż to jesteś moim głównym architektem, ale mówiąc na poważnie, ogrodzenie jest już na etapie pustego portfela, więc powstało po prostu z relacji ceny do wyglądu. Ogólnie mi bardzo się podoba, ale gdybym miała pełny portfel to pewnie i podmurówka byłaby lepsza i słupki ładniejsze, ehhh kasa, kasa

Skoro kasy brak, to po co komplikować sobie życie przenoszeniem słupków? ;) Ja bym zrobiła takie, jak słupki są i cieszyła się, że jest :D

To moze jednak tak:

najpierw kilka petard, jak będą się kręciły blisko, jak nie zadziała to zadzwonie do koła, a jak to nie przyniesie efektów to ekopułapka, ale jak już ich złapie, a jest przynajmniej dwa i będe wywoziła to chyba umrę ze strachu.

Edytowane przez aga2183